8 Ocak 2008 Salı

arka arkaya alevi teve kanalları açılmaya başlandı!

arka arkaya alevi teve kanalları* açılmaya başlandı.
şimdilik test yayın olduğu için içeriklerini henüz bilmiyorum.
eğer 83 yılda yapılan tahribattan daha kötü bir tahribata yol açacaksa bu kanallar açılması taraftarı değilim.
yok gerçek anlamda alevi kültürünü kamuoyuna yansıtacak ve hurafelerden kurtaracak bir çağdaş anlayış ile ortaya çıkıyorlarsa o zaman da desteklerim.
şu anda ülkemizde iletişimden kaynaklanan sorunlar yaşanmaktadır.
içine kapanık yaşamayı zorunlu olarak tercih eden alevi inancı, kendisini tam olarak yansıtamazsa da şehirleşen inanç içinde kendini dönüştürmektedir.
alevi inancı homojen bir yapı göstermez, içinde çok kültürlü, çok dilli ve çok değişik biçimlerde ibadet etme özeliklerini de barındırır.
bu inanç hiç bir zaman homojen bir yapı göstermemiştir.
diğer tek tanrılı dinler içinde kendisine ayrı bir kulvar açan bu inanç, şimdi homojenleştirmeye mi çalışılıyor diye kafamdan da geçirmeden duramıyorum.
alevi inancı kendi içinde ki çeşitli duruşları itibari ile çok kültürlü türkiye geleceğinin önemli bir hamuru olduğunu düşünmekteyim bugüne kadar.
her ne kadar dini inançlar gerçek anlamda çağdaş olamazlar, her inancın kendisine göre kapalı ve hoşgörüsü sınırı vardır. o hoşgörü sınırı olması doğaldır. tüm dinler gibi alevi inancının da sınırları vardır. yani çağdaş anlamda sonsuz bir özgürlükten bahsedilemez.
şimdi soru şu, acaba bu teve kanalları alevi inancının hangi tarafını okşayacak?
tutucu tarafını mı, ki şu anda yayın yapan hanefi mezhebi inançlı tevelerin yaptığı gibi, duygu sömürüsü yaparak kasalarını mı dolduracak, yoksa insanın özgürleşmesini mi savunacak?
ılımlı islam ülkenin her tarafına yayılması sonucu doğal bir süreçtir alevi inancını temel alan kanalın kurulması!
bu ihtiyaç durduk yere çıkmadı, bir ihtiyacın sonucu aynı anda iki kanal birden yayın hayatına başlıyor. bu bir başlangıç elbette, arkasından diğer kanallarda gelecek!
bu kanallar ya da medya iyi kullanılırsa çok kültürlü gelecek için bir şans teşkil eder, yok iyi kullanılmaz ise ayrılığı ve çatışmayı da yanında getirmeyeceğini kim garanti edebilir?
ben bu tip gelişmeleri olumlu karşılıyorum, fakat çekincelerimi de ifade etmekten kendimi geri alamadım.
her inanç, her kültür kendini ifade edebilecek medya araçlarını kullanmalıdır ve özgürce düşüncelerini yansıtabilmelidir.
eğer o olmaz ise 83 yıldır yaşadığımız asimilasyon politikası sonucu yok saymaya devam edeceğiz!eğer bu toplum içinde kültürler birbirlerini gerçek anlamda tanıyıp ve olduğu gibi kabul ederse gelecek olan çok kültürlü ülkenin de nüveleri şimdiden atılmış olur
04.01.2006
ismail cem özkan

*cem tv ve su tv

Hiç yorum yok: