12 Ocak 2008 Cumartesi

Gelecek robotların!

İnternet özgürlükler dünyası denir ama gerçek öyle değildir, çünkü her hangi bir siteye girip araştırma yapmak istersiniz, önce kurallar size gelir dayanır, ya kabul edeceksin ya da bakamayacaksın. Kurallar genelde okunmaz ve kabul edilir, çünkü önemli olan o an o aradığınıza kavuşmaktır.

Kurallar olmadan hiç alana adım atamıyorsunuz, pardon maus ile tıklayıp sörf yapamıyoruz. Kurallar, kurallar derken, bir bakmışız ki bizler evrensel kurallar içinde dolaşıyor buluyoruz. Ona uymazsan bu siteden kovulursun! Her kişi bir kez bir siteden kovulmuştur! Kovulmadıysa gerçekten tam istenen insan olmuş demektir. Kurallara uyan, sorgulamayan ve verileni alan kişilik!

Sorgulamıyoruz, direkt kabul ediyoruz. Bir tartışma sırasında gir google bak bakalım doğru mu diye ifade eden arkadaşım ile karşılaştım. Peki, orada birbiri ile çelişki içinde olan binlerce düşünce var, hangisi doğru! İlk önce baktığın doğrudur!

İnternet dünyası sanıldığı kadar özgür bir alan değildir, çünkü her site kendisince kuralları koymuştur. Hatta bu kuralları en çok uygulayanlarda kaçak (korsan) programı okuyucusuna sunanlar yapmış! Sınırsız indirim yok, belli oranda indirebilirsin, yalnız kurallara uyduğuna dair şu kutucuğu işaretlemek kaydıyla!

İnternet dünyası içinde geçen bir arkadaşımın yanındaydım, dedim ne yapıyorsun? Bekle dedi kendisi, çocuğa bir harçlık vermem gerek, bugünkü harçlığını unutmuşum! Ben de evin içinde çocuğa baktım, yoktu, çünkü çocuğu okulda olduğunu biliyordum. Şaşkınlığımı anlamış olacak ki, yok canım şu oyundaki ailemin çocuğu! Her gün çocuğa harçlık vermek gerek, tıpkı hayattaki gibi, yalnız burada bir yıl bizdeki gibi 365 değil, 59 günden oluşuyor. Onun dışında tıpkı yaşamdaki gibi, aile kuruyorsun, çocuğun oluyor. Alışveriş yapıyorsun, çalışıyorsun, iş çıkışında bara gidip bir iki duble bir şeyler yudumluyorsun. Zamana zaman kaçamaklar yapabiliyorsun, yeter ki yakalanma! Tatile çıkman gerek, hafta sonu parkta köpeğini gezdirmen gerek. Tıpkı hayat gibi. Şaşkınlığımı gözümden okumuş olacak ki, karşıda eşim ve arkadaşlarımda gerçek insan, yani bilgisayara karşı oynamıyorsun. Her birimizin isimleri ve görevleri farklı ama bu oyun içinde olanların hepsi bir yerde yaşayan gerçek insanlardır. Yani iş arkadaşım, eşim tanışmıyorum ama burada oyun içinde birlikte karar veriyor ve birlikte günümüzü tanılıyoruz. Kısaca sanal bir aileyiz ve orada yaşıyoruz. Elbette bu oyununda kuralları var ve kurallar Amerika’dan bir merkezden kontrol ediliyor. Kural dışı olanlar oyun dışına itekleniyor ve sanal kurmuş olduğu bir sosyal çevreden bir anda dışlanmış oluyor. Yeni isimle dahi girse o kovulduğu çevre içine giremiyor. Her şey mükemmel bir şekilde kontrol edilmiş ve planlanmış bir kurallar alanında olduğumu gördüm.

İnternet dünyası özgürlüklerin göreceli olduğu ama kuralların kesin olduğu bir alan olduğunu gördüm. Yaşam içinde dahi bu kadar kurallara uymayız ama internet içindeki siteler dünyasında kurallara uymak zorunludur, yoksa kovulursun. Kovulduğun an kurmuş olduğun sanal çevreyi de kaybedersin! Çevresini kaybetmemek içinde kimse bilmediği ve okumadığı kuralara uyar! Bir uyarı aldığında önemser, o uyarıyı neden aldığını sorgular. O yüzden her sitenin birden fazla yöneticisi varıdır, kural kuraldır diyerek ellerindeki şablonları her üyesine uydurmaya çalışır.

İnternet dünyasında gezerken bir anda dikkatimi çekti, acaba gelecek insan robot olacak dediklerinde şaka yapmıyorlar mıydı?

18.10.2007

Hiç yorum yok: