12 Ocak 2008 Cumartesi

TOKİ binadan çok cami mi yaptı?

TOKİ binadan çok cami mi yaptı?

Hükümetin en büyük kozu oldu TOKİ. Bir seçimi onun sayesinde aldı. Yağmalanmadık arazi bırakmayan halkımız bu sefer satın alınmamış daire bırakmadı. Devlet daire üretti. Daireler kamu adına olunca sağlam olduğu kabul gördü. Fakat eski depremler en kısa zamanda unutuldu, çünkü devletin yaptığı ya da yaptırdığı binalar en ufak sallantıda yıkıldı. Depremden uzmanların açıkladığı olaylar yer altını ilgilendirir, fakat yer üstünde rant kavgasını kızıştırmış ve fiyatların artmasın sağlamıştır. Onların açıklaması yönünde ucuzlayan ve pahalanan araziler hemen yağmalanmıştır.

Her yapılan gökdelen TOKİ binası, hemen yanında inşa edilen camiler. Camiler de genelde planlarda yeşil alan gözüken yerlere yapılıyor! Yeşil alan bu ülkenin insanına çok görülüyor, çünkü yeşil insana bir şey anlatmıyor, bu fani dünyanın anahtarı camiler daha önemlidir, çünkü gidilecek dünyaya en iyi hazırlık içsel değil, görsel olmalıdır. Camiler dolsa da dolmasa da yapılır, peki neden? Bu sorunun yanıtını bulduğumuz gün camilerin gereğinden fazla yapıldığını daha rahat anlarız. Cumhuriyet rejimi Osmanlı devletinin yaptığı camilerin kat be kat fazlasını yapmıştır, üstelik toprak ölçülerinde ki farklılık da göz önüne alınırsa.

Kooperatiflere eskiden camiye yakın inşaat ettiklerinde belli bir indirim verilirdi. Masrafların bir bölümü cami karşılığında devlet tarafından karşılanırdı. Bu durum sanırım şimdide geçerli, çünkü her kooperatif inşaat alanına önce cami yapılıyor, sonra bina. Eğer önce cami yapılmamışsa, sonra cami yapılarak yine yardımdan yararlanıyor inşaat sahibi firma. Camiler sadece gelecek dünya düşünülerek yapılmıyor, başka kaygılar öne alınarak bu kadar yaygılaşmaktadır. Çocuklarımızı okula mı gönderiyoruz, camide ki kuran kursuna mı gönderiyoruz, bu kadar benzeştiği bir dönemde camilerin artması arasında bağlantı kurmayın, çünkü hattından fazla cami zaten bu ülke topraklarında vardır, binlerce ifade edilen camiler boş olduğu için Cuma namazı dahi kılınmamaktadır. Sadece bayramlarda namaz kılınan camiler bu ülkenin topraklarında vardır. Peki, neden hala cami inşası için planda yeşil alan gözüken yerler cami inşaatları ile dolmaktadır? Dikkat edin, yakında bir kooperatif olmasın?

Antalya Belek’de zengin sporu olarak bilinen golf alanları için orman yok edilmiş olduğunu tartışır olduk. Bu tartışmayı ben gerçi anlamı olmasına rağmen, anlamsız görüyorum, çünkü çevremizdeki ağaçları ve yeşil alanları kendi siyasi düşüncelerimiz ve çıkarlarımız yönünde yok ederken, neden uzaktaki bir alan için duyarlı oluruz? Eğer ikiyüzlü değilsek, eğer gerçekten doğaya karşı duyarlıysak o zaman tepki her yerde aynı şekilde olmalıdır. Fakat, ne yazık ki, çıkarlarımıza dokunmayan alanlar için duyarlıyız! Bana dokunmayan yılan yüzyıllar boyu iktidarda kalsın anlayışı hakim olmayı sürdürmektedir, konuşmamızda tek bir çakıl taşı vermeyeceğimizden bahsederiz, fakat her gün bir ülke büyüklüğündeki verimli toprağımızı denize gömmekteyiz!
16.11.2007

Hiç yorum yok: