8 Nisan 2008 Salı

Kurşun adres sorar!

Kurşun adres sorar!

Bir üniversite silah kullanıldığını yazılı ve görsel basın randevu ile tespit etmiş. Silah eden kamaralara poz veriyor, söylendiğine göre bir hafta önce almış olduğu silahı ilk defa bir kitle karşısında deniyor. Silah ile henüz bütünleşmemiş, gösteriş budalası gibi duruyor. Solcu olarak bildiği vatan hainleri olarak düşündüğü kitleye vatansever bir şekilde kurşun atarken, yaptığı işin ne kadar kutsal olduğunu düşünmekteydi belki.

Ulusal kafa içinde vatanseverler var, bir de hainler. Hain olmak demek, üniter devlet içinde farklı din, dil ve kültüre sahip olmak demektir. Farkıysa yok et. Bu düşünce yapısı Çorum’da, Maraş’ta, Sivas’ta hep kendisini gün yüzüne çıkarmıştır. Katliama karışanların kaçı acaba ben suçluyum duygusuna kapıldı ve daha sonra o suçluluk duygusu ile açıklamada bulundu?

Eline insan neden silah alır? Kan dökmek için. Kan dökme insanlık tarihi kadar eskidir, kan dökerek tanrıya veya inandığı bir güce bağlılığını göstermiş olur. Kan kültürü insanlık tarihi içinde hep var olmuştur. İnsandan adak yapılma dönemi karanlık çağda kaldığını düşünürüz hep, fakat günümüzde de farklı içerikler içinde de olsa adak olayı devam ediyor. Kan, dökülenin yerine konmaz ama kanı kan ile temizlemeye çalışanlar hep var olmuştur. Tarsus’da bir aile infaz edilirken kanı kan ile temizleme duygusu var olduğunu görebiliriz. Kan davası devam eder günümüzde de. İdeolojik boyutuna geçince kan davası, eline silah alıp kendisinden olmayanı öldürmeye dönüşür. Hiç tanımadığı, görmediği birinin üzerine rahatlıkla silah ile ateş edebilir. Savaşlar, iç savaşlar ve ideolojik adam öldürmeler kan davasının günümüzde dönüşümünün farklı yönleri olduğunu düşünürüm hep. Bir yere kendini ispatlamak! İnandığı güce karşı kendisini ispatlamak, o güç için kan dökülür.

Akdeniz üniversitesinde kan dökmek için silah kullanımını ılımlı İslami basın kendisine göre yorumlamış. Onlar ilk sayfadan verdikleri haberde şu imgeyi öne çıkarmışlar; ‘Silahlı girer, başörtülü giremez!’ orada silah kullanımını meşru gören bir hava sezdiniz mi?

Üniversitede atılan kurşun adresi bellidir. Kurşun adres soruyor, adrestekiler bunun ne kadarının farkındalar?

Hiç yorum yok: