12 Ocak 2008 Cumartesi

12 Eylül!

12 Eylül tarihimizin kırılma noktasıdır. Bu kırılma noktası ile büyük bir dönüşüm yaşadık. Yaşamaya da devam ediyoruz!

12 Eylül sadece panzerlerin dışarıya çıkması olarak algılanıyor, bir çok insan ise terörden kurtuluş günü algılıyor, halen yürürlükte olan anayasanın yapıldığı bir an sanıyor. 12 eylül hepsini kucaklar aslında, o gün bir anda ülke sessizliğin içine gömüldü. Tek kanaldan yapılan anons ile ülke yönetimi askeri idarenin eline geçmişti. Beş general ülkeyi yeniden biçimlendirecekti. Elbette beş general yapmadı bu büyük dönüşümü. Gözü yaşlı hocalarında ektisi olmuştur!

12 Eylül bir çok insan için acıdır, dramdır. Ailenin parçalanmasını da getirmiştir. Sürgündür! Bir çok aile içinde yeni ufukların açılımıdır, kuyruklardan kurtulup, her şeyi paran kadar tüketimin başlangıcıdır. Üstelik birkaç holdingin ürettiği çürük mallardan da kurtuluştur. Liberal ekonominin günlük yaşantımıza girişi ve kamu malların hortumlanmasının da başlangıcıdır. Asmayayım da besleyeyim mi anlayışının hakim olduğu yıllardır. Şehir kovboyculuğunun gelişimi için silah satışının serbest bırakılması ve maganda kavramının çıkışı da o yıllara dayanır. Çeteler devlet adına silah sıkmıştır, çete reisleri kahraman oluşu da o yıllardan hazırlanır. Üniversiteler birer ticari kurum olarak yapılandırılması ve öğrenimin meslek eğitime dönmesi de o yılların ürünü ile olur! İlk defa o yıllarda öğrenciler üniversite kapıları önünde sıraya girer, ve dershanelerde o yıllarda mantar gibi çoğalır! 1402 sayılı yasanında bunda etkisi olmuştur, çünkü öğretim elemanları işten el çektirilmiştir!

12 Eylül sadece dram değildir, bazıları için! Gecekondulara tapuların dağıtıldığı yıllardır, varoş isminin alışı da o yıllara gelir. varoşlarda paradigmanın gücünü iyi keşfedenler önce oraları dönüştürmüştür. Toplum çıkarı neredeyse o yöne dönüşür, ideallerin ortadan kalktığı yıllardır! Arkadaşının ve komşusunun sırtından zengin olma hayal kurma o dönemde gelişir, dayanışmanın yerini dayanma alır!

12 Eylül kısaca bir kırılma noktasıdır, kendi tarihimiz içinde. Şimdilerde eski generalleri yaptığı resimler ile anar olduk!

İzmir’de yapılan bir etkinlikte benim karikatürlerim kullanıldı ve sokak sergileri açıldı. O sergiden bir an ekte ki resimde gönderiyorum! 12 Eylül’ü anlatmaya çalışan arkadaşım ve 12 Eylül’de ne oldu diye soran gençleri gördüm… 12 Eylül sadece bir dram değildir ama büyük bir travmadır toplum üzerinde.
12.9.2007

Hiç yorum yok: