9 Mayıs 2010 Pazar

Özel ilişkiler…

Özel ilişkiler…

Özel ilişkiler politika sahnesine bizde pek rastlanmazdı yıllar öncesine kadar ama ne zaman Amerika hayali görmeye başladık, ne zaman küçük Amerika olacağımızı duyurduk, o zaman özel yaşantı magazin haberleri gazete sayfalarına yansıdı.

Bizde ilk olarak Menderes’in özel yaşantısı mahkeme salonlarına kadar yansır, ondan önce özel yaşantı mahrem kabul edilmiş ve kamu önünde özel yaşantı genelde sorgulanmamıştır. Sorgulanmaları ise yıllar sonra olmuştur. Yaşarken sorgulanmayan özel yaşantı daha sonraları yıpratma ve eleştiri adı altında gündeme gelmiş ve tarih sayfaları ince ince elenmiş ve sonuç olarak kurgu romanlar ile sonsuzluğun dehlizine bırakılmıştır.

Amerika tarihi içinde başkan ve başkan adaylarının özel yaşantısı en ince ayrıntısına kadar tartışılır ve o özel yaşantının sorgulanması seçim sonuçlarını belirler konuma gelmiştir. Bunun o şekilde olmasının en büyük nedeni ise, politikacılar ve partiler arasında fikri anlamda büyük ayrımların olmaması ve bu ayrımın özel yaşantıdaki ayrıntıda gizli olduğu düşünülmüştür. Amerika iki partili sistemi içinde, partiler birbirinin yansıması gibidir ve bir çok olayda paralel düşünmekteler ve geçmiş başkanların yaratmış oldukları doktrinlerin her başkan döneminde geçerli olduğu kabul görmüştür.

Son olarak Baykal’ın özel yaşantısı internet sitesine kısa süreli şekilde sunumu ile kamunun önüne serilmiştir. Bu özel görüntülerin elde edilmesi ve sunulması, zamanlaması Amerikan sisteminde olduğu gibi kongre öncesine ve seçim öncesine denk getirtilmiştir. Tamamı ile Amerikan eğitiminden geçen bir anlayışın yapabileceği bir kurgu ile kamuya sunulduğunu düşünüyorum. Bu videonun sunulması ve zamanlaması Amerikan eğitimi almış ve özümsemiş bir anlayışın ürünü olduğunu düşünmekteyim. Elde etmek istediği sonuç Amerikan sisteminde elde edilmiş sonuç ile aynı olacağı tasarlanmış olmasına rağmen, ülkemizin kültürü ve geleneği Amerikan kültürü boyunduruğu altına tam olarak girmediğinden amacına ulaşacağını düşünmüyorum. Bize özgü yapımız, bu gibi kasetlerin ve özel yaşantıların ortaya serilmesi kişiyi yıpratmaz, aksine mağdur eder ve mağdur olanlar halkın büyük kesimi tarafından hoşgörü ile yaklaşılır ve hatta yükseltilir. Kader mahkumu adı altında suçluya nasıl bakılıyorsa, bu konumda olana da o şekilde bakılacaktır. Eğer bir mahkum hapiste olmamış olsa, onu yıpratmak daha kolay iken, hapiste olması o kişiyi yıpratmak yerine yücelttiğine şahit olmaktayız.

Amerika’da planlanan ve uygulanan bir çok politika, bir çok ülkede başarıya ulaşmamasının temelinde yerele verilen önem ile ilgilidir. Amerikan firmaları bütün dünyada aynı reklam ile müşterisine seslenmesine rağmen, reklamlardaki başarı oranı Amerikan kültürünün o ülke üzerindeki etkisi ile ilişkilidir. Bir çok Amerikan reklamı bizim ülkemizde komedi programları gibi gülmeye sebep olmasının arkasında, bu tek tip içinde olmamamızdan kaynaklanmaktadır. Tek tip ve kültürün dünyaya hakim olma mücadelesinin ortadan kaldırılması için yerel kültürlere ve dillere önem verilmelidir ki, dünyayı bir merkezden yönetilmesin. Bugün dünya çapında yapılan kültür emperyalizmin temelinde; bu tek merkezden dünyayı yönetme hırsı ve düşünceleri yatmaktadır. Baykal özelinde yaratılan bu saldırının geri püskürtülmesi ve amacına uygun sonuç almaması birileri için gösterge olacaktır ve o koşulların yaratılması için yeni politikaların uygulamaya konulması anlamına gelecektir.

Çok kültürlü ve çok dilli bir ülkenin varlığı geleceğimizin sigortasıdır. O yüzden kültürlerin gelişmesi ve yaşaması dünyanın geleceği için önemlidir. Çok kültürlü, çok dilli, çok inançlı bir arada yaşamı savunmak emperyalizmin yaratmak istediği geleceğe karşı yerel direniş / zafer demektir.

Hiç yorum yok: