11 Ekim 2008 Cumartesi

Otobüste cep telefonu ile konuşmak yasak!

Otobüste cep telefonu ile konuşmak yasak!

Otobüsler son günlerde dolup taşıyor, konserve tazeliğinde yolculuğa devam ediyoruz. Otobüslerdeki doluluk oranı ile ceplerdeki boşalma arasında bir oran var mıdır?

Otobüslerde cep telefonu genelde yasaktır, çünkü bilgisayar sistemlerini kilitliyormuş. Hatta geçenlerde bir otobüs kilitlenme sonucu yaya çarptı ve yaya öldü, şimdi o yaya hangi mezarlıkta yatıyordur, elbette şanslı ise, çünkü mezarlıklarda yer olmadığı için mezar mafyası tarafından dolu alanlar boşaltılıp yeniden satıldığına dair duyumlar alır oldum! (Mezar fiyatları hakkında bilgisi olmayanlar bu cümleden bir şey anlayacağını sanmam.)

Otobüslerin sistemleri kilitlenmesi sonucu direksiyon hakimiyetini kaybeden şoför olacaklara seyirci kalmak zorundadır, çünkü şoförün elinden direksiyonu teknoloji almış durumdadır. Teknoloji insan yaşamını kolaylaştırırken en pratik olarak gözlemleyeceğiniz alan otobüslerdir, çünkü aynı teknoloji kullananı teslim almaktadır. Şoför göz göre göre gidip direğe çarpan ya da uçurumdan aşağıya doğru uçan otobüse komuta etmeye çalışır durumdadır. Teknoloji onu teslim almış ve sonunu hazırlamıştır. (Ne yazık ki içindekiler ile birlikte.)

Otobüsün içinde cep telefonu ile konuşurken sistem çöküyor, peki otobüsün yanında geçen bir yaya ya da araçta telefon konuşan olursa, o telefon sistemi tıkama olasılığı ne kadardır?

Son günlerde bir reklam görür oldum otobüslerde, ‘şoför ile konuşmayın, cep ile sohbete devam!’ Elbette ben biraz değiştirdim, deri topu üç GSM firmamız var, aralarında haksız rekabet yaptırmayayım! Her şey tepe taklak yuvarlanırken bir de ben vurmayayım!... (Global kriz nasıl gidiyor?) Otobüste bu reklam asılı ama cep ile konuşmak yasak! Çünkü sitemi kilitliyor!

Otobüse her bindiğimde dikkat ederim, insanlar cep telefonu ne yapıyor diyerek! Cep telefonların hemen hepsi açık, kapatana rastlamadım. Sadece sessize alıp binenler gibi, hiç değiştirmeden yokmuş gibi davranıp, sonra çaldığında sadece kapama düğmesine basanlara rastlamak şaşırtıcı değil. Bir de bunların dışında başka örneklere de rastladım. Bizdeki teknolojiyi kullanma konusundaki beceriye hayran olamayanın aklına şaşarım! (Otobüste cep ile konuşma yüzünden çıkan kavgaların hattı hesabı yok, nedense yaz aylarında bu oran artıyor!)

Cep telefon ile mp3 çaların arasında fark kaldı mı? Kulaklığı takıp cebine bıraktın mı kim bilir cep mi, mp3’mü? Cep telefonu ile görüşmek yasak ama arkadaşı ile sohbet eder gibi telefon ile konuşmak serbest! Cep telefonu otobüs içinde kullanmak yasak ya, yasağı delmeyen namerttir diyerek her türlü yol mubahtır anlayışı genele hakimdir. Eh bu ülkenin insanı değil mi yasaları delenleri birkaç defa iktidara taşıyan! Yöneticisine uygun yönetilen! Yönetilen ise koşullara göre gemisini, pardon takasını yüzdürmeyi bilir! Her kes başbakanın oğlu ya da damadı mı, hemen okul biter bitmez büyük gemiler alsın ve kullanılamayan denizlerimizi taşımacılıkta kullansın! Elbette bir gün oda olur! Bu ülke henüz ilk adımlarında küçük Amerika olmak için yola çıkmamış mıydı? Küçük Amerika olamadık ama bir bağlantı devlet oluverdik!

Otobüsler deyince aklıma sadece şehir içi ulaşımlar gelmiyor, çünkü otobüsün büyüğüne ve küçüklüğüne göre isim veririz. Şehirler arası yollarda seyir halinde olanlara da değişik isimler verildiğini gördüm! Firma isimleri olarak algılayamayın, rahat seyahat, çift katlı otobüs, yılın koltuğu seçilen otobüs… gibi isimleri görürsünüz. İstanbul’dan İzmir yönüne doğru giderseniz bir körfezi geçmeniz gerek. Onun kolay yolunu bulmuşlar, arabalı vapur! Doldukça kalkan arabalı vapurlar sürekli körfez üzerinde sağlı sollu yol alır, oraya köprü yapılmaz! İstanbul Büyükşehir Belediyesine bağlı araba vapurları sürekli para basar. Kar marjinali yüksek rekabet kuralı olmayan yolda elbette çevre filan gözletilmez, önce para!

Otobüs lafı açınca bir sürü konu yan yana geliyor, en iyisi burada keseyim ve size hayırlı yolculuklar dileyim! Baştaki soruma dönersem eğer, cepte oluşan delik ile otobüse binme arasında bir orantı ya da ilişki var mıdır?

Hiç yorum yok: