29 Mart 2008 Cumartesi

Almanya’da yangınlar tüm yüreğimi sarıyor!

Almanya’da yangınlar tüm yüreğimi sarıyor!

Almanya’da son günlerde yangınlarda bir artış gözüküyor. Saldırılar gün geçtikçe Türklerin yoğun olarak yaşadıkları binalar üzerine olmaya devam etmektedir. Siz de yanacaksınız gibi ibarelerin yangın yerlerinde bulunması bu hareketlerin bir merkez tarafından kontrol edildiğini ortaya çıkarmaktadır.

Almanya yangınlar ile ilk defa tanışmıyor, yangınlar ve küller alman tarihi kadar eskidir. Küllerin yurdun her karış toprağı örttüğü bir ülkede yeniden küller yeryüzünü kaplamaktadır. Yangınlar külleri ortaya çıkarmaktadır. Yer altına itilmiş olan ırkçı ve üstün görme duyguları yeniden küllerin havaya uçması ile birlikte canlanmaktadır. Bu küllerin ortadan kalkması dünyamızı yeni bir çatışmanın ortasına sürüklendiğini açık olarak göstermektedir. Ulus devletin ortadan kalktığı ve yerini birleşik devletlerin aldığı bir dönemde ırkçı saldırıların da artması acaba bu birleşik devletlerin iflası olarak okunur mu? Yeryüzünü küller kaplamaktadır, sadece yeryüzünü mü?

Almanya’da başlayan yangınlar Avrupa’nın diğer devletlerinde de Türkler ve Müslüman inançlı olanların evlerine doğru yayılmaktadır. Hollanda’da, Danimarka’da ve diğer Avrupa devletlerinde ulus devletin bilincini oluşturan milliyetçi duyguların yanında Avrupa milliyetçiliğinin duygularının da oluştuğunu göstermektedir. Yangınlar Araplar ve Türklerin oturduğu binalara yönelmesi insanda değişik duyguların ve düşüncelerin oluşmasına yer açıyor. Avrupa’da yaşayan biri olarak yangın beni daha yakından sarmaktadır. Kaygılarımın artması doğal olarak geliştiğini düşünüyorum, çünkü Avrupa kendi içine kapanırken, yeniden oluşturduğu duvarları ile karşı karşıya günlük yaşamda yüz yüze kalıyorum. Berlin duvarı yıkıldı, yerine beyinlerde oluşan başka duvarlar aldı. Bu duvarlar tek taraflı oluştuğunu düşünmüyorum, Avrupa’da yaşayan benim bile Avrupalı ve yaşadığım ülkenin halkına karşı güvensizliğim üt noktalara çıkmaktadır.

Irkçılık hangi ülkede olursa olsun, yeryüzüne ateşin küllerini bıraktırır. Irkçı olan üstün olduğunu düşünür ve bütün insanlığın kendi dilini konuşmasını bekler. Irkçı insan her şeyi en iyi ve doğru düşündüğünü düşünür. Irkçı insan zayıf ve kendi toplumuna uymayanları yok edilmesi gereken bir böcek gibi görür. O yüzden ırkçı saldırılarda ırkçı insan hiç acı ve üzüntü duymaz, yaptığının doğru olduğunu düşünür ve yaptıkları ile övünür. Irkçılık insanlık tarihin kanlı sayfalarını oluşturur. Hangi ülkede olursa olsun, ırkçı insan ve ırkçılık ile kavga edilmelidir, çünkü o düşünce bir süre sonra seni de yok edecektir.

Almanya’da başlayan yangınlar yüreğimi kuşatıyor. O yangınların bir benzeri dünyanın her hangi bir yerinde olmayacağını kimse garanti edemez. Görüldüğü kadarı ile ırkçılar şimdi kıta üzerinde sınırların olmadığı bir alanda yeniden biçimlenirken, yeni hedeflerini koymuş olduklarını görüyorum ve kaygılanıyorum.

Yeni faşizmin yükselmesi tesadüfi değildir, bu yükselen faşist hareketler eğer şimdi engellenemezse ve evrensel dayanışma geliştirilemezse daha büyük yangınların habercisi olarak görüyorum. Bir arada yaşam kültürü geliştirilmediği sürece öldürenler hep kendilerini haklı göreceklerdir, ölenler ise hep suçlu olmaya devam edecektir.

Hiç yorum yok: