12 Ocak 2008 Cumartesi

Kımıldan kurtulmak gerek!

1769 yılında robot kelimesi henüz ortada yok iken insanları satrançta yenen bir robot yaratılıyor. Ama kandırmacaydı: robotun içine bir insan gizlenmişti. Robotun adı durun çok ilginçtir. “Türk”
(National Geographic, Ağustos 2003)

İlk robot kelimesi ise, 1920 yılında bir tiyatro eserinde geçiyor, oyunda sömürülen robotların isyanı vardır! (Karel Çapek, Rossum’un Evrensel Robotları)

Robotlar, köle olarak düşünülür, görevini yapan ve hiç ses çıkarmayan, masrafı en düşük olan üretici araçlar. Günümüzde birçok işçinin işinden olmasının sebebi olarak gösterilir. Hayatı kolaylaştıracağına güçleştirmiş, hatta açlığa teslim etmiştir. Çünkü robotlar sayesinde emek ücreti maliyetten düşmüş ama fiyatlarda değişiklik olmamıştır!

Şehirleri yaratan göçlerdir. Ekonomik nedenler dışında siyasi nedenlerle de şehirler oluşmuş ve kalabalıklaşmıştır. İç savaşlar, savaşlar ve açlık başkalarının toprakları üzerinde büyük bir kozmopolitlik şehirlerin oluşmasına sebep olmuştur, hatta devletler kurulmuştur. Bunun örneklerini Amerika kıtasında ararken, Asya’da ve Afrika’da da görülmektedir. Siyahların ortasında beyazların oluşturmuş olduğu devletçikler. Sınırlar masaların başında çizilmiştir, fakat insanlar sınırların cephede çizildiğini düşünür! Birbirlerini düşman olarak gören insanlar cephelerde en ilkel koşullarda da savaşırken, masaların başında temsilcileri başka hesaplar içindedir.

Bir toprak üzerinde düşmanlık tohumları en kısa sürede tutar ve komşular birbirini kıymaya başlar. Komşu komşunun dostuyken, bir anda düşman oluverir ve komşunun malını ilk yağmalayan dostudur! Düşmanlık tohumu bir ekilmeye görsün, onun rüzgarı bütün evreni en kısa zamanda kaplar. Dostluk tohumu ise düşman tohumları tarafından boğulur. Kımıl gibidir düşman, önüne geleni hesapsız yok eder!

Ülkemiz topraklarında düşmanlık tohumları sürekli ekilmiştir, zar zor yetişen en nadir çiçek dostluk ve bir arada yaşama kültürü “kımıl” saldırısı altında yok olmaktadır. Bu ülke ya kımıldan kurtarılacaktır ya da gelecek kuşaklara düşmanlıklar bırakacağız! Komşularını hep düşman gören anlayış içinde silah sanayisi için birer müşteri olarak varlığımızı sürdüreceğiz!

Ülkemiz ne zaman sosyal ve ekonomik sıkıntı içine girse, azınlık olarak görülen komşularımızın malları yağmalanır ve yeni sermaye birikimleri bu yağmalama dönem sonucu yeniden biçimlenir.

1769 yılında ilk robotu yapan neden “Türk” ismini uygun görmüş bilmiyorum, fakat ilk yapılan işin bir sahtekarlık olduğunu ve karşılığında da iyi para kazanıldığını düşünmekteyim. İlk robotu yaptığını söyleyen kişi ilk ilkel sermaye birikimini yapmıştır! Sermaye birikimi için keşke bu kadar az zararlı yollar seçilmiş olsaydı!
29.10.2007

Hiç yorum yok: