8 Haziran 2008 Pazar

Taksim meydanı

Taksim meydanı

Taksim meydanı üzerine hiç düşündünüz mü? Neden orası o kadar önemli olur zaman zaman? Örneğin 1 Mayıs’ta işçilere yasaktır, polislere serbest! Her derbi ve ulusal futbol karşılaşması sonucunda alan her taraftara açıktır. Her yeni yıl kutlamaları o alanda kutlanır. Meydan bir gösteri merkezi gibidir. Orada önemli günler için oluşturulmuş Cumhuriyet anıtı vardır, resmi törenler bu heykelin etrafında olur, çelenkler bırakılır. Meydan önemli olmazsa bunca eylem orada olur mu?

Meydan İstanbul’da eylem alanı olarak resmi olarak yasaklanmıştır, vali bu yasağı sadece sol güçlere yasak olarak algılar, çünkü diğerleri istediğinde kollarını sallayarak orada istedikleri eylemi yapar, bunda her hangi bir sakınca gözükmez. Eğer meydana açılan bir yerde cami olmuş olsaydı, Cuma günleri camiye sığmayan cemaat meydanı dolduracak şekilde namaz kılardı. Bunu amaçlayan cami projeleri tartışılmıştır geçmiş günlerde.

Meydan üzerine şehir planlamacıları bir şeyler söylemek zorundadır, çünkü meydan şu an itibari ile taşıt trafiğinin içinde istiklal caddesine açılan bir kapı özelliğini göstermektedir. Meydan bir gezi alanı değildir, bir gösteri yeri olarak kullanılamaz, çünkü yasaktır. Yasaları yapanlar burayı yasaklamıştır. Gerçi yasa yapıcısı yasaklayanları hukuki kılıfa sokmuştur. Sıkıyönetim idaresi tarafından yasaklanmış, sonra bu yasak kanunlaşmıştır.

Yasaklanma sebebi ortadır, çünkü o ortada olan gerçek her 1 Mayıs’ta bir kez daha anımsanır. Kanlı 1 Mayıs ile ilgili hiçbir anıt yoktur meydanda, o kanlı alanı anlatacak hiçbir taş yoktur, fakat o gün o meydana bırakılan çığlık olduğu gibi orada durmaktadır. Her 1 Mayıs’ta çığlıklara çığlık katılır.

Şehir planlamacısı olan mimarlar bu meydanın gerçek anlamda bir meydan olması için neden bir planlama yapmazlar? Meydan yeniden düzenlense, gezi alanları içinde bir tarih yolculuğuna çıkarılacak trafikten arındırılmış bir meydan düzenlenmesi yapılamaz mı? İstanbul şehrinin merkezi böyle bir alana ihtiyacı vardır. Bu ihtiyaç nedeni ile bu meydan 1928 yılında düzenlenmiştir. Eski Pazar yeri ve gecekondu bölgesi olan bu bölge temizlenmiş ve modern bir İstanbul için kapı işlevini görmüştür. Modern Türkiye’nin yeni yüzüdür. Bugün meydan yeniden düzenlenerek çağdaş anlamda bir meydana dönüştürülmesi için her türlü olanak vardır, teknoloji vardır.

Meydan yeniden düzenlemeli ve orada yaşanan tarihte yeni kuşaklara anlatılmalıdır. Bu meydan sadece çığlıkların hakim olduğu bir alan olmaktan çıkarılmalı, kardeşliğin ve barışın meydanı olmalıdır.

Hiç yorum yok: