18 Mart 2011 Cuma

Şaka!

Şaka!

Şaka; güldürmek, eğlendirmek amacıyla karşısındakini kırmadan yapılan hareket veya söylenen söz, latife diye açıklar sözlükler. Burada amaç eğlenmek, eğlendirmek… Sonuç; kırılmamak…

İnsanlık beynini kullandığı günden beri vardır şaka, çünkü şaka yapmak ilerlemek ve medeniyet demektir. Her dönemin ve her dilin, kültürün kendisine özgü şakaları vardır ya da vardı demek daha doğru olur, çünkü globalizm sayesinde Amerikan şakalarını benimser olduk. Onların dizilerinde şaka yapıldığını belirtmek için gülme efekti konuyor, seyirci bak burada gülmen gerek, çünkü ince bir espri var ama anlamadıysan da gül, çünkü bu dizi şaka olsun diye değil, eğlenmen ve beynini yok etmek için üretilmiştir. Şaka eskisi gibi medeniyeti değil, başka şeyleri temsil eder oldu. Kelimeleri bir Amerikalı gibi düşünüp, onun kelimelerine uygun gülüyor gibi yapıyoruz. Bu gibi yapma durumu, bize özgü üretildiği söylenen dizlerde bile rastlar olduk. O kadar içimize sindi ki, fast yiyecek gibi anında tüketiyor ve karnımız doymuş gibi yapıp işimizin başına dönüyoruz.

Şakalar Amerikanlaşınca, yaşamımızın önemli bir birikimini yok ettiğimizin farkına bile varamıyoruz, çünkü artık beynimizi değil, efektlerden gelecek dürtülere göre hareket ediyoruz demektir. Kısaca aptallaştırıldık ve şaka gibi oldu! Eskiden şaka yapma vardı, şakalaştık haline döndük!

Güldürmek eskiden en zor işti, bugün sahneye çık, seyirciye küfür et, seyirci küfrüne gülsün. Çünkü aptallaştırılan seyirci ne söylenirse söylensin gülecektir. Küfürlerimiz bile Amerikan zihniyetinin yaratmış olduğu küfürler gibi oldu ama arada ağızdan kaçan “a.ına koyduğum” sözü hala varlığını korur, ama beyleeeer bu İngilizce halinde söylenemez ki, unutun bize ait olan küfür ve onların yerine “fuck you” kullanın! Her cümlenin sonuna da “shit” deyin geçsin... Ne anlama geldiğinin ne önemi var, olur olmaz yerde nasıl olsa güler gibi yapmaya alıştırıldık, buna da alışırız.

Yazdıklarımın hepsi şaka şaka, sakın üzerinize alınmayın, çünkü bunları okuyorsanız hala siz aptallaştırılamadıklardansınız…

Hiç yorum yok: