28 Ağustos 2010 Cumartesi

Bir daha üretilmesin postallar


Bir daha üretilmesin postallar

1 Eylül, dünya barış günü. Yıllardan 1939, o gün Alman askerleri Polonya’yı sabah saatlerine postalları, bombaları ile ezmeye başlamıştı. O gün, bir dünya savaşının fitili ateşleniyordu.

1 Eylül, savaşa karşı, barışı sembolize eder, fakat aynı zamanda savaşın başlangıcı ve milyonlarca insanın ölümü ve soykırımı da sembolize etmektedir.

1 Eylül, henüz yaşama merhaba diyenlerin, savaşta ölüm makinesine dönüşeceğini bilmediği bir sürecin ilk adımını sembolize eder.

1 Eylül, ölümün sıradanlaştığı günü sembolize eder.

Bugün, savaşlar olmasın, barış hemen şimdi deme günüdür, çünkü insanlık tarihi 1 Eylül’ü kanlar ile yazmıştır. Barışın değeri, savaşı yaşayanlar bilir, çünkü savaşın olduğu zaman dilimi içinde, insana ait tüm birikimlerin nasıl yok sayıldığı ve mantık dışı ölüm makinesine nasıl dönüştüğünü yaşamıştır.

Bugünde dünyamızın her noktasında savaşlar sürmektedir. Savaşı önlemek için kurulan Birleşmiş Milletler ve onun Güvenlik Konseyi savaşı izler ve savaşa ortak olur konumuna gelmiştir. Savaşa karşı kurulan örgütler, savaştan kasalarını dolduranların denetimi ve yönetimi altına girmiştir. Bunun en çıplak örneğini Ruanda’da yaşadık. Orada, toplu sürgünler, öldürmeler ve soykırım karşısında barışı sağlamak ile sorumlu olanları sessizce izlemişlerdir.

Irak’ın işgali, Afganistan’ın ilhak edilmesi yine barışlı sağlamak ile yükümlü olduğunu söyleyen askerler tarafından ölüm topraklarına dönüştürülmüştür. Asker postalarının değdiği topraklarda savaş ne yazık ki devam ediyor.

Savaşın değişik boyutları vardır, ateşli silahların kullandığı savaşlar ülkemiz torakları yabancı değildir. Savaş yorgunu topraklar, yeterinden fazla kan ile sulandı, yeterinden fazla insan öldü, köyler yakıldı, toprak artık ürün veremez hale geldi. Dağlar ateşe durdu, ormanlar küle dönüştü.

Savaş tüm birikimleri yok eder, çünkü yok edicidir savaş.

Tarihin birikimleri yoktur savaşta, bol kahramanlar ve destanlar olur. Savaş kahraman yaratır, savaş bittiğinde kahramanların adı dahi anılmaz olur. Savaş, insanlık birikimini yok eder ve kendi birikimini yaratır, savaşın birikimi öfke ve kindir.

1 Eylül dünya barış gününde, bir daha üretilmesin postallar diye haykıralım, bir daha üretilmesin silahlar… Eller tetik yerine, sevdiğinizin elini tutsun…

Barış, komşunu düşman olarak görmek değil, bir arada yaşamak demektir. Komşunun dilinde günaydın diyebilmektir, o da senin dilinde günaydın diye yanıt vermesidir.

Savaşa ve şiddete hayır, yaşasın barış!

Hiç yorum yok: