12 Ocak 2008 Cumartesi

Gazilerin maaşları üzerine…

Devlet rüşvet veriri mi?

Bu soruyu duyduğunuzda aaa diyebilirsiniz, fakat devletler ihale alma konusunda başka ülkelere veya firmalara rüşvet verebilmektedir. Rüşveti veren ülkelerde bellidir, en çok ihale alan ülkeler ve firmalara bakmak yeterlidir!

Devlet bahşiş verir mi?

Bahşiş biliyorsunuz ki, bir hizmet karşılığında, memnun olduğunuzda garsona verilen para olarak düşünebiliriz. Sadece garsonlara değil elbette, sinemada yer gösterene de verilir. Gönlünüzden ne geçiyorsa o an elinizden ele çaktırmadan bırakılan paradır, ya da modern alışverişlerde fatura ve paranın üstü geldiğinde tabağa bırakılan paradır. Devlet bir hizmetinden dolayı bazı firmalara bahşiş verebilir, çünkü işi zamanında ya da önce bitirmiş demektir. Örtülü ödenekten ödenir genelde bu paralar.

Devlet sadaka verir mi?

Şimdi bu soruya hayır diyeceksiniz! Sadaka Allah için verilir, fakat sokaktaki dilenciye sadaka veren ateistler ne için sadaka verirler? Devletin dini olmadığına göre sadaka veremez diye düşünürüz, fakat ateistler neden dilenciye sadaka verirse devlette o yüzden verir dersem yalan olur! Devlet sadaka verir gibi maaş veriyor diyebilirsiniz. Yaşam standardının altında verilen maaşlar öyle gibi gözükmesine rağmen sadaka değildir. Çünkü emek verilerek elde edilmiştir. Bu durumda maaşın adı ne olur?

Devlet bir de gaziler için maaş verir. Gaziler bildiğimiz gibi vatan için hayatını ortaya koymuş, fakat hayatta kalmış insanlardır. Bunlar asker olabilir, devlet görevlisi olabilir. Bunlarda devlet tarafından gazilik maaşı altında devlet maaş bağlamıştır. Aslında maaş değil de, bir aylık yardım parası bağlamış diyelim. Bu paranın miktarını öğrenince ben nasıl isimlendireceğimi bilemedim. Türkiye’de 51 bin vatandaşımız bu maaşı alıyormuş, fakat verilen para ile en fazla 3 gün yaşanabileceğini iddia edenler var, peki bu güzel insanlar kendi dışlarından gelişen olaylar sonucunda yaralanmış ve gazi durumuna düşmüşlerdir. Bir anda yaşamdan beklentilerinin yönü değişmiş, yeni yaşama alışmak ile mücadele ederken, normal insanlardan daha fazla desteğe ihtiyaç duydukları ortada olduğuna göre, bu verilen parayı nasıl açıklayabiliriz?

Devlet gazilere sadaka mı, bahşiş mi veriyor?

Ben isimlendiremedim, bakalım siz nasıl adlandıracaksınız?
30.10.2007

Hiç yorum yok: