20 Ekim 2010 Çarşamba

Dizi oyuncuları…

Dizi oyuncuları…



Dizi oyuncuları birden fazla dizide aynı zamanda ekranlarda görülüyor, görüldüğüne göre dizi oyuncusu uykusu dışında eline verilen metini oynaması gereklidir, nerede yaşama yani doğal haline döner, nerede oyuncudur, o ince çizgi sürekli gel gitlere günlük yaşam içinde sebep olabilir.



Neden bir dizi oyuncusu birden fazla dizide oynar? Çok mu az para kazanıyor? Neden o oyuncu dışında başka oyuncu düşünülmez?



Sorulan sorulardan en sonuncusundan başlayarak yanıt aramak gereklidir, neden başka oyuncu düşünülmezde, ekranda popüler yüz olmasına özen gösterilir? Çünkü izleyici bir şekilde biçimlendirilmiştir, o oyuncuya bakarak seyirci ekranın önünde oturmaktadır, oyuncu hala dizinin seyredilmesi için etkendir. Bunu bilen yapımcılar, tutan oyuncalar ile yeni bir diziye başlarlar, bu sayede en az riski baştan göğüslemiş oluyorlar. Tanınmamış oyuncaların oynadığı diziler ancak devlet kanalları için mümkündür, özel kanalar bu riske giremezler. Girenler de ilk sıralarda reyting sıralamasında olamazlar.



Oyuncu gerçek hayatta da oyun oynamak zorundadır, dizlerde aldığı karaktere uygun davranış sergilemek ya da işverenin reytingi için, paparazzi programlar için bir şey yapmalarına teşvik edilir. Olmayan aşklar, intiharlar dizi seti dışında oynanan oyunun bir parçasıdır ve oyuncu onu oynamak zorundadır. Oyuncu kendisi öyle bir şekilde pazarlamalıdır ki, yeni bir oyunda iş bulabilsin. Oyuncular artık profesyoneldir, her yönden ve profesyonelliğe uygun biçim alırlar.



Profesyonel oyuncu, hangi rolü verseniz hemen tek çekimlik, tasarruflu bir şekilde rolünü oynar, vakit kaybedecek zamanı yoktur, çünkü başka bir sette veya programda onu bekliyorlardır. Zamanını en iyi şekilde kullanan oyuncu aranan oyuncudur.



Dizi oyuncuları ekranda gözüküldükleri için görünümleri de önemlidir. Görünümü korumak için her yol mubah sayılır. Görünüm için altına yatılmayacak ameliyat yoktur, her ameliyat sonrası ise en kısa zamanda ayağa kalkmak için her yol denenir. Oyuncu yüzü ile para kazanır, yüzünün düşmesini engellemek için hep rol yapmak zorundadır. Çok yorgun olduğu anda bile ‘fit’ olmak zorundadır.



Dizi oyuncusu popüler olduğu zaman reklamlarda da oynar, reklamlar onun en iyi gelir kaynağıdır. Reklamların vazgeçilmezi olması için sürekli yüzünü ekranda göstermek zorundadır. Dizi bittiği gün popülaritesini biten oyuncu, dizi sonlanmaya yakın yeni dizilerin projeleri için menajeri aracılığı ile görüşmelere başlar.



Oyuncu, oyuncudur ama oyuncular arasında da kategoriler oluşmaya başladı, bu kategoriyi yaratan oyuncuların menajerlik ilişkilerini yürüten profesyoneller tarafından oluşturulmaktadır, çünkü dram oyuncusu, komedi oyuncusu gibi üstüne yapışan rollerin kategorisi dışında başka kriterlerde oyunculuk içinde alınır oldu. Oyunculuk ajansları, yapımcı firmanın isteklerine uygun kategorize ettiği katalogları rahatlıkla oyuncu kiralamak isteyen firmaya göndermektedir. Kiralanan oyuncu istenirse dizide, istenirse bir müzik klibinde, istenirse bir reklamda rahatlıkla kullanılmaktadır.



Oyuncu ajanslarında yüzlerce oyuncu ya da oyuncu adaylarını web sayfalarında yayınlamaktadırlar. Ajanlarda; tanınan ve popüler yüze ihtiyacı vardır, o yüz sayesinde bir çok yardımcı oyuncuyu da bu piyasa içinde para kazanır hale getirebilmektedir. Ajanslar, kişilere bağlı olmadan kurumsal yapıya kavuşmak için, profilinde yer alan oyuncularına popüler kimlik kazandırmak için çeşitli hileleri yapmaktan geri durmazlar. Kurumsal kimlik kazanan ajanslar ise, yapımcı firmalar tarafından oyuncuya ihtiyaç duyulduğuna başvurulacak bir can simidi gibidir, pahalıdır ve güvenirdir, çünkü en kısa zamanda istenilen verim alınacağına inanılır. Ajans verim aldığı oyuncuları hep listesinde tutar ve bir gün o oyuncudan verim alamadığını hissettiği an artık o oyuncu ne web sayfasında yerini alır, ne de katalogda. "kazandır-kazan" politikasıyla ajans çalışır, çalıştırır.



Oyuncu çok para kazanmaz, çok kavramı göreceli olduğu için bu soruya öyle yanıt vermek zorundayız, fakat ajans oyuncu üzerinden çok para kazanır. Eğer ajansa bağlı değil, bağımsız çalışırım diyen oyuncu çok kısa süre sonra ekranlarda yüzünü göremeyiz, çünkü ajanslar ile işverenler arasında oluşmuş olan ilişkiler, bağımsızlara hayat şansı pek tanımaz.



Bir oyuncu nende birden fazla dizide oynar sorusuna ise, ajans öyle istediği için oyuncu oynamak zorundadır, çünkü o oyuncu profesyoneldir ve o işlevini yerine getirmek ile yükümdür. İşveren ise, riske girmemek için popüler olan ve izleyici çeken oyuncuyu role uysun uymasın istemektedir, çünkü o biliyor k, o oyuncu seyirciyi ekrana çekecektir. Kanallar arası dolaşırken dikkat edin, bir oyuncu birden fazla dizide değişik rollerde oynamaktadır. Kazancı çok mu iyi, bilemem ama artık para için değil, ekranda kalmak için oynamak ve ajansın dediğini yapmak zorunda olduğunu düşünüyorum.



Oyuncular dışında set işçilerin dramı ise, hep bir trafik kazası ya da setteki bir kaza ile duymaktayız, set işçisi sabit değildir, sürekli değişir, kimse o set işçisi ile illa çalışacağım demez, değişkendir, dişlinin bir parçasıdır ama vazgeçilmez değildir. Günümüz ekonomik ilişki içinde artık vazgeçilmez diye bir kavramı ortadan kaldırmıştır, vasıfsız birini bile kısa sürede vasıflı hale getirecek kurslar ve eğitim koşulları mevcuttur. Meslek ölmüştür, belirleyici olan paradır, paranın verimli kazanımıdır!

Hiç yorum yok: