7 Ocak 2008 Pazartesi

siyah poşetler!

bir de ben belirteyim şu siyah poşetleri!
siyah poşetler elde ediliş sürecini öğrendiğimde şaşırdım, çünkü siyah poşetler eski plastiklerden üretilmekte. peki bu eski plastikler nereden toplanıyor ve nerede şekil değiştiriyor?
işte her gün elimizin altından geçen bu poşetler, -özelikle pazara gidenlerin hepsinin elinde bulunmaktadır.- insan sağlığına müthiş bir etkisi olduğunu biyokimyacılar açıkladılar.
peki bu şekilde etkileyen bu siyah poşetler neden hayatımızda sürekli?
ucuz olduğu için diyeceksiniz elbette.
evet ucuz olmasını yanında ülkemizin dağı tepesi plastik olduğundan hammadde sorunu olmamasından kaynaklanıyor. ucuz işçi ve ucuz hammadde eklenince işte her gün elimizin altından bir kez de olsa geçen bu siyah poşetler ile karşılaşıyoruz.
ben gerçi bunlar ile 12 eylül sonrası muzır neşriyatı engellemek için poşet içine sokulduğu zamanlarda tanımıştım. playboy gibi dergiler yanında bir kaçta kitap poşet içine konmuştu.
poşet sansür anlamına geliyordu geçmiş günlerde.
şimdi ise kanser anlamına geliyor.
bu siyah poşetetlerin imalatında kullanılan plastikler hastane çöplerinden toplanıyor. hastanede hangi amaçla kullanıldığı belli olmayan plastikler eritilerek ve içine siyah boya dökülerek siyah rengi alan bu poşetler birer virüs deposu olarak günlük hayatımıza girmiş bulunmakta.
bu siyah poşete elini değen veya içine koydukları meyve ve sebzeleri tüketirken çeşitli kastorojen maddeyi de içimize aldığımızı öğrenmiş bulunmaktayım.
bu ülkede kanser vakalarının u kadar artmasının arkasında sadece çernobil aramayalım, çünkü çernobilden daha büyük tehlikeleri bizzat biz yaratmaktayız ve de yaymaktayız!
siyah poşeti elinize aldığınızda bir düşünün derim!
önlem almak senin elinde!
gazeteden yapılan eskiden kesekağıtları vardı, ne güzeldiler!
pazara giderken hasır çantalar vardı!
iplik torbalar vardı, hem de boş taşırken hiç yer kaplamazlardı. filelerdi onlar. eski filmlerde kaldılar birer birer!
eskiden sağlığımıza mı daha dikkat ederdik, yoksa biz mi hep dikkatsizdik de, 12 eylül sonrası 'işini bilenler' tarafından sağlığımız harcandı?
kim bilir?

14.08.2005
ismail cem özkan

Hiç yorum yok: