23 Haziran 2015 Salı

Loto toto yaşamın bir yansıması!

Loto toto yaşamın bir yansıması!

Loto – toto kumara verilen devlet tarafından verilen isim. Kumar yasalarca yasaktır ama devlet yaptı mı adına da loto dedi mi yasaklar küçük bireylerin yaptığı ile sınırlı kalır. Devlet halk adına kumar oynatır, kerhane işletir, kerhaneden aldı vergiler ile kutsal mekanlar inşaat eder ve onu devlet olarak ben yaptık diyerek siyasi parti liderleri halkın parası ile yaptıkları ile övünürler. Aslında ortada bir kumar vardır ve görünmeyen devlet mekanizması içinde halkın cebinden alınan paralar ile halka hizmet yarışı!

Halk devletin yapmak ile yükümlü olduğu şeyleri liderler tarafından yapıldığında lütuf olarak alır ve değerlendirir. Aslında lider dediğiniz seçim ile gelmiş, kendisini zor ile seçtirmiş ve kendisinin toplumun önünde giden bir at yarışı olduğu imgesini ortadan kaldıran öznedir. Seçimler olan her yerde yarışan birileri vardır ve o birileri kumarda rulet masasında dönen toplun işaret edeceği delik olma özelliğini taşır. Rulet masasına halk giremez ama seçilmiş rakamlar yerlerini alır ve o rakamlardan birisine top değecek ve kazanan o seans için o rakam olacaktır. Şapkasını alıp gidecek ve yedi defa gelecek bir rakam! Lider dediğiniz sonuçta seçilendir, kazanandır. Onun kazanması ile birleri kazanacak ve sevinç çığlığı atacaktır.

Seçimler bir anlamda kumardır, çünkü kumarda kazanan ve kaybeden vardır. Her seçimde de birileri kazanır ve kaybeder. Parasını ortaya koyar, bir de kişiliğini, öter yandan adaylığını netleştirecek liderinin ağzına bakar, onun ağzından çıkacak özne olmak için her şey yapar. Rulet masasında yer alan rakamlardan biri olmak için malını, varlığını, çevresini, geçmişini, birikimlerini kısaca her şeyini ortaya koyar. Sonra seçime girme şansını elde ettikten sonra partisinin barajları aşıp, yeteri kadar oyu olmasını bekler. Kumar içinde hileler olur. Hilesiz kumar olmaz. Olursa zaten kumar değildir!

Seçimler bitti, mecliste koltuğa oturacaklar belli oldu. Şimdi kim hükumeti kuracak, kimler seçim sonrası hükumet ayrıcalığı ile ranttan daha fazla pay alacak dönemine girildi. Muhalefette kalanlar vekil maaşı ile idare ederken, iktidar koltuğunda oturanlar ile ilişkilerini kullanıp biraz ranttan bir parmak daha fazla almak için ter dökeceklerdir. İktidar olmak hesaplarda biraz şişme anlamına gelmektedir ki, bu her türlü iktidarı kapsar. Muhalefet partinin kazandığı bir şehir belediyesinde bile hesaplarda oynama söz konusudur ve burada parti ayrımı olmaz, rant gelen yerde her türlü çıkara kasalar açıktır.

Kasaların kara para ile dolu olduğu yerde kumar meşrudur. Kumarın her türlüsü devletin tekelinde olmaktan çıkarılmalı ve o da artık serbest piyasa koşullarına uygun olarak parası olan, silah gücü olanlara açıkça devredilmelidir! Devlet küçülürken, liberal devlet anlayışı içinde bazı şeyleri tekelinde olması açıklanamaz ve mantığı da yoktur. Bu destura uygun olarak ülkemizde kumar devletin elinden ihale yolu ile özelleştirilmiş, şirketler eli ile dünya çapında köpek yarıştıranların eline geçmiştir. Meclis koltukları üzerine de kumar işletmesi ve programı da (şimdi bilmiyorum ama yazı sonrası bilgi gelirse öğreneceğim bir kumar programı!) yapılıyor olabilir. Arjantin’de bir kumar sever, Türkiye iktidarında kimin oturacağı konusunda iddiaya girmiş olabilir! Sporun sanayileşmesi sonrasında tüm dünyada hareket eden para, seçimler üzerine de hareket etmemesi için neden yoktur. Parası olan bastırır, sonucu etkiler! Kumarda hile olmazsa olmazdır, tiyolar yoksa para etmez!

Birileri sürekli kumar oynuyor, rulette rakamın çıkmasını bekliyorlar. Birileri malını ve varlığını vekil olmak için ortaya koymuş, birileri kişiliğini satmış, birileri seçilmek için dün küfrettiklerinin elini öpmüş, birileri falan filan işte sonuçta kumar oynanmış, sandıktan rulet rakamı çıkmış... Şu anda ise kumarın ikinci aşamasına geçilmiş, kim kuracak, kim başkan olacak?

Seçim sonucu üzerine yapılan kumarlar, at yarışından daha heyecanlı olacak! Nasıl olsa bütün kumar oyunlarında olduğu gibi hep birlikte izleyiciyiz, hükumet kurulmasını izlerken biraz hayatımıza heyecan katalım!
İsmail Cem Özkan