26 Mayıs 2013 Pazar

Projeler yeni zamanın ruhudur!

Projeler yeni zamanın ruhudur!

Son yıllarda çok sık duymaya başladınız proje! Projeler ne için yapılır ve kimler projeler yapmak için birilerin kapı kulu olur, hiç düşündünüz mü?  Bu yazının içeriği içinde proje konusunu biraz irdeleyeceğim, sonuçta proje yapan vatan haini demeyeceğim ama vatan hainliği konusunda iktidar tarafından iddia edilen projeler olduğunu biliyorum…
Proje, başlangıcı ve bitişi belirli bir süre ve sınırlı bir finansman dahilinde, tanımlanmış bir kapsama uygun amaç ve hedefler doğrultusunda özgün bir planı başlatma, yürütme, kontrol etme ve sonuca bağlama sürecidir. Kısaca proje para verenin niyetlerine hizmet eden bir süreçtir. Onun belirlediği amaca yönelik çalışma yapan kişiler proje içinde yer alır ve sonuçlandırır. Bir anlamda bir için modern taşeronluk işi gibi algılayabilirsiniz. Aynı işi kadrolu işçilere yapmış olsa daha pahalıya mal olacakken, geçici işçiler ile göreceli olarak daha iyi hizmet ve verimlilik almaktadır.
Projeler parayı veren kurumlar için iyi bir ‘datenbank’ (bilgi bankası) işlevi görür. Projeler amaçları ve hedefleri dışında bu datenbank’lar içinde başka amaçlar ve hedefler için kullanılabilecek bilgi birikimini de beraberinde taşır. Genelde askeri amaçlı hedeflerde kullanılabileceği ve istihbarat ağı için kullanılacağını göz ardı etmemek gereklidir.
Projeler parası olana hizmet eder ve parası olana taşeron olarak hizmet etmek isteyen gönüllü işçilerden oluşur ve belli bir süre proje ile kendi yaşamını ikame ettirir. Projeyi para verene sunan kişiler veya kurumlar proje için çalışacak elemanlar yanlarında proje boyunca işçi ikame ettirebilir ve bu sözleşme projenin sonlanması ile biter. İşsizlik rakamları içinde bu proje içinde çalışanlar gizli işsizidir.
30 yıllık yakın tarihimize bir bakarsanız bir çok projenin hayatımıza girdiği, belki yakın arkadaşlarımızdan bazıları bu projeler içinde zaman zaman çalıştığına şahitlik edersiniz. Hatta bir çok kişi proje ile hayatın başka yüzünü görünce vazgeçemeyip, sürekli proje üretir halde yaşadığına şahitlik etmiş olabilirsiniz. Çünkü projeler genelde lüks otel odalarında ve salonlarında durum değerlendirmesi yapılmasına olanak tanıyan sunum toplantılar olur. Lüks otellerde yapılan toplantılar parayı veren için masraf olarak gözükmez, aksine gereklilik olarak görülür. Çünkü, proje çalışanı ve yapanın daha fazla proje yapması için teşvik anlamına gelir ve projenin bu yüzünü tadanlar genelde yeni projeler için para verenlerin kapıları önünde dosya ile bekler ve içeriden birkaç kişiyi tanımak ve ilişkileri sıcak tutmayı önemser.
Projeler sürekliliği olmayan ve geçici olması yüzünden diğer çalışma alanlarından ayrılır. Projeler bu yüzden istihbarat birimleri için çok önemli bilgi toplama aracıdır. Hem gönüllü yaptıracak insan emeği, hem de kendilerinin dahi düşünmediği veya düşünemeyeceği kadar bilginin kendi datenbak’larına bilginin toplanması anlamına gelir. Proje yapan öncelikle alacağı parayı düşünür ve hangi bilgisini sattığını önemsemez. Çünkü geçici olarak ekonomik sıkıntısına çözüm olan bu projeler bir anlamda emeğinden başka satacağı olmayanlar için dönemsel açılan çalışma kapısı olarak algılanmaktadır. Projelerde çalışanlar ve yönetenler bir süreliğine de olsa beyaz yakalı işçi olmak ve lüks lokantalarda, otel lobilerinde bulunma hakkını bulur. Normal şartlarda oralarda olamayacaklar projeler sayesinde yılda bir de olsa oralarda bulunarak başka bir dünyanın varlığını yaşarak öğrenirler.
Projeler günlük yaşamı birden değiştirmez ama projelerin toplamı sonucunda parayı verenlerin istekleri yönünde hayat dönüşebilir, çünkü projeler toplum mühendisliğinin birer parçalarıdır. Projelerin uygulanması ve yürütülmesi sistematik bir düşünce yapısının ürünüdür, belirli vakıflar, kurumlar tarafından denetlenir ve çalışmalara izin verilir.
Projeler ülke sınırları içinde ve dışında olabilir, çünkü projeler için coğrafi özellik yoktur, sadece zaman sınırlaması vardır. Her proje görünen amaca hizmet ettiği gibi görünmeyen amaçlara da dolaylı olarak hizmet eder ve yaşadığımız zamanın ruhunu temsil eder.

İsmail Cem Özkan