4 Haziran 2008 Çarşamba

Hastalar müşteri midir?

Hastalar müşteri midir?

Doktorlar bildiklerini yenilemek zorundalar gün be gün, çünkü yanlış bildiklerimiz doğru, doğru bildiklerimiz yanlış çıkıyor ya da gereksiz çıkmakta. Tıp müthiş bir ilerleme içinde ama çaresiz gibi gözükenlerinde çareleri bulunmaya başlanıyor.

Çaresiz olduğumuz hastalıkların tedavisi bizim için yanlış olan bilgiler yüzünden yapılmıyor olmasın? Çünkü çağdaş tıp birçok şeyi kendisi yarattı ve yeni kanunlar oluşturdu. O kanunların bazıları zaman içinde çöktü. Çökenin yerine eski geleneklerden de bazı yöntemlerin yer laması acaba diye soru oluşturuyor kafamda. Doktorlar hastayı iyileştirmek yerine ilaç fabrikalarının kölesi mi yaptı? İlaç sanayisi büyük bir sermaye grubuna aittir, o grubun izin vermediği hiçbir tedavi yöntemi dünyada yaygınlaşma şansına sahip değildir. Her ülkeye göre sigara üretir gibi, ilaç ürettikleri de kulaktan kulağa gittiğine göre, inanın kafasında birçok soruya davet çıkarmaması olasılık mı?

Doktorlar insanlık adına yemin ederek başlar ve hastanın cinsiyetine, ırkına ve ekonomik durumuna bakmadan hiçbir ayrım gözetmeden tedavi etmek ile yükümlüdür. Doktor için öncelikle hastanın sağlığı önemlidir. Bu önerme şimdi doğru mudur?

Doktorlar tedavi için hastalarına ilaç yazdıklarında markasına ve tedavi süresine bakarak mı yazarlar, yoksa kendisine gelen eşantiyonlara göre mi? İlaç firmaları sürekli eşantiyon dağıtmaya devam ediyor, hastalar kuyrukta beklerken bu eşantiyon dağıtıcılara zaman ayıran doktorlara rastlamışsınızdır!

Geleneksel olarak kullanılan ve doğal tedavi yöntemleri neden küçümsenir?

Ülkemizde kaç eczacı doğal bitkilerin karışımından hastalarına mehlem yapabilir? Neden doktorlar bu merhemleri hastalarına öneremez? Konuştuğum doktorlar aslında önermek istediklerini ama eczacıların bu yöntemi unutup, sadece fabrika ilaçları sattığını söylemekteler, ‘eğer biz diye devam ettiklerinde sözlerine, tedavi yaparken başka hastalıkların oluşmasına da sebep olmak istemeyiz, çünkü eczacı bunu yapacak ne beceriye ne de bilgi birikimine sahiptir. Bu durumda tedavi amacını aştığı için yazamıyoruz.’ Bu durumun gerçeklilik oranı acaba bir araştırma konusu olsaydı, ne gibi sonuçlara ulaşırdık? Eczanede eczacı yerine bir başkası çalışıyor, eczacının diploması duvarda asılı durmaya devam etmektedir. Eczacı neden dükkanında olmaz? Bu söylem genel gibi algılansa da sözüm diplomasını gördüğüm kendisini görmediğim eczacılar içindir.

Sağlık baştan aşağıya bir ticari olaydır. Sağlık ticari bir araç olduğunda hastalarda müşteri olur. müşteriyi hasta ederek daha çok gelir elde edilir. Sağlam birinin ameliyat edildiği gazete sayfalarında durmaktadır. Hastasına müşteri olarak bakana doktor denir mi?

Her şeyin başı sağlıktır, sağlık olmadan insan mutlu olamaz…

Sağlıklı olmak içinde para günümüzde şarttır. Para her şeyin başında olmaktadır. Ya da bu şekilde algılanmaktadır.

Mutluluk sizce nedir?

Hiç yorum yok: