11 Nisan 2008 Cuma

Sansürlemek

Sansürlemek

Sansürlemek ne demek? Dünya ya da diğer insanlar benim gibi düşünsün ve benim düşüncemin dışında başka doğru yok demektir.

Sansürlemek ülke çıkarları mevzuu olduğunda hoşgörü ile yaklaşır bir çok insan. Acaba o hoşgörü ile yaklaşımın içinde çatışmamak yok mudur? Ülke olunca bir çok uyarıcı önem kazanır. Parçalanma korkusu bunların en başındadır. Eğer bizim gibi düşünmeyenler olursa bu toplum içinde parçalanabiliriz. Onun için hemen önlemler alınır. Evrensel boyutta örgütlere üye olunur, onların istekleri yerine getirilir. Yeter ki biz bir koruma şemsiyesi altında olalım!

Sansür bir koruma şemsiyesi görevini görür, çünkü bizim görmesini istemediğimiz doğruları ya da yanlışları ortadan yok ettiğimize inanırız. Sansür bir inancın ürünüdür ve belli bir bakışı temsil eder. Sansür yapanın doğruları, çoğunluğun doğruları olarak kabul edilir. Gerçek bunun dışında olması o kadar önemli değildir, çünkü sansür öğrenme hakkını da elimizden alır.

Sansür egemenlerin olduğu her düzende var olacaktır. Sansürsüz bir dünya şimdilik düşünemiyorum, çünkü iktidar erkini elinde bulunduran, kendi doğrularının yanlış olduğunu öğrenilmesini, hatta tartışılmasını istemez. Sansür tartışmayı ortadan kaldırır!

Evrensel paylaşıma karşıdır sansür. Evrensel sorunların tartışıldığı ya da gündeme getirdiği platformların ulusal sınırlar içine girmesi sakıncalı görülmüştür. Çünkü resmi tarih doğrularımızın yanlışlıkları ortaya çıkması kaçınılmaz olacaktır. O yüzden internet dünyası ulus devletleri için yıkıcıdır ve sansürlenir genellikle. Bu sansürleme mahkeme kararı ile olabileceği gibi, aşırı derecede bilgi yükleme ile de olur. Çünkü internet dünyasında binlerce doğru ve yanlış vardır. Kişi hangisine inanacağını bilemez ve o yüzden alması gereken bilgileri ret etme noktasına gelebilir. Yani gözünün önünde ki bilgileri algılayamaz hale gelebilir. Ya da bilgileri süren kurumların kendilerince ve kendi doğruları yönünde bilgi süzmesi yapar ki, o okuyucusunu biçimlendirebilir. Bunu haber ajansları global boyutta yapmaya devam ediyorlar.

Ülkemizde sansür sessiz sessiz gelir ve gündemimize oturur. Youtube sitesine uygulanan sansüre ses çıkarılırken, her gün bir siteye sansür uygulanır ve kimsenin hangi siteye neden sansür uygulandığını dahi bilemez. Resmi açıklamalara göre; çoğu porno ve kumar siteleri olmak üzere iletişimi engellenmiştir diye kısa bir açıklama okuruz. Fakat şimdi Google sayfasının bir çok bölümüne de sansür uygulanır oldu. Bu siteye uygulanan sansürün bizim yaşantımıza ne gibi etkisi olacaktır?

Sansür uygulanan yerde, her zaman sansür delen uygulamalarda olmuştur. En son olarak Youtube sitesine uygulanan sansür, bulunan çözüm yolları ile anlamsızlaştırılmıştır. Fakat eskiden sadece yayın üzerine sansür uygulanırdı ve suçlular (yayınlayanlar) bir şekilde mahkemelere ifade verilmeye çağrılırdı. O ifadeler sonunda yasaklanıp yasaklanmayacağına karar verilir ve büyük çoğunlukla da yayın yasaklanmazdı. Çünkü yayının etkileme süreci zaman içinde eritilmiş olurdu. Şimdi yayıncı Türkiye'de değil, global olarak yayınlanıyor. Bu durumda kararı veren mahkeme neye göre kapatıp, açıyor?

Hiç yorum yok: