10 Ocak 2008 Perşembe

CHP bu seçimde büyük kayıp yaşadı, Deniz kurudu!

CHP bu seçimde büyük kayıp yaşadı, Deniz kurudu!

İSMAİL CEM ÖZKAN - Seçim sonuçları hakkında bir çok değerlendirme yazısı okuyacak ve dinleyeceksiniz. Sonuç ortada tüm çıplaklığı ile dururken kafalarımızda sorular oluşacaktır. Bu seçimin sonucunu kim hazırladı?

İktidar partisi seçimde oy patlaması yaparak birinci olurken, diğerleri tersine bir patlama yaşadılar. CHP destekli MHP meclise taşınırken en büyük oy patlamasını istatistiki olarak yapmıştır. Gerilim ve cephe politikası iflas etmiş, darbelerden iktidar bekleyenler büyük hayal kırıklığına ikinci defa yakalanmışlardır. 28 Şubat darbesi solu iktidara taşımadığı gibi, bu son e-Muhtara da solu iktidara taşımamıştır. CHP iktidara gelmek için hep darbe beklemiş ve sonucundan yararlanmaya çalışmıştır. 12 Mart darbesinden beri ülkemizde sol görüşlü askerlerin darbesi hep beklenmiş, fakat hep sağ yapmıştır. Askerden medet umanlar bu seçimde gerekli dersi adlıklarını düşünüyorum, fakat almadıklarını görüyorum. Oy veren halkı aptal gördüklerini saklamıyorlar, kendileri çok akıllı oldukları için kafalarında ki toplumu gerçek sandıklarından olsa gerek, sonucu anlayamıyorlar. CHP her türlü sivil girişime kapısını kapatmış, askerden gelen işarete göre politika yapmak gibi bir hataya düşmüş ve o hatasının sonucunu sandıkta almıştır. Deniz kurudu!

Alevi oylarını hep arkasında hisseden CHP bu sefer alevi oylarını da kaybetmiştir. Alevi nüfusun yoğun olduğu bir il olan Mersin’de MHP bu oylara sahip çıkmıştır. Eğer milliyetçilik tesviye ediliyorsa, kopyasına gidilecek değildi. Alevileri milliyetçilik kanalına gönderenler kaybetmiştir. Ülkesine sahip çıkmıştır alevi oyları Mersin’de!

Deniz’in partisi artık tarih sahnesinde yerini almalıdır, tavsiye edilmelidir! Sol parti seçenek olabilmesi için, yeniden umut olarak dağa taşa yazılabilmesi için inşaat süreci hemen hızlanmalıdır. Deniz ve onun kadrosu siyaset ve politik sahneden tarihin çöplüğüne süpürülmedir. Irkçı söylemlerden uzak, sosyal devleti savunan, çağdaş dünya ile buluşmayı ilke edinmiş bir sol parti kitleselleşebilir. Bunun verileri bu seçimde görülmektedir.

Sol birlik olarak sürülen sağ birlik kaybetmiştir bu seçimi. AKP kurtulmak üzerine oturtulan politik tercihler, ters etki yaratmıştır. AKP iktidarını güçlendirmiştir, fakat bu eskisinden güçlü olduğu anlamına gelmiyor, çünkü AKP meclis çoğunluğunu almış olsa da tek başına bir çok şeyi yapamayacaktır. Önünde bir çok mesele tüm çıplaklığı ile durmakta ve barajlarda su bitmiştir! Satacağı kamu kuruluşlarında ise artık deniz’de bitmiştir! Sorunlar yumağı içinde partiden ayrılacaklar partinin sayısal üstünlüğüne darbe vuracaktır! Önümüzde yeni bir erken seçim vardır, bu seçim ya yerel seçimler ile birlikte yapılacaktır ya da ondan sonra. Burada kritik süreç cumhurbaşkanlığı seçimidir ve halk oylamasıdır. Oradan çıkan sonuç bu gelişmelere etki yapacağını düşünmekteyim.

23 Temmuz 2007

Hiç yorum yok: