11 Ağustos 2009 Salı

GEZ (Die Gebühreneinzugszentrale)

GEZ (Die Gebühreneinzugszentrale)
Denetim mi, sansür mü?

Almanya’da televizyonlar ve radyo üzerinden devletin vergi aldığı kurumun adıdır. Kurumun kurulması amacı içinde sağlıklı ve düzenli olarak halkı bilgilendirmek ve eğlendirmek için kurulan radyo ve tv gibi medya araçlarına maddi yardım etmesidir. Halktan aldığı para ile eğlence programlarını üreterek yayın yapmaktır. Kurumun kurulduğu zaman Almanya’da özel kanallar yoktu. Devlet, her şeyi düşünmüş ve istediği gibi kamu oluşturmak için yayın yapmaktadır. Devlet, eğitim ile vatandaşını biçimlendirirken, eğitim dışına düşenleri de medya aracılığı ile biçimlendirmektedir.

Medya, devletin elinde kamuyu yönetme ve biçimlendirmek amacıyla kullanıldı. Medya aracılığı ile kamuoyunda doğrular yaratıldı ve bu doğruların genel olarak kabul görmesi için propaganda aracı olarak kullanıldı.

Bu propaganda aracını en iyi kullanan ise Almanya tarihi içinde Goebbels’dir. O devleti adına ve hükümetinin verdiği kararları en iyi bir şekilde medya aracılığı ile halka ulaştırmıştır. Bu gelenek, yeni kurulan devlet içinde de devam etmiştir. Savaş sonrasında devletin bütün olanakları ile geçmiş karalanmış ve geçmişin yerine yeni bir düşünce ve yaşam biçimlendirilmiştir. Bu biçimlendirmede en önemli araç medyadır. Medya ile toplum düzenli biçimlendirilirken, teknolojinin gelişimi ve ucuzlaması sonucunda özel yayınlarda devlet tekelini kırmıştır. Özel kanalların amacı da, kendi sektörü için tüketici toplum yaratılmasıdır. Özel kanallar bu tüketici toplum yaratabilmek için reklamı her türlü olanağını kullanarak yeni bir kamu yaratılmıştır.

Yeni düzen içinde, devlet kendisini koruyabilmek için koruma yasaları çıkarmış ve bu koruma yasalar içinde, özel kanallara karşı yaşam alanını eskisi gibi devam ettirmeye başlamıştır. Bu amaçla kurulmuş kurumun alanı biraz daha genişleyerek, özel sektör medyaya da ‘biraz para aktarılarak’ onunda devlet amaçları doğrultusunda yayın yapması konusunda bir düzene sokmuştur. GEZ özel kanalları istediği gibi biçimlendirmiştir. Bu amaçla sınırlar çizmiş ve bu sınırlar içinde yaşama alanı bırakmıştır.

Almanya’da oturmayan ama Almanya’dan haber almak isteyen biri, yurt dışında yayını izleyebilmek için normal olarak web sayfasından canlı olarak izlemesi gereklidir, fakat özel kanallarda dahil olmak üzere canlı yayın yoktur. Bu sayede, sınırları belli olan bir yayıncılık biçimlendirilmiştir. GEZ her türlü yayın aracını bahane ederek, her türlü vergiyi yasalar eşliğinde almaktadır. Her ay için, her alıcı araç için belirli fiyatlar belirlenmiştir. Yeni teknolojiye uygun olarak bu alanı genişletmektedir. Devlet kanalları ve radyoları bu genişleyen ekonomik güç ile geçmişin tekrarını bozmamış, geçmişin ilkeleri doğrultusunda yayın yapamaya çalışmaktadır.

Özel kanallar bu sistemden memnun olmasalar da, yasaları delecek güçleri ve cesaretleri yoktur. İlk olarak, yurt dışından yayın yaparak Almanya gündemine gelen kanal bile bu sistemin içinde bir düzene girmiştir. Düzen içine giren yayıncıları destekleyenler ise, işsizliğin en üst noktaya çıktığı bir düzende, her kişiden alınan vergiler ile düzenlenen ARGE’den yardım alanlarda bulunmaktadır. ARGE hem kendi işsizine yardım etmekte, hem de GEZ’e para aktarmaktadır. GEZ ise, insan haklarının bir maddesi olan ‘haber alma özgürlüğünü’ kısıtlamaktadır. En azından vergi alamayacağı yurtdışına yayınları engellemektedir.

GEZ, Almanya haber alma özgürlüğüne karşı kurulmuş bir set görevini kullanılmaktadır. GEZ ile medya gücü denetlenmekte ve biçimlendirilmektedir. Oluşturulmuş olan büyük bütçesi ile yasalar ile belirlenmiş, bir büyük alanı denetlemektedir. GEZ, medya için denetlenme aracı olarak kullanılmış ama nedense yazılı basın olan gazeteler için düşünülmemiştir? Çünkü devlet gözetimi dışında yazılı medyada önemli bir araçtır! Haksız bir rekabet yaratılmaktadır. Haksız rekabet gereği devlet kanalları halkın sırtına kamburu olmuştur. İzlenmeyen, duyulmayan kanallar ve radyolar ile parazit yaşamın bir özelliğini göstermektedir.

Artık yeter! GEZ ortadan kaldırılarak, gerçek anlamda liberal devlet içinde, serbest rekabetin olduğu bir medya yaratılsın! Devlet medyadan elini çeksin! Eğer çekmek çıkarına uygun değilse, ona göre yapılanmaya girsin, çünkü izlenmeyen ve duyulmayanlar ile kimler finans edilmektedir? Bugüne kadar hangi yapımcı firmalar devlet kanaları ile için projeler üretmiş ve kimler zengin olduğu ortaya çıkarılsın! Bizlerin vergileri ile artık zengin yaratılma devri sona ermiş olmalıdır.

GEZ’e hayır! Denetime hayır! Özgür medya, öz güç ile yeniden yaratılmalıdır. Haber alma özgürlüğü serbest kalsın! Eğer destek verilmek amacıysa, bu durumda yazılı basına da verilmelidir, onlarda bütçe ayrılmalıdır. Haksız rekabete son! Devlet kanallarına verilen her yardım kadar özel kanallara da verilmelidir. Sadece kanallara değil, gazetelere ve dergilere de verilmelidir.

Denetimin olduğu yerde sansürde vardır! Sansüre hayır!

Hiç yorum yok: