27 Kasım 2008 Perşembe

Sağ basına bakarken…

Sağ basına bakarken…

Milli gazete sayfalarında yeni bir sayfa eklerken yeni çıktıkları yolu da tanımlıyorlar. Bu sayfa İslam ile saadet birleşimini görmekteyiz... Saadet bildiğimiz gibi siyasi bir parti ve Milli Görüşün Türkiye’deki yasal duruşudur. Milli Görüş teşkilat olarak iktidara gelmiş ve iktidarda bir bölümünü bırakarak yeniden muhalif olmuş bir siyasi harekettir. İslami bir tarikat değildir, bu görüş içinde değişik tarikat üyelerini de görmek mümkündür.

Milli gazete bir propaganda gazetesidir. Propagandayı en iyi şekilde kullanan ve bu sayede bir okuyucu kitlesine kavuşmuş durumdadır. 50 bin okuyucuya bayiler aracılığı ile ulaşırken, elden ne kadar gazetenin dağıtıldığını bilmemekteyim. İslami kesim içinde dikkat çeken önemli bir siyasi hareket olma özelliği göstermesine rağmen, diğer İslami basın içinde kendine ait söylemleri ile ilgi ile izlenmesi gereken gazete konumdadır.

Radikal unsurları içinde barındıran ve radikal söylemler ile öne çıkan Vakit gazetesi bir tetikçi basın olma özelliği göstermektedir. Hedefine aldığı biri ya da kesimi her yönden vurmak için her şeyi mubah gören bir anlayış içindedir. Kendi yarına sonuna kadar savunma konumundadır. Haksız oluğu halde onların gözünde haklıdır, çünkü kendilerindedir, cephede ne olursa olsun yoldaşı yalnız bırakmamak vardır.

Milli Gazete ülke gündemi içindeki açılımlarda duruşunu başlık ile duyurmuş olmaktadır. “Şuursuz bir inancın seni kurtarmayacağını bileceksin.”, “Cihad edeceksin” gibi başlıkları öne çıkaran bir anlayıştan Alevi açılımı hakkında ne düşünüyor sorusu acaba yersiz olur mu?

“Bütün insanlığın hedefi şuurlu bir toplum oluşturmaktır.” Başlığını atarak son hedefini açıkça ilan etmiştir. Şuur burada Saadet Partisi duruşudur ve onun yaşam biçimidir. İktidarda olan taraftarına bir çağrıdır. Tarikatların gazeteleri dışında bir duruş sergileyen gazete, parti amacın uygun yayın politikasını bilinç ile ve iç mantığı bütünlüğü ile savunmaya devam etmektedir. Vakit gazetesi gibi zigzag çizmez, onun kadar hırçın ve saldırgan değildir. Başlıkları bir düşünce ve ortak karar ile atıldığı izlenimi veren söylemlerdir.

Zaman gazetesi İslami basın içinde Gülen tarikatı yönünde yayın yapmaktadır. Aslında Gülen tarikatı yoktur, Nurcu tarikatlar içinde en gelişmiş ve en büyük sermaye grubuna etki yapan bir anlayışın yayın organıdır. Gülen liderliği politikaları yönünde yayın yapan gazete, zaman zaman AKP taraftarı gibi olmasına rağmen, bilinç ile “onları destekliyoruz ama…” söylemi içindedir. Onların yanında yer alıp aynı zamanda onlar gibi gözükmemek için özen göstermektedir. Zaman gazetesi gibi aynı yönde olup da liderlik konusunda farklılık izleyen Yeni Asya gazetesi de Zaman gazetesinden farklı olarak açık olarak AB politikasını savunmaktadır. Bu açıdan hükümetin icraatlarını eleştirmektedir. Zaman gazetesi gibi içinde besleme yazarlar barındırmamaktadır. Besleme yazarlarını başka gazetelere ödünç vermemektedir. Duruşu yönünde takkeye yapmamaktadır. Zaman gazetesi ve çevresi birden çok yayın alanında faaliyet gösterirken, Milli Gazete ve Yeni Asya Gazetesi yayılmacı değildir. Zaman Gazetesi destekleyenler sol gibi gözüken Taraf Gazetesine her türlü desteği verirken, bu destek diğerleri tarafından görülmez.

Bunların içinde başka bir gazete daha vardır, Yeni Mesaj gazetesi de ayrı bir tarikat yayını olma özelliğini gösterir, onunda savunduğu siyasi arenada BTP vardır. Onun politikaları yönünde yayın yapmaktadır, genel başkanları genelde baş sayfadan haber olarak sunulur.

Yukarıda saydığım gazetelerin dışında AKP taraftarlığını ele alan gazetelerde vardır. Bu taraf gazeteler ise; Sabah, Star, Yeni Şafak, Bugün gazeteleri bulunmaktadır. Bu gazetelerde yazanlar AKP adını bile Ak Parti olarak yazarlar. Taraf olmak kelimeler ile başlar, orada yazanlar “benim besleme yazar olduğumu nereden çıkarıyorsun?” diyerek saf saf soru sorarlar. Sanki safmış gibi davranırlar, fakat saf olmadıkları bankalarda hesap numaralarına gelen paralardan ortaya çıkar. Olaylar karşısında duruşları her şekilde ele verir. Küçümser tavır içinde ve karşısındakine yukarıdan bakan tavırlar ile ekran ekran dolaşırlar.

“Bana olanak nerede veriliyorsa orada konuşurum, orada düşüncemi açıklarım” diyerek AKP politikalarını ve çatışmalarında hangi yönde taraf oldukları ortadadır. Güya AB birliğini savunur gibi durup, AKP taraftarlığı yapılır. AKP eleştirisi yapar gibi gözüküp, onun kendilerince yanlış gördükleri çizgisini doğru çizgiye çekme çalışmaları vardır. Sınırlarda durarak, “ben onun yanındayım, fakat onun çizgisi biraz öteye kayarsa hemen terk ederim” duruşu içindeler. Her dönemim adamı olmayı başarmak için sınırda durmayı başarı olarak görürler. Çünkü her biri bilir ki, bir gün bu iktidarda gidecektir. Gidene kadar adam yerine konmak, sözünün dinlenmesi önemlidir.

Bütün bunların dışında diğer gazeteler içinde köşe yazarlığı yapan taraf olan yazarla da vardır, fakat bu yazarların orada olması o sermaye tarafından desteklendiği anlamına gelmez. Akşam gazetesinde ki değişim hangi yönde olacağını zaman gösterecektir. Doğan grubu içinde çıkan Referans kim için referans olduğu ortadadır. Büyük medya grupları hükümet taraftarlığı yapan yazarları içinde barındıran gazetelerde çıkarmaya özen gösterir, bu sayede her hangi bir çatışma durumunda arabulucu olacakları kabul edilir. Büyük medya sahipleri her görüşte yayın çıkarmaya özen gösterir, çünkü onlar ticaret adamlarıdır, gerektiğinde çatışmamak için gazeteciye kapı dışarı gösterebilir.

17.11. 2008 tarihli gazetelerin resmi satışlarına göre bu adlarını andığım gazetelerin satışı:

ZAMAN 889.982
TÜRKİYE 143.357
YENİ ŞAFAK 103.590
STAR 100.829
MİLLİ GAZETE 51.782
A.VAKİT 51.162
YENİ ASIR 42.880
BUGUN 42.444
TARAF 41.309
YENİ ASYA 7.679
YENİ MESAJ 5.303
TODAYS ZAMAN 5.119


Toplam: 1874,484 gazete satılmaktadır.
Genel satılan gazete toplamı: 4.908.175 dir.

Gazetelerin ülke gündeme etkisini bu satışlara göre düşündüğünüzde nasıl bir sonuç ila karşılaşırız? Adını andığım gazetelerin bir de görsel olarak medyadan yararlanıyorlar, o görsel alan içinde dijital üzerinden web sayfaları, televizyon, internet televizyon yayını da koymak gereklidir.

Hiç yorum yok: