8 Ocak 2008 Salı

Dünyada bir şeyler değişiyor, rüzgâr tersten mi esmeye başladı ne?

Amerika’da hafta sonu bir büyük yürüyüş ile sarsıldı. 500 bin insan Los Angels şehrinde yürüyüş yaptı.

Yürüyüş, Amerika’da yeniden tartışılan göçmenlik yasası ile ilgili. Yeni yasa, ülkeye yasal yollardan giremeyen kaçak insanları yakından ilgilendiriyor, cezalar artırılıyor ve en önemlisi Meksika sınırında zaten var olan duvarın, daha da uzatılması ve hatta güvenlik çemberinin genişletilmesini içeriyor.

Dünyanın utanç duvarı olarak sadece Berlin duvarı olduğunu bilebilirsiniz, fakat en büyüğü bence Meksika Amerika arasındaki duvardır. Duvar hala yıkılmadı, gün geçtikçe de daha da genişletilmektedir. Bu duvardan feyiz alan İsrail devlet adamları da Filistinliler ile aralarına duvar örmeye devam ediyorlar.

Dünyada ne kadar duvar var?

Biri Çin Seddi değil mi, demek ki duvar yeni bir kavram değil, daha öncesi de var!

Hatta Amerikalılar uzaydan dahi görülüyor dedikleri Çin Seddi ya da duvarının görülmediğini uzaya giden Çinli tarafından dile getirildiğinde kısa bir şaşkınlık yaşandı. İnsanların yaratmış olduğu hiç bir yapı uzaydan görülmüyor ama tahribatları görülüyordur. Yok olan ormanlar ve çöller insanların en büyük eseridir!

Çölleşme sadece doğa ile ilgili değil, insanın beyni ile de ilgili, son dönemde beyinlerde bir çölleşme başladı. Var olan tüm bilgiler kum tanecikleri gibi uçmakta, insanlığın geçmişinden koparılmaktadır. Yeni gelişen teknoloji, hem insanı geçmişten koparıyor, hem de doğadan!

Amerika’daki göçmenler ve kaçak yaşayanlar ellerindeki pankartlarda "which becomes without us from America?" yazısını taşıdıklarını bir gazeteden okudum. Yani Amerika göçmensiz ne yapar?
Göçmenler kısa ve öz bir soru soruyor, göçmen ülkesi Amerika’ya!

Bu yürüyüşe dayanışma amacıyla, dini gruplar, tarım işi ile uğraşanlar, sendikalar ve öğrenciler destek vermiş durumda. Los Angeles'ın yanı sıra Denver, Sacramento, Charlotte, Phoenix ve Atlanta kentlerinde de son iki günde geniş çaplı protesto gösterileri düzenlenmiş. Ülke kendi göçmenine ve kaçak işçisine sahip çıkıyor. Amerika’da 35 milyon amerikanın yerlisi olan hispaniş yaşadığı tahmin ediliyormuş, bir bilgi olarak vereyim dedim. Kaçak ve göçmen işçiler birçok ülkenin nüfusundan fazla!

Dünyada bir şeyler değişiyor, rüzgâr tersten mi esmeye başladı ne?

Haklarını arayanlar sokaklara yeniden hakim olmaya başladılar, Fransa’da öğrenciler, daha sonra işçiler, Latin Amerika ülkelerinde askeri cuntaların yerini demokrat yöneticilerin alması, Amerika ve İsrail’de savaş karşıtı yürüyüşlerin fazlalaşması. Rüzgar acaba yön mü değiştirdi demeden kendimi alamıyorum!

26.03.2006
ismail cem özkan

Hiç yorum yok: