7 Ocak 2008 Pazartesi

Kenelerden kurtulacak mıyız?

Kenelerden kurtulacak mıyız?
Elektrikte çirkin oyunlar oynanıyor, bizleri daha çok kar uğruna karanlıkta bırakmak isteyen keneler her yerimize yapıştı.
Enerjiden sorumlu bakanlık rüzgar ile elektrik üretimi yapan tesislerin kurumunu gelecek yıllara erteledi. İsteyen kasaba istediği gibi rüzgarından enerji üretemiyor. Ülkemizin her yeri yeteri kadar rüzgar alıyor, fakat ondan yararlanmasını bilmiyoruz. Dışa bağımlı kalmak daha cazip geliyor, o sayede ülke içindeki keneler daha çok ve de rahat kasalarını dolduruyor.
Enerji üretimi yapmak isteyen kaç belediye oldu, kaçı enerji bakanlığına başvurdu, hiç duydunuz mu?
Ülkemizin belediyelerinin kaçta kaçının artık depolama ve onları yeniden üretime kazandırma tesisi var, atılan çöpler nerede ne şekilde depolanıyor? Bir gün patladığında duyuyoruz, çöplerin nerede olduğunu!
Çöplerden enerji üretilebilinir mi, eğer üretilirse göreceğiz ki, en çok evsel çöp üreten ülke biz olduğumuz anlaşılacak! Gerektiği kadar sanayimiz olmuş olsaydı, yurtdışından tankerler dolusu çöp almak zorunda kalmazdık! Peki, o aldığımız çöpleri ne yapıyoruz?
Yeraltı sularında her türlü kimyasal maddeye karşılaşıyor muyuz, araştırıldı mı yeraltı sularımız?
Kirleniyoruz, kirimizden de enerji üretemiyoruz! Bol bol kene üretmeye devam ediyoruz, bakalım bizde tüketilecek kan kadı mı?
Kaldı ki, hala keneler üremeye devam ediyoruz!
Her il kendi enerjisini üretecek projeler üretebilir, o olanak var. Olanaklarımızın kaçta kaçının farkındayız?
Doğal gaz alıyoruz, aldığımızı da hemen tüketmek zorundayız, çünkü onları sıvı hale getirip depolayacak tesisimiz yeterli değil. Hadi tesisimiz olduğunu düşünelim, peki depreme dayanıklı mı? Biliyoruz ki her an hareket halindeki bir yerkürenin üstünde oturuyoruz!
Elektrikte çirkin oyunlar oynanıyor, o oyunda biz neredeyiz?
Kenelerden kurtulmak için ne yapmak gerek? Çünkü daha fazla kar elde etmek için var olan tesisleri dahi kapatabiliyorlar!
Elektriğimize sahip çıkabilecek miyiz, yoksa dışa bağımlı yaşamaya devam mı edeceğiz, yoksa karanlıkta yaşamaya mı mahkum olacağız?
03.Ağustos.2006
ismail cem özkan

Hiç yorum yok: