10 Ocak 2008 Perşembe

Günün fotoğrafları

Günün fotoğrafları

İSMAİL CEM ÖZKAN - Gazetelerde günün fotoğraflarına bakıyorum, bir de internet baskılarındaki günün fotoğraflarına. Her birinden yaşamın içinden düşen notlara bakmaktayım. Fotoğraflara bakarak bu dünyada neler yaşandığına dair ip uçları alabiliyorsunuz. Fakat yayınlayanın süzgecinden geçenlere. Çünkü günün fotoğrafları her ülkede farklıdır. Bizdekiler genelde uluslar arası fotoğraf ajanslarının geçtiklerinden kendi düşüncelerine uygun olanları yayınlarlar, ki doğal olanda budur.

Günün fotoğraflarına bakınca her gün bir yerde podyumlarda gösteri olduğunu düşünebilirsiniz. Üstelik mayo görüntüleri içinde çok güzel mankenler! Seksi görünümleri ile mayo sunuyorlardır belki kendi müşterisine, fakat orada olmayan benim gibilere ise günün fotoğrafı olarak gelmektedir. Ben mayo alıcı olmadığımdan mayoya değil, kadına bakıyorum elbette! Günün fotoğraflarının büyük bir alnı işgal etmekteler, mayo ve deniz manzaralı güzeller. Arada birde gerçek yaşamdan görüntüler vardır ki, onlar ancak bir romanın anlatacağı gerçekliği tek bir karede vermektedir. Bunları ben toplarım, bir ara yaptığım merhaba kartlarında kullandım. (http://www.cemoezkan.de/homepagehtml/grafik.html ve http://www.blogcu.com/evrenselkoy, isteyen oradan seçtiklerimi görebilirler)

Bugün baktığım gazetede günün fotoğrafları arasında Pakistan’da son yapılan bir yürüyüşten görüntü vardı, Pakistan’ı çıplak olarak sergiliyordu. Taliban kıyafetleri ile, uzun sakalları olan bir erkek topluluğu, gözlerinden öç alma duyguları fışkıran, önüne geleni linç edebilecek bir grup. Belli ki son operasyonlarda kaybettikleri cemaat üyeleri için ağıt yakmaktalar. Kanı yerde kalmayacak yürüyüşü! Afrika’dan başka bir fotoğraf gözüme çarptı. Bir kağnı ve kağnıda olması gerek öküz yerine bir insan. Siyah insan tüm gücü ile dolu olan kağnıyı çekmeye çalışıyor. Hemen yol kenarında oturan başka bir siyaha gözümüz kayıyor. O kıyafeti ile düzgün ve rahat bir şekilde bu emekçiye bakmaktadır. Doğal bir görüntüdür. Emekçi yükün altında ezilmiş, bütün damarları şişmiş haldeyken, ötekisi rahattır fotoğraf çekene bakmaktadır. Yaşamın içinden iki ayrı görüntü. Bu görüntüler mayo sergileyen güzeller arasında durmaktalar. Yaşamın iki farklı bir yüzü. Batıda sanki her şey güzel gibidir, üçüncü dünya ülkelerinde ise yaşam farklı akmaktadır. Batı kendi yüzünü podyumlarda göstermektedir, ispanya’da boğaların arenası ya da sokakta boğalar önünde çılgınca koşan bir insan seli. Domates savaşı, çamur içinde yapılan yarış. Karnavallardan görüntüler ile gelir bize batı, gerçek yüzü sanki güzel kadınlar ve eğlence gibidir. Üçüncü dünya ise çatışmaların olduğu, çelişkilerin daha derinden yaşandığı yerlerdir. Batı yoktur orada! Batının yaratmış olduğu savaş durumu yoktur. Onlar o kader ile yaşamaya mahkumdurlar!

Günün fotoğraflarına fırsatım olduğu an bakarım, çünkü dünyada yazılmayan ve yazılamayan gerçekler bir fotoğraf içinde saklı olduğunu düşünürüm. Oradan dünyadaki bir ana bakarım. O an bir dramdır belki, fakat o dramdan ancak o kare ile haber olurum. Kelimeler çoğu zaman gerçekleri yansıtmaz, sadece betimler. Fotoğraf ise çıplak olarak serer.

Dostlarımdan zaman zaman fotoğraflarını isterim, çünkü o anlarını görmek isterim. Poz verilerek çekilen resimlerde insan hep güler, fakat o gülüşün o anlık olduğunu hissederim! Fotoğraflar söylenmeyeni anlatır!

16 Temmuz 2007

Hiç yorum yok: