10 Mayıs 2008 Cumartesi

Tuzla’da 94. ölüm!

Tuzla’da 94. ölüm!

İstanbul’daki Tuzla tersanesi ülkeye para kazandırıyor, can almaya devam ediyor. Gazetelerdeki başlıklarda bir ölüm daha oldu, aslında 94. ölümdü. Ölümler eskisi gibi sessiz değil, sesli oluyordu.

Ölüme isyan, ölmek istemeyenler seslerini duyurmak istiyorlar. Yürüyüş yapıyorlar, yürüyüş yolu kapatıyorsunuz diyerek polis engeline takılıyor, canları yananların canlarını yeniden yakıyorlar. Yolların açık kalması ölümlere isyandan daha önemliydi. Yollar açık olmalı ki, para kazananların vakitlerini çalmasın! Vakit nakit nede olsa, yollarda zaman kaybı para kaybıdır. Polis ölümlerden önce parayı ve para kazananları düşünmek zorunda, yolları açık tutmak için elinden geleni yapar!

Tuzla’da 94. ölüm, daha da gelecek. Önlenemiyor, çünkü önlemesi gerekenler işçileri değil, kasaya girecek parayı düşünüyor. Tuzla bir ölüm makinesi olmuş, durmadan kan emiyor, kan emerken para veriyor. Bir gece yarısı ölenin yakının kapısı çalınıyor ve acı parası bırakılıyor. O an için güvencelidir, ya sonra. Acı parası bitince ne yapacak? Can pazarı ölüm ile sonlanmıyor, devam ediyor.

Tuzla’da bir ölüm daha diye söyleniyoruz, ölenlerin toplam sayısı 94! Yakında bu 100’ü bulduğunda ne düşüneceğiz?

Öleceğini bile bile, taşeron firmada çalışmaya gitmek nasıl bir duygudur? Ölen vatandaşın yerine bir dakikalığına koyun ve düşünün! Düşünebilecek misiniz? Ya ölen işçiyi sabah evinden yolculayan annenin duygusu? Anneler bu duygunun ne olduğunu bilir, anneler ölüm istemiyor, fakat seslerini duyuramıyorlar! Ölenlerin arkadaşları artık yeter diyerek sesini duyurmak istiyor, yolu kapatıyorsunuz diyerek engele takılıyor, itekleniyor, tartaklanıyor. Yolların açık olması ölenden daha değerlidir.

Yolların açık olması insan yaşamından önemlidir!

Liberal ekonomi, verimlilik esasını öne alır ve verimli olmayanı gözden hemen çıkarır. Ölen 94. kişi. Kaç kişi adını anımsıyor? Ölenlerin adlarını biliyor muyuz? Nasıl yaşadılar, ne yaptılar, neler düşündüler? Adlarının önemi yok artık, onlar birer rakam oldular! İnsan istatistikler içinde bir nokta oldu!

Hiç yorum yok: