7 Ocak 2008 Pazartesi

uyum burada asimilasyonun öteki adıdır!


son dönemde avrupanın lokomotifi almanya’da bir şeyler oluyor. ulus devlet gereği içindeki tüm heterojen yapıların asimilasyon olmasını isteyen devlet bürokrasisi ve devletin tutucu kanadı, okullarda öğrencilerin almanca dili dışında başka dilin konuşmasının yasaklanmasını istedi. bu suretle öğrencilerin asimilasyonun daha kolay olacağını ve alman toplumuna daha iyi uyum sağlayacağı düşünülmektedir.
uyum burada asimilasyonun öteki adıdır.
üniter devlet içinde başka unsurların olmasını ve geliştirmesini istemez!
ikinci ilginç gelişme hollanda da yaşanmaktadır.
bu ülkede okullar değil, sokaklarda dahi flamanca dışında başka dilin konuşulmasını yasaklama yoluna gitmek istedi.
ülke tek ulus, tek dil, tek kültür kavramını yeniden canlandırmak isteyen bu anlayış, avrupa gibi çok kültürlü bir devletleşme sürecinde ortaya çıkıyor.
avrupa birliği geleceğinden umutlu olmayanlar, kendi ülkelerinde, kültürlerini korumak adına daha tutucu bir duruş izlemekteler.
bu istemleri ortaya getirenler, sanılmasın nazi örgütlerleridir. nazilerin istemlerini bile sağlayan bu anlayış sahipleri, ülkelerinde sosyal demokrat etiketini taşıyanlarda olabilmektedir.
ulus devletin yeniden gündeme gelmesi tesadüfi olmasa gerek!
abd kendi istemleri yönünde avrupada hükümetler kurdurmaya devam ediyor.
kendisine karşı direniş gösteren fransa bile amerikanın yanında, hatta ondan daha ileri giderek amerikan düşmanlarına düşman olmuş, onlara nükleer tehditler yapmaktadır.
vatikan'da ise başka gelişmeler olmaktadır. ölen papa 6. paul'un cinsel hayatı yayınlandı. bütün cinsel güdülerden uzak durması beklenen papanın hem kadınlar hem de erkekler ile ilişkide olduğu kamuoyuna duyurularak, son papanın eros üzerideki açılımları ile eşcinselleri kiliseye çekmeye çalışılmaktadır.
tutucu katoliklerinde tutuculuğu biraz daha törpülenerek, dinin tamamı ile siyaset dünyasından çıkması da hızlandırılmaktadır.
ortadoğuda radikal islamın önlenemeyen yükselişi abd başkanın yanlış politikası ürünü olduğunu kendi ülkesindeki gazetelerde yazmaya başladı.
ilk deneme alanı olan türkiye’de de islamın kimler tarafından iktidara taşındığını öğrenmiş olmaktayız!
avrupadaki üniter devlet anlayışının eski görünümü ile yükselişi, dünyaya yeni felaketlerinde gelmesini hazırlamaktadır.
okullardan önce ana dil eğitimi uzaklaştırılıyor, sonra..
sonrasını yazmak ne kadar doğru, çünkü 1930 sürecini insanlık yaşadı..
almanya'nın sosyal demokrat adamı, yabancı dostu, ırkçılığı her alanda karşı olan, alman eski cumhurbaşkanı j. rau hayatını kaybetti. çok kültürlü bir gelecek düşleyen politikacı, o geleceği göremeden aramızdan ayrılmıştır.
avrupanın çok kültürlü geleceği, şimdilik ülke içinde üniter devlet anlayışı ile çatışmaktadır. kafası net olmayan sosyal demokratlar da bu düşünceye su taşımaktalar.
29.01.2006
ismail cem özkan

Hiç yorum yok: