10 Ocak 2008 Perşembe

Silahlar kim için üretiliyor?

Silahlar kim için üretiliyor?

Dünyada her dakikada bir insan silah ile öldürülüyormuş. Her 12 kişide birinin elinde silah olduğunu silah üretici firmaların istatistiklerinden öğrenebiliyoruz. Silah sanayisinin ne kadar büyük kar getiren sektör olduğunu bu küçük istatistiki bilgi ile görebiliyoruz.

Silah sanayinde çalışan mühendisler, nasıl daha kolay bir şekilde insan öldürülebilirini hesaplamaktalar. İnsan öldürmek için binlerce insan bu işe kafa yoruyor. Tetiği çeken mi katil, yoksa o tetiği yapan mı? İşinden çıkılmayan bir soru! Dünya durmadan silahlanıyor, silahlanan sadece devletler değil, devlet sınırları içinde yaşayan insanlardır. Devletin ordularının elinde olan silahlar dünyayı binlerce kez belki ortadan kaldırabilecek güçte birikimleri var. Peki, sivillerin elindeki silahlar kim için? Neden insanlar silahlanma ihtiyacı duyar?

Silah ile tanışan ve mücadele olan insanlar, taşıdıkları silaha karşı sonsuz sevgi duyduklarını ve onları kimse ile paylaşmak istemezler duygusu içinde olduğunu da silah sanayisi yayınlarından öğreniyorum. Silah sanayisi büyük bir sektör ve bu sektör içinde binlerce insan çalışmaktadır. Bu sanayinin ayakta kalması içinde binlerce insan ölmektedir. Savaşlar, suikastlar bu sanayinin ayakta kalması için gereklidir. Bir ülkede yapılan askeri darbeler bile bu sektör ile iç içedir. Bir ülkenin işgali ve işgale karşı direnişte bu sanayi için gereklidir. Sonuçta her çatışma bu sanayi besliyor ve kolluyor. En büyük silah üretici ülkeler kimlerdir, kimler bu işten karlı çıkmaktadır?

Bu sorunun yanıtını yaklaşık olarak biliyorsunuzdur, her sanayi ülkesi silah sanayi içinde üretimleri vardır. Her ülkede silah sanayisi fuarları olur, oraya üretici firmalar katılır, bir ordunun ihtiyacı olan teknoloji şaheseri olan bu silahlar orada görücüye çıkar. Savunma bakanlıkları bu sanayinin gelişmesi için kurulmuş gibidir, çünkü ülkenin savunması için bu silahlara ve yeni teknolojiye hep ihtiyaç duyulacaktır. Silah sanayisinde teknolojide ve kullanım kolaylığı da sürekli gelişmektedir. İnsan öldürmek artık eskisine göre daha kolaydır ve bu işten ekmeğini yiyenler, hafta sonları piknik yapmaya devam ediyorlar! Savaşlara ve çatışmalara ihtiyaç duyar silah üretici ülkeler. Çatışmalar genelde kendi ülkelerinin dışında olur! Bir yerde çatışma çoksa orada silah satıcılarda o bölgede kendi ürününü pazarlıyor olarak görebilirsiniz. İster yasal, ister yasa dışı olsun, dost ülkeler bile düşmana silah satar! Önemli olan ticarettir, ticaretin ulusu, sınırı ve ahlakı olmaz! Para sıcaktır, onu sıcak yapan ise çatışmadır, rekabettir!

Her dakikada bir kişi silahtan çıkan kurşun ile hayatını kaybetmektedir. Her 12 kişiden biri bu dünya üzerinde silah taşımaktadır. Büyük bir sanayi, yaşayabilmesi için kana ihtiyaç duymaktadır. O ihtiyacı gideren çatışma bu dünya üzerinde hep olmuştur. Olmaya da devam edecektir. Halkı açlıktan kıvranan ülkeler bile silah alıcı konumdadır, halkının yaşam standardını yükseltmek yerine silaha yatırır bu ülkelerde. Açlığın olduğu, sosyal devletin olmadığı yerde çatışma kaçınılmazdır. Liberal ekonomi biliyoruz ki, sosyal devleti ortadan kaldırmıştır, kaldırmaya da devam etmektedir. Sosyal adaletin olmadığı yerde bireysel güvenlik öne çıkar ve silah tacirleri bu işten daha çok kar ederler! Silah sanayisi büyük bir sanayidir. İnsanı öldürmek için her türlü silah üretmekten geri durmazlar!

Soruyu şu şekilde formüle edelim, bu üretilen silahlar kim için? Bu silah sanayisinden kim karlı çıkmaktadır, üretici mi, tüketici mi? Zor soru değil mi? Ben bu konuda net yanıt veremiyorum, benim yanıtım, bu işten en büyük zararı insan ve doğa görmektedir. Çünkü silah hem ekolojik dengeyi bozuyor, hem insanı ortadan kaldırıyor. Silahların üretimi durdurulsun! Bunu diyebilecek kaç kişi var?

21.1.2007

Hiç yorum yok: