10 Ocak 2008 Perşembe

Sıcaklar yeniden geldi…

Sıcaklar yeniden geldi…

İSMAİL CEM ÖZKAN - Gökyüzünde yakıcı güneşin ışınları arasında gölge arar oldum. Sadece gölgeni yetmediğini gölge altıda anladım, hava akımı da gerekliydi nefes almak için!

Her şeyin buharlaştığı bir ortamda, siyasette bir durulma sürecine gidilirken, yetmiş yaşındaki bir başkan bu koltuk benimdir başkasının olamaz, eğer bırakırsam da benim belirlediğim kişi oturmalıdır inadı içinde kameralar karşısına geçti. Sıcağın etkisi ile olacak yenilgiyi zafer olarak görmeye devam etti! Ekranlardan kişinin buharlaştığını gördüm, oraya gelirken eski şapkasını alıp gitmeye alışık adamın sözünü tuttuğunu düşündüm, çünkü elinde şapkası ile dolaşan eski politikacı ona koltuğu bırakma diye bağırmıştı, çünkü koltuğu bırakırsa kendisi umut olmaktan çıkacaktır, sol kapı açılacaktır!

Ülke sıcaktan kavruluyor, buharlaşma hızlı bir şekilde devam ediyor, siyaset sahnesinden bir çok kişide buharlaşmış gitmiştir. Şimdi geçmişin politikacılardan kaçını anımsıyoruz? Barajlar boşalmış, elektrik tüketimi klimalar sayesinde artmıştır, başka alternatifler düşünülemez duruma gelinmiş durumdadır!

Elektrik fakiri bir ülkede enerji kaynaklarını boşa harcayan bir milletiz, dışarıya bağımlı olmak sanırım hepimizin kolayına geliyor! Dışa bağımlı yaşamak bizim geleneğimizde var!

Enerji bakanlığı hava akımından elektrik üreten firmalara lisans vermeyi durdurmuştu seçim öncesi, bakalım bu dönemde kaç firma lisans alacak ve ulusal elektrik piyasamıza kaç yeni firmalar girecek?

Enerji üretmek için santraller hala vazgeçilmiş değildir. Santral yapmak demek yüksek teknolojinin ülkemize gelmesi anlamına gelmektedir, fakat bizim gibi fay hatları ile alt yapısı döşenmiş ülkede santrallerin ne kadar sağlıklı olacağı üst yöneticiler arasında tartışılmamaktadır. Önemli olan birilerinin çıkarıdır!

Sıcakların artması orman yangınlarının artması anlamına gelmediğini geçmişten biliyorum, fakat orman yangınlarının sıklaşması o ülkede seçimin olduğu ve seçim süreci yaşadığını söylemek abartı olmasa gerek! Seçim bitmiştir ve yangınlar bir anda durmuştur! Şimdi orman kanunda yapılacak değişiklikler bekleniyor! Geçmişte baştaki iktidar partisi kimseye haber vermeden bir kararname ile kısa süreli kaçak inşaatlara af çıkarmış ve belirli kişilerin evleri ve yalıları yasallaşmıştır! Orman araziler üzerinde yapılmış kaçak siteler şimdilerde tapularını bekliyor durumdalar!

Sıcaklar ile asfaltların erimesi ve onun sonucu da mucurların yollara serpilmesi ile kazaların artması kaçınılmazdır ve bu durumda suçlu ortada olmayacaktır! Karayolları yolları genişletirken asfaltların sıcaklar sonucunda eriyeceğini hesaplamadan alt yapısını geleneklere uygun şekilde yapmaya devam etmektedir. Her eriyen bölgeye küçük taşları serpilmesi ise kazalara neden olacağı hesaplanmaz. Binlerce insanımızı bu kazalarda kaybetmiş olmamıza rağmen, kaza nedeni olan sorunlar ortada durmaya devam eder!

Sıcaklarda da dışa bağımlı olmayı sürdürüyoruz, çünkü o bile dışardan gelmektedir! Bizde dışa bağımlı olmak bir alışkanlıktır!...

24 Tem. 07

Hiç yorum yok: