19 Şubat 2009 Perşembe

Sokaklara açılan kapı!

Sokaklara açılan kapı!

Sokaklar bugünlerde modern binaların kapılarına doğru açılıyor! Açılan kapılar son yılların en gözde mekanları olan alışveriş merkezleridir. Oralarda sadece alış veriş yapılmıyor, başka duygular da yaşanmaya başlandı. Bir anlamda kültür merkezleri işlevi görmektedir.

Büyük alış veriş merkezler şehirlerin yeni merkezleri konumunda olma yönünde ilerlemektedir. Yeni bir yaşamı sembolize etmektedir. Bu merkezler kendisine ait kültürü, kurtulduğu yere götüren, orayı değiştiren ve dönüştüren özellik göstermektedir. Yeni yaşamın oluşması bir süreç işidir, bu süreç ekonomik anlamda bütünleşmenin gelişmesi ile ilgilidir. Genelden özele doğru geçiş gibidir, bundan dolayı global dünyanın yerele yansıması özelliğini gösterir. Eğer globalizmi görmek isterseniz, her hangi bir alış veriş merkezine gidin orada gloabalizmi gözleriniz ile görürsünüz. Bütün dünyada görebileceğiniz markalar oradadır, sadece giyim değil, yeme içmeye kadar her açıdan orada globalizm kendisini göstermektedir.

Alışveriş merkezleri, global yaşamın yerelin içinde kendisine yer açmasıdır. Bugün ülkemizin bir çok bölgesinde kendisini göstermektedir. Bu merkezler yeni bir çekim alanı olması ve yeni yaşamın o yereldekilere yansıtması açısından önemlidir. Çünkü yerel kültürlerin evrensel kültür içinde biçim değiştirmesi ve kendine ait bir senteze doğru geçişi de sembol olarak göstermektedir.

Bir doku dönüşümü sağlayan bu merkezler, yaşamın bütün renklerini de oraya yansıtmaktadır. Yaşamın rengarenk cıvıltısı ve sesleri bu merkezlerin içinde yerini almıştır. Çölde bir vaha özelliğini göstermektedir. Merkezler genelde bir bina içine değişik mimari özelliklerine uygun olarak inşa edilir. Bu merkezler dışarıdan bir duvar gibi gözükmesine rağmen, kapıdan içeriye adım atar atmaz, başka bir dünya içinde kendinizi görmüş oluyorsunuz. Merkezler, tek tek ele alındığında dahi bir mimari şaheser olarak kendisini göstermektedir. Gün ışığını ve ışıkların alabildiğince kullanıldığı, içinde gezerken kapalı alanda duygusunu en aza indiren bir özellik göstermektedir. Geniş koridorlar bir birine açılırken, camekanların o süslü ışıkları ve içeriden dışarıya yansıyan sesleri ile sizi yaşadığınız ortamdan başka bir dünyaya davet eder. Merkezler içinde gezerken büyük bir heykelin içinde gezdiğiniz farkına bile varamazsınız! Çünkü bu merkezler modern heykeller gibi bir sanat eseri özelliğini göstermektedir. Modern mimarinin en güzel örnekleri, bu alanlar içinde de görülebilir. Modern her açıdan kendisini göstermektedir. Burada insana ilişkileri de modern yaşama uygundur, kişiye özeldir, kişinin mutluluğu öne çıkmaktadır.

Modern yaşam, yalnızlığı öne alır, yalnız insanların buluşma noktası gibidir merkezler. Konumlandığı yere göre bir çekim noktası olma özelliğini göstermektedir. İnsanın tek başına gidip, kahvesini içip, gazetesini okuyabileceği bir noktadır. Cafelerinde otururken, çocukların bu geniş alan içinde daha rahat hareket edebileceğini düşünebiliriz. Günlük yaşamımızın içinde daha iyi, daha güzeli sembolize eder.

Merkezlerin içine girdiğinizde, mevsimler ortadan kalkar, tek mevsim vardır ama bu tek mevsim içinde özel günlere özgü dekorasyonlar göze çarpar. Sevgililer gününde kırmızıdır, kadınlar gününde mor, anneler gününde sıcak renklerin hakim olduğu yerlerdir. Yeni yıl karşılanırken, ışıklar sokaklara kadar çıkar. Tek mevsim içinde günler unutulmaz ve o mekan içinde zamanın nasıl geçtiğini anlayamazsınız. Bir göz açımı kadardır sevgililer günü!

Sokaklar bugünlerde büyük alışveriş merkezlerine açılıyor! Büyük alış veriş merkezlerin kapıları da sizi başka dünyaya davet etmektedir.

Hiç yorum yok: