4 Nisan 2008 Cuma

Kahramanlar hep karanlık dönemde önem kazanır!

Kahramanlar hep karanlık dönemde önem kazanır!

Kahramanlar tarihin akşını değiştirmezler, sadece kötülükleri ortadan kaldırırlar. Bütün kötülükler gece yarsı olur, kahramanı olan çalışmalarda. Neden kahramanlar hep gece yarısı özgürce hareket ederler?

Superman, Örümcek Adam ve Batman gibi kahramanların doğuşu yenidir. Superman galaksilerin ortasından doğar ve dünyaya yönlendirilir. En son kurtulan canlıdır doğduğu galakside. Örümcek Adam bir örümceğin ısırması ile oluşur, Batman ise bir sanayicinin oğludur ve babasının öldürülmesi üzerine kendisini kötülüklere karşı savaşmaya adar. Teknolojinin nimetlerinden serveti sayesinde yararlanır ve en son teknolojik bilgiler ile olayları çözen bir dedektif zekası vardır. Bu kahramanlar şimdiki çocukların bilinç dünyasını biçimlendirmekteler. Çocuklar onlar gibi olabilmek için kıyafetler almakta ve oyuncakları ile oynamaktalar. Bu oyuncaklar sadece bildiğimiz oyuncak değil, dijital ortam ile de içine girmekteler. Sesleri açık oyun bilgisayarı başında kendini kaybetmiş çocukları görmek şaşırtıcı değildir.

Kahraman olmak için bir canlının ısırması ve uzaydan gelmek önemli değildir, Batman bunların dışında zengin çocuklarında macera ruhunu okşamaktadır. Çocuk zengin olmak ister, ki dünyayı kötülüklerden kurtarsın. Zengin olmak ayrıcalıktır, ayrıcalığı kötülere karşı direnmeyi doğal kılar. Klasik eserler içinde de Hugo’nun kahramanları içinde de bulabiliriz. Sefiller romanında kahramana da bakabiliriz. Macera sanayi devrimi ile birlikte burjuva sınıfı içinde önem kazanır. Zengin olan dünyayı seksen günde gezebilir, değişik maceralara çıkabilir. Sadece kahramanlara daha fazla yetki ve özellik verilince gözlerimizin içinde gerçek kahramanlar yaratılır. Kahramanlar dünyanın akan tarihini değiştiremezler, sadece o an gözleri ile gördükleri aksiliklere karşı savaşırlar.

Superman hepsinden farklıdır, dışarıdan gelen ve dünyada büyüyen bir canlıdır ve dünyaya iyiliği getirmekle sorumludur, çünkü o daha gelişmiş bir evrenden gelmektedir ve ileri teknoloji sayesinde geleceği bilmektedir. Bütün yaratılan kahramanlara özel kıyafetler dikilir. Özel kıyafetler ile diğerlerinden ayrılırlar. Superman’de kıyafet üzerindedir ve hiç çıkarmaz, lazım olduğunda pelerinli hale hemen gelmektedir. Uçmak için pelerine ihtiyacı vardır. Peki, pelerin kullanan cinayetleri çözen bir dahi dedektif anımsıyor musunuz? Onunda hep pelerini vardır ve yanında yardımcısı konumunda arkadaşı doktor vardır. Fakat bu yeni kahramanlar hep tek başlarınadır ve bireyin hayal dünyasını zorlarlar. Batman yardımcısı vardır ama olaylar sırasında yalnızdır, yardımcısı sadece teknik yardımda bulunur. Çetelere karşı direnen birey! Birey yaşadığı ortamı kendisine göre düşmanlardan temizler. Birey karşısındakini düşman gördü mü, yok etmeye kendisini haklı görür. Günümüzde cinayetleri bir kahraman işler, onu teşvik edenler ise perde ya da pelerin arkasında saklanmaya devam eder. Çünkü dünyayı kurtaracak hep bir kahramana ihtiyaç vardır. Dünyamız hep batma sorunu ile karşı karşıyadır ve kahraman beklenir. Godot beklenecek değil ya! Godot gelir ve dünyayı kurtarır.

Kargaşa ortamlarında hep kahramanlar yaratılır ve beyinler biçimlendirilir.

1933 yılında ilk Superman yaratılır ama bugünkü Superman zaman içinde biçim değiştirir ve 1938 yılında artık günümüz Supermani yaratılır. Superman'in güçleri teknolojinin gelişmesi ile artar, çünkü o her zaman teknolojinin ve onu kullanan sıradan insanın önünde olmazsa süper insan olamaz. Superman Nietzsche'nin Ubermensch (üstün insan) kavramı temel alınarak yaratılmıştır. Bu kavram da önemli olan fiziksel güç değil erdemdir.

Batman, ilk defa 1939 yılı Mayıs ayında Detective Comics'in 27. sayısında çizilen bir çizgi roman süper kahramanıdır. Pek çok diğer süper kahramanlar gibi süper güçleri yoktur, zekası ve dedektiflik yeteneğini, şirketi sayesinde bilim, teknoloji ve kişisel serveti ile destekleyerek savaşını sürdürür.

Örümcek adam 1962 yılında yaratıldı. Örümcek Adam, kendi duygusal ve kişisel problemlerini süper güçleriyle çözemeyen, süper güçlerinin çoğu zaman ilişkilerini olumsuz yönde etkilediği bir kahramandır.

Hiç yorum yok: