7 Ocak 2008 Pazartesi

yeni uydu devletler !

abd yeni uydu devletler topluluğunu dün resmen kurduğunu ilan etti!
türkiye'nin ab içine alınması için kulis çalışmalarını yürüten abd resmi olarak yeni bir abd'nin kurulduğunu tüm dünyaya canlı yayın ile ilan etti!
şimdi kafanız karışmıştır nedir bu uydu abd kavramı?
amerika birleşik devletlerini oluşturan tüm kültürel unsurlar biliyorsunuz ab içinde de var, tek farklı olarak orada devletleşmiş, köklü geçmiş birikimi ile birlikte durmaktadır. avrupa birleşik devletleri (abd) amerika devletinin oluşumundan farklı ama içerik olarak aynı özelikleri taşımaktadır. abd iki büyük sömürge devletinin hakimiyeti altında kurulmuştur. fransız ve ingiliz sömürgelerine karşın avrupadan göç etmiş büyük göçmen birliklerinin oluşturmuş olduğu birlikler yeni bir devlet kurmuştur. bu birliktelik tamamı ile bir sermaye birliği temeline oturmakta ve ulusal çıkarın kişisel çıkar ile eş değer görüldüğü bir yapılanmaya geçmiştir. modern kapitalizm abd topraklarında kökleşmesi tesadüfi değildir, çünkü kıta avrupası bunu yakalayabilecek bir devlet yapılanmasına uygun değildir. çünkü kıta avrupasında oluşturulmuş olan sosyal devlet kavramı ve bismark tarafından geliştirilen devlet bürokrasisi yeni teknolojiye direnme eğimli olmuştur. işte ingiltere’de başlayan yeni liberal dalga bu direnici kırmak için sosyal devlet kavramını rafa kaldırmış, yerine teknik devlet kavramını oturtmaya çalışmaktadır. bu geçiş almanya ve fransa'da geniş halk kitlesi içinde huzursuzluk yaratmıştır, fakat bu geçişe direnebilecek bir de örgütlenme yaratamamıştır. bunda en büyük etken iktidarda sosyaldemokrat iktidarların olması, direniş örgütleyecek örgütlerin yani sendikalarında resmi desteklediği parti olması nedeniyle alınan kararlar karşısında teslimiyetçi tutumu sergilemişlerdir.
türkiye'nin ab içine resmi olarak adım atması abd'nin ab içindeki elini kuvvetlendirmiş, ve uluslar üstü firmaların hareket alanını daha da geliştirmiş olduğunu kısa bir zamanda göreceğiz!
türkiye ab için anlamı bir askeri güç, genç nüfus ve ortadoğuya açılan bir kapı olarakta düşünebilirsiniz. peki bu durumda türkiye ne bekliyor ab'den?
türkiye muasır medeniyetler seviyesi dediği avrupa kültürüne bir adım daha yaklaşmış olduğunu düşünüyor!
bu sadece görüntüdeki durum!
türkiye ab'deden istikrarlı devlet yapısını ülke içinde kökleşmesini beklemektedir.
rejimin değişimi eskisi gibi kolay olamayacağını ve orduya karşı bağımlı olmaktan sermayenin kurtulması anlamına gelmektedir. çünkü sermaye kendi istikrarı için ordunun yönetime müdahil olmasını bugüne kadar gizi bir şekilde desteklemiştir.
parçalanma fobisini yenmek anlamına da gelmektedir! gerçi bu seferde yok olma fobisi oluşmaya başladı ya!
bir yabancı dil öğrenenin kendi ana dilini unutacağını düşünen birinin yabancı dil öğrenmemesi gibi bir durumda ortaya çıkarsa şaşmayın!
ben hep dikkat ettim, yeni yabancı dil öğrenen bir türkiye kökenli vatandaş, dil öğrenirken kendi ana dilini bozmaya başlıyor, garip cümleler kuruyor! bu bence bilinç altı bir tepki olarak yorumladım şimdiye kadar!
bu pazarlık sürecinde bu tip davranış bozukluğu olacağını düşünüyorum!..
her ne ise konumuza döneyim, ben ab'nin yeni formu abd istemlerine uygundur ve avrupa kıtası üzerinde yeni abd kurulmaktadır! bu devletler topluluğu yeni yapılanmasını insani değerlere göre değil, sermeyenin yeni oluşturmak istediği global ekonomi üzerine oturtmaktadır!
kısaca değinmeye çalıştığım bu süreç tüm insanlığa hayırlı olsun demekteyim!..
bakalım benim bu düşüncelerime kim nasıl karşı gelecek, yada eskiden olduğu gibi sessiz kalıp onaylayacak mısınız?
04.10.2005
ismail cem özkan

Hiç yorum yok: