7 Ocak 2008 Pazartesi

New York, Madrid, İstanbul, Londra

11 eylülden sonra hiçbir şey dün gibi olmayacak!
İlk ölümlerin duyulması ile birlikte New York şehrinden çıkan çığlıklar dünyaya bu şekilde yansıyordu.
Hiçbir şey eskisi olmadı da!
İşgaller terör ile mücadelesi altında meşrulaştırıldı. Birileri daha rahat hareket eder oldu.
El kaide adı altında ne istediği belli olmayan bir örgütün global çaplı eylemleri ile birlikte dünya yeni dünya düzeninin politikası da net olarak açığa çıktı. Bu politikayı belirleyen kesim saldırılardan mutlu bir şekilde kendi kanunsuzluklarını meşru zemine oturtmuş oldu.
El Kaide nasıl bir gelecek istiyor?
Elde tutulan bir perspektifi yok.
Afganistan tecrübesi gösteriyor ki, El Kaide ve onun ideolojisi ortaçağda yaşamı öngörüyor. Kısaca insanın daha çok köleliğini savunuyor. El Kaide özgürlüğü savunmuyor, tek özgürlük var onun için, hükmedenin özgürlüğü.
El Kaide her ne kadar iktidar görmüş bir örgüt olmasına rağmen, Afganistan’ın işgali ile birlikte iktidarını da kaybetmiş konumdadır. Şu anda resmi olarak hiçbir devlette iktidar değildir, fakat kendini besleyecek değişik kanallara sahiptir. Ümmetçi bir bakış içinde sınırların olmadığı bir örgütlenmeyi başarmıştır.
Her ne kadar Amerikan kaynaklı beslenen örgüt son dönemde bu kaynağından da yoksun kalsa yine Amerikan’ın yapmış olduğu yanlış eylemlerden de beslenmektedir.
ABD ve onun desteklediği birlik ise şimdilik Katolik dünyanın oluşturmuş olduğu birlik görünümünü çizmektedir. Katolik inanışına sahip olan ülkeler çatışmaları din çatışması görünümüne giydirmeye çalışmaktalar. Roma kilisesinin başına gelen Benedikt 16. kendi önderliğinde, Katolik ve Ortodoks inanıcının sahibi ülkelerin oluşturacağı birlik kurup, çağdaş anlamda haçlı seferlerinin olmasını savunmaktadır. Buna destek veren ise El Kaide örgütün yapmış olduğu eylemlerdir. Kendini kutsal kurtarıcı olarak gören W. Bush her ne kadar papa ile çelişse de ortak noktada buluşmaktalar.
Londra’da yapılan bu eylem geleceğe atılmış bir bombadır. Burada hayatını kaybedenler masumdur. Masum insanlara yönelik her türlü saldırıyı kınamaktayım.
Avrupa içinde patlayan bu bombalar yeni haçlı seferini savunanların eline koz vermekten başka işe yaramamaktadır.
İnançlar arası oluşturulmak istenen diyaloga yönelik bir saldırıdır.
Avrupa’da oluşan İslam ve Yahudi düşmanlığı yeni çatışmalar gebedir. Yeni gelişmekte olan milliyetçilik, kendine göre kanallarını burada bulacak ve Avrupa daha doğrusu Katolik ırkçılık, geçmiş ırkçılıklardan farklı zeminlerde oluşurken, geçmişte yaşanan soykırımlardan daha fazla kan dökülmesine yol açacak çatışmalarında zeminin oluşturmaktadır.
Bunun ilk işaretini Hollanda’da yaşadık. Geçici olarak durdurulan çatışmalar daha kitlesel konuma dönüşme tehlikesini de içinde taşımaktadır.
Hiçbir şey dün gibi olmayacak!

07.07.2005
ismail cem özkan

Hiç yorum yok: