12 Ocak 2008 Cumartesi

Zam yağmuru altında…

Ülkemizde her gün bir zam haberi haber bültenlerinde okumak veya duymak alışkanlık oldu. Günlük gelirimizin artmadığı fakat giderimizin gün geçtikçe artığı bir dönemde haber kanallarında tasarruf haberleri zam haberleri sonrasından verilir oldu. Bu geleneksel bakış açısı yıllardır yapılır, halkımız o kadar büyük bir tasarruf sürecinden geçti ki, yapabileceği her türlü tasarrufu yapmıştır. Şimdi tasarrufun her türlüsünü yapmış olan bu geniş kitleye hala tasarruf nasıl yapılacağını anlatan haberleri bültenlerde görmekteyiz.

Zam yağmuru altında nasıl tepki vereceğini bilmeyen büyük bir kitle Irak'ın bütünlüğünün nasıl devam ettirilebileceğini günlük konuşmalarında konuşmaya devam ediyor. İstanbul şehrinde verilmiş olan haklar belediye meclisi tarafından tek tek alınırken, kısa bir homurtu çıkıyor olmasına rağmen, günlük konuşmaların içinde küçük bir yer tuttuğunu düşünmekteyim. Nasıl oldu da ekonomik giderlerin bu kadar arttığı dönemde tepkisiz kalınmaktadır?

Zam yağmuru altında sessiz çoğunluk günlük yaşamının daha da kötüye gittiğini bilmiş olmasına rağmen nasıl oluyor da sessizlik içinde kalarak yapılan zamanlara hemen alışmaktalar?

Acaba zam verenler geniş kitlelere başka olanaklar mı verdi? Ya da soruyu farklı bir şekilde dönüştürürsek, döner sermayeden acaba faydalananların oranı nedir? Kuru bir maaş yeterli olmadığını mantıklı düşününce zor olduğunu kabul ettiğimde, maaşa destek veren bir başka kaynağın varlığı hemen kabul görür!

Eskiden yani feodal ilişkilerin hakim olduğu dönemlerde geniş ailenin vermiş olduğu destekler ile zamlar karşısında sessiz kalınmayı ve kızgınlığını içinde yaşayan bir kalabalıktan söz edilebilirdi, fakat günümüzde çekirdek ailenin dahi parçalanma süreci yaşandığını genel kabul gördüğünü kabul ettiğimde, bireysel tepkilerin güvensizlik nedeniyle bireyin iç çatışmanın ve isyanı yaşadığını düşünmekteyim. Tek tek bireylerin verilen bu zamanlar karşısında isyanları içsel yaşadığını ama küçük bir grup içinde sesli olarak düşüncelerini ifade etmesine rağmen bir araya gelerek protesto etmemelerini nasıl açıklarsınız?

Zamlar karşısında acaba sen nasıl bir tepki vermektesin?
9.11.2007

Hiç yorum yok: