10 Ocak 2008 Perşembe

Bir Eylül!

Bir Eylül!

İSMAİL CEM ÖZKAN - Dünya barış gününde Köln’deydim. Bugün barış gününe uygun bir gün olmasını isterdim, fakat dünyanın değişik yerlerinde her bir saatte bir insan ölmeye devam ediyor, çatışmalardan beslenen büyük bir sermaye grubu kasalarını kanlardan elde ettikleri paralar ile doldurmaya devam etmektedir.

Silahlara ayrılan bütçeler sayesinde milyonlarca insan açlığa mahkum edilmekte, kötü koşullarda yaşamaya zorlanmaktalar. Toplumlarda silahlar ve ordu hayatın vazgeçilemezi olarak görülmektedir. Eğer ordu olmazsa ve silah olmazsa yaşadığımız toprakların hemen parçalanacağı ve emperyalist ülkeler ve onların maşaları tarafından yutulacağı söylenir durur! Ordu ve silah ülkenin birliği ve bütünlüğü için gereklidir. Onlar olmaz ise yok oluruz! Bakın dünyaya ordusu olmayan tek ülke var mı?

Ordular ve silah üretici firmalar ne zaman iç içe geçtiler, nasıl oldu da yaşamın vazgeçilmezi ve iktidarı oldular? Sanayi devrimi ile birlikte düzenli orduların yapıları değişmiş, kas gücünden teknoloji gücüne geçmiş durumdadır. O kadar ilerlediler ki, silah sanayisi her alanda gelişti ve canlı olarak görülen her şeyi yok edecek konuma geldi. Sadece yaşayan değil elbette, dünyamızı yok edecek silahlar birkaç ülkenin ordusunun elinde durmaktadır. Güç onlardadır ve silah üretici firmalarda bu ülkelerde durması şaşırtıcı değildir, normal olarak algılamaya devam ediyoruz.

Silah üretici firmalar ürünlerini satabilmek için dünyanın değişik yerlerinde cepheler yaratılması için olanaklar yaratılmakta ve halkalar arası içten içe düşmanlığı körüklemekteler. Bu firmalar olduğu sürece çatışımlar kaçınılmazdır. İnsan komşusuna bir anda düşman olabilmekte ve birbirini boğazlıyor konumuna gelebilmektedir. Yüzyıllar boyu sürecek devletlerarası kan davaları oluşturmasına yardım etmektedir bu silah üretici firmalar ve onların denetiminde olan ülkeler.

Dünya barış günü olan bu günde bir günlüğüne dahi olsa silah üreten fabrikalar silah üretmeseler, Afrika’da olan ülkelerin bir yıllık bütçeleri kadar tasarruf yapabilinir! Bu tasarruf ile milyonlarca insan açlıktan kurtarılabilinir. Açlık bir kader değildir, açlığı yaratan tek başına coğrafya değildir, insanları ve diğer canlıları açlık içinde bırakan bu sanayi ve onun yan kollarıdır.

Dünyamızdaki klima ortamını yaratan silah sanayisidir. Bu sanayi en çok olduğu ülke olan ABD dünyanın sonunun gelmesine kayıtsız kalmaya devam etmektedir ve bütün dünyaya devletleri tarafından imzalanmaya açılmış olan klima karşıtı anlaşmalarına imza atmayarak, fabrika bacalarına filtre uygulamamaktadır. Milyonlarca insanın hayatı bir kasa para için feda edilebilmektedir!

Silah üreten ülkelerin ihtiyaçlarına uygun olarak bütün dünyada eğitim sistemi biçimlenmekte ve yeni kuşaklara silah vazgeçilmez olarak sunulmaya devam ediliyor. At, avrat ve silah bizim karakterimiz diyen bir düşünce dünyada yaygındır! Gerçi bugünlerde at yerine lüks otomobiller almıştır! Bütün üretici otomobil fabrikaları silah sanayisinin yan kolu olarak çalıştığı gibi, Mercedes gibi büyük üretici firmalar kendi grupları içinde uzay sanayisi ve roket başlıkları üretmeye devam etmektedir. Silah sanayisi aynı zamanda birçok yan kolu beslemektedir, o yüzden vazgeçilmez olduğu beyinlere işlenmeye devam ediliyor.

Bugün dünya barış günü, her bir saatte bir insan hayatını silahtan çıkan kurşun ile sonlandırmaktadır. Dünyada ki bütün savaşlar silah sanayisini besler! Dünyadaki bütün sınırlar silah sanayisinin varlığı için gereklidir! Ulus kavramı silah sanayisinin gelişimini hızlandırmış ve çeşitlendirmiştir. Çünkü ulusal sınırları korumak için güçlü olmak gerekmektedir! Kime karşı? En yakın komşuna karşı! Günümüzde global olduğu için sınırlar ötesi ülkelere işgal edilmekte ve kendi ülkesi içindeki silah sanayisi gelişimine katkı sunulmaktadır. Bu sayede ülke ekonomisi kendi vatandaşı için beslenmiş oluyor, refah içinde yaşamasına katkı sunmaktadır. Bir yanda ölüm saçan sanayi, başka yönde refah vermeye devam etmektedir.

Bugün dünya barış günü!

Bugün de her bir saatte bir insan öldü!

1 Eylül 2007

Hiç yorum yok: