2 Ekim 2008 Perşembe

Aksaray’dan (The White House) global çözümler!

Aksaray’dan (The White House) global çözümler!

Aksaray’dekiler zor günler yaşıyormuş. Birkaç zenginin daha çok para kazanma hırsı ile tefecilik yapmaya kalkınca batmış. Bu batış kapitalizm sonu gibi gösteriliyor, fakat kapitalizm geçmişte yaptığı gibi buhranı yine emekçilerin üzerine yıkarak atlatacaktır. Birkaç gözü açık fakirleşecek, fakat birkaç kişinin de zenginler kulübüne üye olacağını söylemek abartı olmasa gerek! (zenginler kulübüne üye olanların ulusu önemli midir?)

Aksaray’dakiler zor günlerinde yanlarında ak olarak kurduğu partiyi görmek ister. Zaten küçük olan bütçesini kendi lehine kullanmasını isteyecektir. Dünya bir bütün ve global ekonominin kalbi Aksaray’da atıyorsa elbette bütün çözüm yolları ve para akışı o tarafa olacaktır. (tersi dahi düşünülemez!) Bize dokunmaz efelenmeleri ile iç politikaya bir şeyler anlatmaya çalışanlar, zaten yaşanmakta olan kriz gölgelemek için suni tartışmalar ile oyalama taktiklerinin sonuna doğru gelmekteler. Ne zaman sıkışsalar tanrının eli onla değiyor ve suni tartışmalar ile o sıkışma anını gözden uzak tutabildiler bugüne kadar. Artık suni olarak çıkarılan tartışmalarında sonuna gelindi! (Her koz oynandın mı dersiniz?)

Aksaray’dakiler global soruna karşı mücadele verirken, (kendi iç sorunlarını nasıl global olarak yansıtıyorlar, o tarafı da başka bir tartışma konusudur.) kendilerine karşı her türlü desteğin verilmesini beklemekteler. Kendileri hapşırdığında, çevresindekilerin zatüre olmalarını beklemekteler, çünkü örgütlenmeyi o şekilde yapmışlardır. Dünya ekonomi devleri kapitalist piyasa içinde birbirine domino taşı gibi bağımlıdır, her halkası o kadar dikkatli bir şekilde yerleştirilmiştir ki biri yıkıldın mı öteki ona uyumlu reaksiyon göstersin! (Tıpkı komünist devletlerin arka arkaya yıkılması örneğinde olduğu gibi! Bu domino taşı diziminde gerçi Küba yıkılmamıştır.)

Aksaray global çapta sorumluluk almadan, kendi içindeki birkaç kapitalistin yanlış kararlarını bütün dünya emekçilerin omuzlarına yıkarken, kapitalizmin kendisini nasıl yeniden var ettiğini ve koruduğunu bütün dünyaya açıklayacaktır. Kapitalizm kendisini yeniden onaran bir yapı özelliğini sürekli vurgulamaktadır, bütün bunalımlardan güçlenerek çıktığı tezi halka açıklanır. Ulusal sermaye birikiminden, uluslar üstü sermaye birikimine geçişi büyük başarı olarak gösterirken, dünyada yaşayan çoğunluğun daha da fakirleştiği, sömürünün getirmiş olduğu yıkımı göz ardı eder. Ulusal sermaye birikimi yapmaya çalışan birkaç devletin liberal ekonomi ile kendisine nasıl bağladığı ve ulusal sermayeyi yok ettiğinden kimse dem vurmaz! Hatta bu değişimi en radikal ulusal politikayı savunan eller aracılığı ile yaptırır ki, gelecekte herhangi bir direnişi baştan engeller! Bütün ulusal devlet savunucuların, sosyal devlet taraftarlarının bir anda liberal olması tesadüfi değildir! Bizde İslamcı politikayı savunanların, İslam ekonomisini kapitalist düzene uydurmaları İslamcıların eli ile yaptırılması doğal bir sonuç değil midir? (Paranın ulusu ve inancı olabilir mi? Ama rengi var değil mi? Yeşil dolar her yerde hükmünü sürdürürken, acaba bu hükümdarlığından vaz geçer mi?)

Aksaray yıllardır göz boyama politikaları bir tusunami ile sarsılmaktadır, elbette her tusunami hasar verir, fakat köklü değişimler yaratması beklenmez!

Aksaray’dakiler politikalarını oluştururken, Akparti’dekiler (AKP) oradan gelecek isteklere karşı şimdiden hazırlık yaparak beklemeye başlamışlardır. (Halkına karşı efelenenler, neden bir IMF bürokratı karşısında efelenemez?) Bize bu tusunami etki yapmaz derken, bankaların ve kritik işletmelerin büyük bir kısmını kimlere sattıklarını (özelleştirdiğini) unutmuş görünmekteler.

Tusunami dalgası bize büyüyerek mi, sönerek mi gelecek? Bunu gelecek günlerde yaşayacağız, fakat bugünden görülen bazı fabrikalar işçilerine zorunlu izin vererek üretimi durdurarak ilk tepkilerini göstermiş durumdalar. Goodyear ürün fazlalılığını göstererek, üretimi geçici olarak durdurmuştur. Bu durumun ne kadar gideceğini şimdiden söylemek zordur. (Bayramı bir tatil olarak görmek istemeyenler neden tatil verdi dersiniz? Bayram ismini kendi bildiğinin doğru olduğunu söyleyerek, kendi düşüncesini herkese dikte etmesi ne kadar demokrattır?)

Ölüm yuvaları tersanelerde siparişlerin ne kadarı alıcılar tarafından teslim alınacağı gelecek günler gösterecektir. Uğruna ölümü göze alınıp yapılan bu gemilerin elimizde kalma olasılığı ne kadardır?

Tusunami bize nasıl ulaştığını dalganın geçmesi ile anlayacağız gibi durmaktadır, çünkü dalga içinde olanların ne kadar büyük dalga içinde boğuştuğunu görme olasılığı çok küçüktür.

Aksaray’dakiler özveri isterken, kendi sıradan emekçi halkından ve dünya emekçilerden beklemektedir, çünkü arka bahçelerinde daha fazla sorun istememekteler! Aksaray’daki global çözümler, global hareket eden paranın hızını ve yönünü belirleyecektir. Kontrol dışı hareket edecek bir sermaye birikimi kendi sonlarını hazırlayabilir, o yüzden bugünden alınacak kararlar kontrol dışı paranın kontrol edilmesi yönünde olacağını söylemek yanıltıcı olmasa gerek!

Hiç yorum yok: