20 Mart 2011 Pazar

Libya bomba altında…

Libya bomba altında…

Libya üzerine yapılan saldırıda yeni silahların denendiği bir alan olmaya başladı. Tek yönlü ve teknoloji üstünü olan güçler tarafından, Libya üzerine silah yağdırıyor. Silahlar; yerden, havadan ve denizden ve deniz dibinden hedeflere gönderiliyor. Burada silah teknolojisi açısından önemli olan; belirlenen hedefleri tam olarak vurulması ve ne kadar çok hedefe şaşmadan vurursa, o silahın üretimi ve satımı o kadar fazla olacaktır.
Bu savaş, Irak, Afganistan işgalleri ve orada süren uzun yıllar süren işgalin temelinde; kendi toraklarında deneme yerine yabancı topraklar üzerinde silahların denenmesi ve silahların oluşturduğu radyasyon ve diğer zararlı durumun o bölgede kontrol edilir şekilde kullanılması olarak gözükmektedir.
Son olarak Libya üzerine yapılan saldırıda; gerçek düşmana karşı, gerçek silahların kullanıldığı ve güç dengesinin olmadığı bir prova saldırıdır. Saldıranlar çok iyi bilmektedirler ki, Libya iç düşmana karşı tüm silahlarını kullanmış ve yeteri kadar askeri teçhizatı yoktur. Silah sanayisi olmayan ülke lideri, kendisini dev aynada görmesine olanak tanınmış, İtalya gezisi ile Avrupa kamuoyu gözünde kadın düşkünü çadırda yaşayan adam imgesi verilmiştir. İtalya gezisi savaşı kaybedenlerin gözünde, yeni hedef yapmıştır. Fransa ve İtalya geçmişte kuzey Afrika’da yenilmiştir. Bugün, o yenilginin yıllar sonra karşı saldırı konumundadır.
Amerika düşman ülke tanımını yaparken, bir takım ülkelerin isimlerini anmıştı ve sırası ile o ülkelere karşı saldırılar olmaya ve işgal edilmeye devam ediliyor. Libya işgali başarılı olduktan sonra, Irak işgalinden sonraki sürece benzer bir süreç yaşanıp ve sonra tekrar başka bir hedef ülke seçilecektir. O ülke belki kapı komşumuz Suriye olabilir.
Sırası ile ve doktrine uygun strateji hayata geçiyor. Önce iç kargaşa, sonra iktidarın zaaflarını kullanarak saldırtmak ve saldırana karşı verilen müdahale.
Libya lideri ülkesini 30 yıl yönettikten sonra nasıl oldu da bir anda ülke içinde düşmanına karşı saldırgan oldu? Kim bu muhalefeti harekete geçirdi, geçen muhaliflerin ortak yönleri nedir?
Mısır, Amerikan destekli bir ülkeydi ve o ülkede işgal yapılmadan, askere müdahale etmesi için fırsat yaratıldı ve görünmeyen eller ile müdahale edildi. Tunus’da aynı şekildedir. Kendi denetiminde olanları iç müdahale ile yola getirtirken, kendi denetiminin dışında olanları ise başka bir strateji izleyerek meşru zeminde müdahale ve kamuoyunu arkasına alarak rahat saldırı yapılabiliniyor. Üstelik saldırılar canlı olarak televizyondan yayınlanıyor. Saldıran taraftan değil, saldırılan taraftan canlı yayın yapılmaktadır. Bağdat bombalanmasını uçaklardan değil, Bağdat içinde olan araçlardan canlı yapıldığını anımsayın. Libya saldırısı da, Libya içinden canlı yayın ile dünyaya duyurulmaktadır. Bütün bunlar tesadüfi olduğu söylenemez, uzun süredir planlanan bir stratejinin sonu olduğunu söyleyebiliriz.
Libya saldırısı ne ilktir, ne de son olacaktır. Sırada başka ülkelerde vardır. Bu saldırıya katılan ülkeler silah tüketerek kendi iç ekonomilerini canlandırmak ve işsizlik ile mücadele etmede kullanacağını söylemek için büyük ekonomist olmak gerekmemektedir.
Bu saldırı, bir taş ile bir çok hedefi yakalamayı hedeflemektedir.
Savaşı live (canlı) olarak izlemeye devam ediyoruz…
İsmail Cem Özkan

Hiç yorum yok: