8 Ocak 2008 Salı

Camilerin bombalanmasına sessiz kalanların, mekân basmalarına bir anlam veremiyorum, veren varsa tutup anlatsın derim!

Düşünüyorum, anlam veremiyorum!

Dünya futbol karşılaşmaları bu sene Almanya da olacak, hepimiz biliyoruz doğal olarak! Fakat bilmediğimiz bir olay var ki, benim çok komiğime gidiyor.

Kısaca anlatayım, dünya futbol karşılaşmaları için alman hükümeti elinden geldiğince tüm misafirlerini en iyi şekilde karşılayacak. Onlar için birçok etkinlikler düzenledi. Futbol karşılaşmaları değişik şehirlerde dev ekranlardan meydanda toplanacak seyircilere sunulacak.

Hükümet karşılaşmalar sırasında gelen erkek izleyicileri de unutmadı ve onlar için değişik ülkelerden hayat kadını da getirecek, yasal yollardan. 40 bin adet düşünülen bu kadınların gelmesi gündeme geldiğinde, Almanya’da değişik şehirlerde şubesi bulunan "pascha" genelevi'de kendisince aksiyon yaptı ve bu 40 bin hayat kadını getirilmesi olayını protesto etti. Çünkü bu karşılaşmalar için gelecek konukları en iyi şekilde kendilerinin de ağırlayacağını belirttiler. Hatta bu istemi binaların yüzüne giydirilen dev reklâm spotları ile duyurdular.

Karşılaşmalara gelecek ülkelerin de bayraklarını bu spotlara yerleştirmişlerdi. İşte olanlar bundan sonra oldu! Çünkü dünya futbol karşılaşmasına gelecek ülkelerden biri de Suudi Arabistan’dı!
Biliyorsunuz ki, Suudi ülkesinin bayrağında Allahın ismi geçiyor.

Burada yani Almanya’nın Köln ve Berlin şehrindeki Arap ve Türk Müslümanlar bu olayı protesto ettiler ve bu evleri bastılar. İlk önce durumu anlayamayan bu işletmelerin sahipleri, eylemciler ile görüşmeler sonucunda neden baskına uğradıklarını anladılar!

Evet, neden olan ülkenin bayrağı idi. Bayrakta geçen Allah kelimesiydi sorun. Eğer bu bayrak asılırsa bu duvara, İslam’a karşı küfür anlamına geliyordu. Derhal indirmesi gerekliydi.

Peki, ne yaptı dersini genelev sahipleri?

Elbette bu duyarlı bir durumdu ve orada çalışan Müslüman kadınları içinde iyi olmazdı! Hemen bayrağın üstü siyah ile kaplatıldı.

Şimdi İslam dünyası için çok önemli bir durum, yıllardır bir iki ülkenin bayrağı konumunda. Biliyoruz ki, Irak ve Suudi bayraklarında Allahın ismi yazılı.

Ve bu bayraklar değişik zamanlarda ve değişik koşullarda yere de düşüyor, rüzgârda parçalanıyor, yani diğer bayrakların başına gelenler, bu bayraklarında başına geliyordur.

İslam dünyası için bu kadar önemli olan bayrak ve resim konusu ise, yapılması gereken bence bir şey var!

İki de bir gidip, spotlar üzerindeki bayrakların üzerini kapattırmak için mekân basılacağına, o bayrakları kullanan ülkelere baskı yapılıp, bayrakları değiştirilebilinir! Çünkü kimsenin aklına gelmez bu bayrakların reklâm içinde kullanılmasının sakıncası.

Cami baskınları ve cami içinde adam öldürmeler için ses çıkarmayan İslam dünyası, bir karikatür için dünyayı ayaklandırdılar, bir bayrak için gidip mekân basabiliyorlar.

Bir türlü bu davranış farklarını anlamıyorum, acaba demekteyim, camiler resim ve bayrak kadar kutsal değiller mi?

Camiler içinde Allahın ismi yazılı değil mi?

Resim ve bayrak daha kutsal olarak algılanıyor ama camiler değil!

12 Eylül öncesi bir cami yakıldı söylemi ile Çorum, Sivas ve Maraş’ta alevi katliamı yapılıyordu (ki gerçekte ne cami yakılmıştı ne saldırılmıştı.) sırf bir söylem ile ayaklanıyorlardı. Yıllardır camiler basılıyor, bombalanıyor, adam öldürülüyor ama sesleri çıkmıyor.

Ne değişti de kutsallık kavramları içinde bazı durumlar değişti? Bayrak üzerinde ki Allah kelimesi kutsal, cami duvarında yazılı olan değil!

Her Ramazan ayında imsakiyeler dağıtılır. Üzerlerinde ise Allahın ismi yazılı olan bu imsakiyelerde değişik firmaların reklâmları alır. Bedava olarak dağıtılan bu imsakiyeler posta kutularına bırakılır, doğal olarak nerede duracağı belli olmaz. Şimdi düşünüyorum, neden imsakiye dağıtırken gösterilmez itina da, bir bayrak asıldı diye duyarlı olunuyor?

Benim bildiğim Allahın sözleri satılmaz, sattırılmaz! Fakat nedense her kutsal gördüğüm mekânların çevresinde bu kutsal kelimelerden oluşan kartlar, çini üzerine işlenmiş yazılar, halı üzerine dokunmuş olarak satılmaktadır. Ve bu satılanlar satın alınıp evlerin duvarına asılmakta, dükkânların duvarlarını süslemektedir. Şimdi bir kez daha bu durumu düşündüğümde, acaba demekteyim, birileri tahrik olmak için bahane mi arıyor? Çünkü tahrik olmak isteyen için her türlü neden her an bulunabilinir!

Camilerin bombalanmasına sessiz kalanların, mekân basmalarına bir anlam veremiyorum, veren varsa tutup anlatsın derim!

Bir ülke takımı karşılaşmalar için başka bir ülkeye geliyor ve o ülkede bir yerlerde bu bayrak kullanılacak. Bir bayrak diğer bayraklardan üstün olamaz, sonuçta her biri bir ülkeyi temsil ediyor. Bazı bayraklar daha kutsal, diğerleri değil demek ne kadar doğru?
30.05.2006
ismail cem özkan

Hiç yorum yok: