8 Mart 2008 Cumartesi

Dünya emekçi kadınlar günü…

Dünya emekçi kadınlar günü…

Bugün dünyanın değişik yerlerinde emekçi kadınların günü kutlanırken, ülkemizde feminist hareket İstanbul Kadıköy’de kadınlar gününü kutluyor. Orada ince bir ayırım yapmışlar, emekçi kelimesini çıkarmışlar.

Emekçi kelimesini kimler çıkarır dersiniz, bu işten kar eden sermaye sahipleri değil mi? Fakat bizde feminist hareket emekçi kelimesini çıkarmış, afişlerinde olmadığı gibi, Yaşam radyo’da yaptığım programa katılan konukta özellikle belirtti, emekçi değil, kadın günü diye altını çizdi.

Tarihin cilvesine bakın ki, kadınlar bugünü alın terleri ile kanları ile elde etmişlerdir. Tarihi kısaca anımsayalım isterseniz; Tarih, 8 Mart 1857. Amerika`nın New York kentinde 40 bin dokuma işçisi kadın, insanca çalışma koşulları istemiyle greve başladı. Ancak Amerika polisi grevcilere saldırdı. Saldırı sırasında çıkan yangında çoğu kadın 129 işçi can verdi.

O günden bugüne kadar emekçi kadınlar meydanlarda, işyerlerinde her alanda günlerine sahip çıkıyorlar, bizimkiler ise sevgililer günü gibi, anneler günü gibi bir alışveriş ve hediye alma gününe dönderiyorlar. Bugün emekçi kadınların günüdür ve emekçiler meydanlardadır. Meydana gelenler ellerinde sadece kırmızı karanfil değil, mor bir bez parçası ile kendilerini sembolize etmiyorlar, o meydanlar emeğin sesini ve alınterlerini de getiriyorlar, daha güzel ve özgür bir yarın için. Bugün meydanlar emekçi kadınlarındır. Her ne kadar organize edenler emekçi sözünü afişlerlinden ve söylemlerinden çıkarsalar da.

Emekçilerin ortak kutladığı 1 Mayıs dışında kadın emekçilerin içinde onların özel durumlarından ve daha çok sömürülmelerinden dolayı ayrı bir gün ile sorunlarını gündeme taşıdıkları gün birer eğlence günü ve hediye alma günü değildir. Bugün sevgililer günü değildir, bugün anneler günü değildir, bugün emekçi kadınların örgütlenme ve alınterlerinin mücadele günüdür. Clara Zetkin; bu yangında ölen kadın işçiler anısına 8 Mart`ların Dünya Emekçi Kadınlar Günü olarak kutlanması önerisini getirdiğinde emekçi kelimesinin kalkacağını asla düşünmemiştir.

Bütün kadınlar emekçidir diyerek emekçi kelimesini çıkaranlar, TÜSİAD başkanının da gününü kutlamalıdır. TÜSİAD başkanına bir karanfil bıraksınlar, tersanede ölenlerin eşleri adına, Davutpaşa’da patlayan havai fişeklerin sonucunda hayatını kaybedenlerin anısına. Yılın maliye bakanı seçilen maliye bakanın eşine kutlama mesajları göndersinler.

Emekçi kadınların gününü kutlarım. Onlar ki anamızdır, bacımızdır, iş arkadaşımızdır. Onlar ki kavgada barikat arkadaşımızdır, omuz omuza özgürlük için yürüdüklerimizdir. Onların bu günü kutlu olsun! Ne mutlu dünya emekçi kadınlar gününü kutlayanlara.

Hiç yorum yok: