9 Mayıs 2008 Cuma

Bugün yazgıyı değişim belirliyor!

Bugün yazgıyı değişim belirliyor!

İnsanların nasıl yaşadığı nerede yaşadığıyla doğrudan ilintilidir. İnsanların konuştuğu dil, inandığı din, sahip olduğu ahlaki değerler bile coğrafya ile iletilidir. Bugün bu coğrafik özellik eskiden daha önemli olurken, günümüzün iletişim araçlarının gelişimi ile birlikte yazgıları da değişmektedir. Belirleyici olan artık teknolojidir, coğrafik özellik bir alt sıraya inmiştir.

Ülkemiz topraklarında doğmuş yeni bir çocuğu düşünelim, bizim birikimlerimizin kaçta kaçını ona aktarabiliyoruz? Global olarak genişleyen ve dünyayı ufaltan teknoloji bizim birikimlerimizin önemini ortadan kaldırırken, kendi kültürünü dikte etmektedir. Bu ülkede artık eskisi gibi yaşayan ve genişleyen kültürlerin izlerini global firmaların bize dayattıkları almaktadır. Sadece firmalar mı, onların bize ulaşımını yapan reklam sektörünün toplumun biçimlendirilmesi için önemli bir araçtır. Çocuk oyuncakları çocuklarımızı elimizden alıyor. Çocuk oyuncakları sadece çocuklarımızı elimizden almıyor, çocuklarımızın hayallerini de ortadan kaldırıyor!

Bugün yazgımızı değişim belirliyor dedik, çünkü değişim o kadar büyük bir karmaşayı da beraberinde taşıyor ki, anlamakta zorlanıyoruz. Hızlı ve anlaşılır olmayan teknolojik ilerleme bizi kendimize ve çevremize yabancı kılmakla kalmadı, yalnızlaştırdı. Geçmişin yalnızlıkları romantik olurken, şimdiki yalnızlıklar travmayı ve hastalıkları da yanında taşıyor. Panik olan, atak halde yaşamaya çalışırken, yetişememe korkusu ve bir an sona yaklaşama arzusu insanı bir yaşam içinde gölge konuma getirmiştir.

Hiroşama’ya atılan atom bombası ile insanların gölgelerinin kaldırıma ve yollara kalıcı olarak kalmasını sağlamıştır. O teknolojik gücün farkına vardık, fakat o teknolojinin bizi yani tüm insanları teslim alabileceğini düşünemedik. Gölgelerimizin kaldırıma bir gece yarısı düşebileceğinin farkına dahi varmadık. Şimdi gece yarısı kaldırımda gölgesi olan insanlar olduk! İstatistiklerde birer rakamız.

Dünyanın neresinde doğarsan o toprağın dilini konuşurdu insan, şimdi ise nerede doğduğu eskisi kadar önemli değildir, çocuk doğduğu toprağın dilini değil, eğitim gördüğü dili konuşuyor!

Dünyada değişimi teknoloji sahip olanlar belirliyor, ne zaman kriz olacağı, ne zaman mutlu olacağımızı ve ne zaman gülebileceğimizi, bunların dışında nelere güleceğimizi dahi o teknoloji sahipleri belirler oldu! Teknoloji dili, düşünceyi ve ahlaki değerleri belirliyor!

Hiç yorum yok: