8 Haziran 2008 Pazar

Köpekler sokakları ne zaman boşaltacaklar?

Köpekler sokakları ne zaman boşaltacaklar?

Akşam sokak köpeklerinin birbiri ile kavga etmesinden dolayı evde sessizliğin içinde kaybolamadım. Köpekler büyük şehirlerin sokaklarını teslim almış gibi. Kulaklarında bir plastik küpe ile dolaşmaktalar, uysal ve insanların arasında.

Şehir demek doğadan kopmak anlamına gelir, insanın doğaya karşı verdiği zaferdir şehirler. Doğayı kendisine göre biçimleyen ve kendisine yaşam alanı çıkarmasındır. Şehir doğanın değil, insanın yaratmış olduğu bir dünyadır. Şehir içinde insanın istemediği hiçbir canlı türü yaşayamaz. İlk şehirleşme döneminde fareler, hamam böcekleri, kediler, köpekler, ağaçlarda ve bitkilerde yaşayan canlılar, sinekler, inekler, eşekler, atlar günlük yaşamın içinde görmekten rahatsızlık duymayacağımız canlılardı.

Modern şehirleşme içinde insan, doğadan koparken yanında bulundurduğu canlıları da kendi istediği biçimde şekillendirdi. Şimdi ilk şehirleşme zamanından bugüne kalan kaç canlı türü kalmıştır? Ülkemiz şehirlerinde kısırlaştırılmış köpekler sokaklardadır. Kediler çöp kutularının üzerinde köpekler ile aynı kaderi paylaşmaktadırlar. Kafes içinde yaşayanlar ve ağaçlarda yaşayan canlıların dışında bir de sinekler şehirlerde kendilerine yaşam alanı yaratmaktadır. İnsan zaman içinde bu canlılarında bir kaçını yaşam alanından çıkaracaktır. Gelişmiş ülkelerin şehirlerine bakarak anlayabiliriz. Eğer olanağımız yoksa gelişen teknolojiye bakarak yaşam alanımızdan hangi canlı türünün ortadan kalkacağını söylemek abartı olmasa gerek.

İnsan kendi yaşam alanında istemediğini yok eden kitlesel silahları geliştiriyor. Bu silahlar kimyasal ya da başka türden olabiliyor. Teknoloji, kitlesel ölümlere neden olacak gelişme içindedir. İnsan şimdilik şehirde beton ve kendisi dışında izin verdiği birkaç bitki ve hayvan ile ortak yaşarken, doğadan da kopuşu noktalamak istemektedir. Doğayı tam kontrol edebilmek için, kendi istediği yönde biçimlendirebileceği bir gelecek mümkün müdür?

Gelecek filmlerde bu mümkün olarak hep gösterilir. Gelecek filmlerde insanın yanında hiç başka canlı gördünüz mü?

Akşam bir bileri ile kavga eden, gündüz miskin miskin yatan köpekler, yakın bir zaman dilimi içinde ev için üretilmiş türlerinin dışında, insanın yanından uzaklaşmış olacaktır.

Bugün şehirler bu köpeklerin istilası altındadır, yakında yok olacaktır. (Kısırlaştırma bu amaca hizmet eder) Bu sokakta yaşayan köpekler şimdilik şehir içinde salgın bir hastalığa ya da yaralanmalara neden olmadığı sürece görme imkanımız olacaktır, eğer olumsuz bir gelişme olursa toplu olarak ortadan kaldırılacağını söylemek abartı olmasa gerek.

Turistlik illerde toplu köpek mezarlarının bulunması nedeni, turistlere karşı gösterilen duyarlılıktandır, çünkü turiste temiz ve sağlıklı sokaklar gösterilmek istenmektedir. Turist geldiği ülkede başıboş köpek görmemiştir, onlara karşı nasıl davranacağını bilemez. Köpek ya da kedi fobisi olan modern insanı turistler arasında görmek yadırgatıcı olmasa gerek.

İnsan en az harcama ile en iyi şekilde yaşamak ister. Dikkat edilirse burada harcama ekonomik anlamındadır. Üretim değildir. Eskiden en az enerji ile en çok verim söylemi vardı, o söylemde gelişen koşullar nedeniyle değişmiştir. Tüketim günümüzün günlük yaşamını belirler oldu.

Köpekler sokaklarımızdan ne zaman hepten ortadan kalkacaktır. Sahiplerinin gezdirdiği, özel gezi alanı olan şehirler ne zaman biçimlendirilecektir? Modern siteler içinde bu alanlar düşünülmüş müdür? Modern yaşam denilen olgu insanın yalnızlaşması mıdır?

Hiç yorum yok: