10 Ocak 2008 Perşembe

Seçimlere başka açıdan bakmak!

Seçimlere başka açıdan bakmak!

İSMAİL CEM ÖZKAN - Seçimler oldu ve birileri için karar ve dönemeç olarak algılandı. Tarihin en önemli seçimi olarak sunuldu ve tatilden bile insanları sandık başına götürmek için çeşitli promosyonlar uygulandı.

Sandığa gitme oranı açısından bakıldığında dipçik gölgesinde gidilen 12 Eylül anayasasını oylamayı yakalayamamıştır, o açıdan bakıldığında başarılı bir korku cumhuriyeti kurulamamış demektir. Demektir ki, rejimde değişse ülkenin azımsanamayacak seçmeni gelen paşam, giden ağam düşüncesindedir! Sandıktan beklendiği gibi portakal rengi çıkmıştır ama sandık gibi ortamda bütün oylar karanlıkta aynı renk gözükür, sandık açıldığında yani ışık girdiğinde sandığın içinde oyun rengi belli olur! Sandık açıldı ve içinde tek farklı renk portakal rengi çıkmış durumda, hani amerikan portakalı rengi gibi bir renk!

Seçim propaganda süreci içinde yeni teknolojinin ürünü olan haberleşme sistemleri kullanılmış ve korku veren mesajlar iletilmiştir! Fakat mesajlarda yine korkanlara gittiği gözlemlendi, yani potansiyel kitleye ulaşmadığı bugün daha açık gözüküyor, kısaca tereciye tere satılmış gibi! Propaganda ne için olur, farklı düşünenleri kendi saflarına çekmek için! Aynı düşünenler birbirine bildikleri mesajları gönderdikleri için asıl hedeflenen kitleye mesaj gitmediği portakal renginden anlaşılıyor! Türkün Türk’e propagandası yerine, beyaz Türkün beyaz Türk’e propagandası olarak kalmış durumda!

İktidardan kurtulmak için muhtara verenler, eski saraylarda buluşup, gerekli ayarlamaları yaptıktan sonra gönül rahatlığı içinde seçimi izlemişler, bu muhtara dalgasının verdiği havaya kendini kaptıranlar suyu çekilmiş denizde balık avlamaya kalktılar! Çölde balık avlanamayacağını sandık göstermiş durumda, deniz’in bittiğini göstermektedir. Fakat yandaşları çöle balık getirip, oltanın ucuna balık takarak, ‘başkan balık burada avlanıyor!’ kanıtı gösterebilirler. Eski büyükelçiler bu konuda uzman oldukları bilinmektedir. Olmayanı olmuş gibi göstermek konusunda! Devlet maaşı ile siyaset yapmaya alışmış olanlar, hazineden geçinmenin yolunu her zaman bulurlar!

Medya patronları ise çıkarları yönünde ne zaman manevra yapacaklarını iyi bilmişlerdir, hem muhalefete hem de iktidara yönelik yayın yapma inceliğini göstermişlerdir! Seçim öncesi büyük mitinglerin havası propaganda sürecinde yok sayılmış, o dönemdeki tartışma konusu bir anda gündemden düşürülmüştür. Benzin fiyatları ile yetinmiş muhalif partiler, benzinin fiyatını indiremediler ama kendi oylarını düşürdüler!

Yeni teknolojiyi ve eski olanakları iyi kullanan bu seçimi portakal rengini büründürmüştür! Bizim gibiler ise yeni teknolojiyi kullanırken bile kendi aramızda kendi küçük grubumuz içinde birbirimize bildiğimizi anlattık!

Bu seçimde tüm partiler kırmızı beyaz olmuştu, o yüzden sanırım bütün partiler birbirine karıştırıp tek parti yarattı seçmen! Bir de portakal rengi! Her seçimi biliyoruz ki dışarıdan birileri belirlediği söylenir, biliyoruz ki bütün Asya ülkelerinde portakal rengi hakim olmuştur! Portakal devrimleri bitti mi sizce? Bu seçimde sizce kim belirledi, oyların rengini?

23 Tem. 07

Hiç yorum yok: