7 Ocak 2008 Pazartesi

Teknoloji yüzler…

Teknoloji yüzler…

Teknoloji ilerledi ve teknolojiye uygun yüzler iş bulmaya başladı! Şimdi ne anlamsız bir cümle diyeceksiniz, haklısınız ama ne yapayım ki son gördüklerim ve duyduklarım böyle anlamsız cümleler kurduruyor.

Anlamsız cümleyi anlamlandırmaya çalışayım. Son dönemlerde iş başvuruları teknolojinin en son ürünü internet üzeri yapılmaktadır. İşveren istediği özelikleri yazıyor ve firmasının insan kaynakları sayfasında bu özelikleri sıralıyor. Fakat bu yeterli görülmemiş ki, kişinin tam bir geçmişi, beklentileri kayıt altına alınıyor. İşveren başvuruların öncelikler hayat hikayesini ve beklentilerini okuduğunu sanıyorsunuz değil mi, ben o kadar saf değilim, kendimi işveren yerine koyup bakayım dedim. Bu başvurularda nelere dikkat edilir?

Öncelikle resimlere bakardım. Resimlerden arayacağım elemanı seçerim. Hayat hikayesi ve beklentileri ikinci sırada gelir. Öncelikle yüz görünümü önem kazandı. Bu kadar işsizin ortasında yüz ifadeleri ve görünümü iyi olan tercih edilir. Sanki televizyonda manken sunucu alıyormuş gibi bakılır resimlere. Saçı dökülmüş ama mesleğinde çok iyi olan biri ise, eğer tanıdığı ve önereni yoksa baştan elenir. Bilgi artık önemli değildir!

Görünümün önem kazanması ile birlikte estetik ameliyatı ve güzellik salonları dolmaya başladı. Hem de çok erken yaşlardan insanlar bu merkezlerin önünden ayrılmaz oldu. Üniversite sınavına giren bir genç, eğer saçı dökülmeye başladıysa, ilk koşacağı yer saç ektirme yerleridir. Çünkü o biliyor ki, bilgiden önce görünüm önemlidir. Barby bebek görünümlü kızlar, yakışıklı kaslı erkekler sokaklarda sık karşılaştığımız insanlar olmaya başladı. Her biri markalı elbiseler içinde, medyatik olan ve popüler olan yerlerde gözükmek için ellerindeki tüm olanakları vermekten çekinmiyorlar. Oyuncu kiralayan mankenlik ajansların başvuru yapan binlerce gencin olması tesadüfi olmasa gerek.

Teknoloji, kendisine uygun profiline uygun insanı yarattı. O yüzlerin standardına uymak için her türlü acıyı göze alıp ameliyat olanlar, yüzlerinin ve vücutlarının güzelliğini kullanarak bir yere gelmeye çalışan insanlar milyonlarca ifade edilir oldu. Sadece işe girmek sorun değil, o görünümü ömür boyu sürdürmek için her türlü psikolojik rahatsızlığı göze alıp paranoyak yaşamı da seçen bu insanlar.

Sürekli diyet yapanlar, salata yiyenler, yüzleri ve vücudu bozulacağına inandığı için bisiklete binmeyenler, futboldan para kazanmayı düşünmeyenler sokak ve halı saha futbolundan uzaklaşması, çünkü yüzüne gelecek bir top başına büyük sorunları davet edeceğinden korkar. Vücudunun her yerini sigortalayanlar gün geçtikçe artıyor. Yeter ki günümüz ihtiyacına cevap vermek için doğan ve doğada var olan insan kendisini değiştiriyor ve yeni kalıplara sokuyor. Meslek bilgisi artık görünümün arkasına düştü. Güzel görünebilmek için insan her türlü fedakarlığı göstermekten geri durmuyor!

Cümlemin baçına döneyim, acaba şimdi daha anlamlı durmuyor mu şu cümle; Teknoloji ilerledi ve teknolojiye uygun yüzler iş bulmaya başladı!


10 Ağustos 2006
ismail cem özkan

Hiç yorum yok: