26 Nisan 2011 Salı

Seçime futbol, futbola seçim mi bulaştı?

Seçime futbol, futbola seçim mi bulaştı?

Son günlerde iki futbol takımı başkanları, başbakanlık konutuna gitti, neden acaba?
Neden gittikleri önemli ama ne talep edip etmedikleri asına bakarsanız hiç önemi yok, önemli olan orada verilen pozlar ve basına yansıma biçimidir. (birilerine verilen mesaj vardır belki içinde, acaba verilen pozlar ve sıcak görüntüler kime gönderiliyor?)
İki takım, şampiyonluk yarışında. Kimin şampiyon olacağı dört maç ile ortaya çıkacak. İki takımdan birinin yenilgisi ötekinin şampiyonluğa vedası anlamına geliyor. İki takımın başkanlarının içlerinde bir kuşku doğdu ki, bakanlar kurulu başkanını ziyaret etme ihtiyacı duyuyor. Demek ki geçmişte yaşanan bir şeyler var… İktidar isterse süper lige takım çıkartıyor, isterse indiriyor gibi dedikodular duymuştum, demek ki şampiyonluğu da belirleyebiliyorlar. Acaba siyasette olanlar için futbol ne anlama geliyor?
Kitle kültürünün en önemli araçlarındandır futbol ve kitlesel yapılan spor alanları. Kitlenin yönlendirilmesi ve kitleye hoşgörülü görünmek için bir araçtır, spor ve spora karşı duyulan ilgi. Aynı ilgi çocuklarda gösterilir, çünkü kitle vicdanı veya kitlenin en zayıf noktası yine kitle içindeki sembollere doğru gösterilecek ilgi ile ilintilidir.
İki takımın başkanları, durduk yere neden bakanlar kurulu başkanını ziyaret etme ihtiyacı duydu? Neden orada ekranlar önünde şov yapma ihtiyacı duydu?
Bugün yaşanan şampiyonluk mücadelesi acaba saha da değil de başka yerlerde mi oluyor?
Ligler gerçek anlamda eşit koşullarda rekabete açık mı, yoksa yaşamın diğer alanlarında olduğu gibi haksız rekabet mi yapılıyor?
Haksız rekabette, acaba iktidar partinin tavrı ne kadar önemli?
İktidar olanlar, kendi iktidarlarını uzatmak için her türlü yolu mubah mı görüyor, kitle için önemli olan sembollere ilgi neden seçim öncesi artar?
Klasik ama yanıtı bilinen bir soru ile bitireyim. Seçime futbol, futbola seçim mi bulaştı?
İsmail Cem Özkan

Hiç yorum yok: