20 Mayıs 2008 Salı

Haberlere bakarken…

Haberlere bakarken…
Günlük gazetelere bakarken bir gün içinde ne gibi haberler yan yana gelmiş diye merak ettim ve bir kağıda topladım. Onları paylaşayım dedim, dünya ve ülkemizin portesini görebiliyor muyuz günlük haberlerde?
Son yapılan bir araştırma (Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Hakan Yılmaz ve Açık Toplum Enstitüsü için İnfakto Researce Workshop tarafından gerçekleştirilen “Türkiye'de Orta Sınıfı Tanımlamak” ) sonuçlarına bakarak ülkemize baktım. İstatistikler her zaman doğruyu söylemez ve yalan söylemenin en iyi aracıdır. Gerçekmiş gibi insana bir resim verir sadece.
“Ankette sorulan 'Orta hallileri nesinden tanırsınız?' sorusuna, yüzde 55.3'ü kazandığı paradan derken, yüzde 55.2'si oturduğu semt veya mahalleden, yüzde 37.9'u oturduğu ev, yüzde 30.2'si çalıştığı iş veya sahip olduğu meslekten ve yüzde 25.5'i de çocukların gittiği okullardan yanıtını vermiş.
Ankette 'zengin nasıl zengin olmuş?' sorusuna, halkın yüzde 47.2'si 'Çok çalıştıkları ve çaba gösterdikleri için', yüzde 22.5'i 'İyi bir aileden geldikleri için', yüzde 22.5'i 'İyi bir eğitim aldıkları için', yüzde 21.0'ı 'Şanslı oldukları için', yüzde 20.4'ü 'Yolsuzluk yaptıkları için' ve yüzde 13.1'i 'Yoksulları sömürdükleri için' cevabını vermiş. Burada en yüksek oranla halkın çok çalışanların zengin olduğu kanaatinde olduğu ortaya çıkıyor.

Çalışmada, 'Yoksul nasıl yoksul kalmıştır?' sorusuna, anketörlerin yüzde 55.3'ü 'Yeterince çalışmadıkları' için derken, yüzde 34.3'ü 'İyi eğitim alamadıkları için', yüzde 20.9 'Devlet onlara yeterince yardım yapmadığı için', yüzde 11.8'si 'Zenginler tarafından sömürüldükleri için', yüzde 13.5'i 'Yolsuzluk yapmadıkları için' ve yüzde 11.1'i de 'Kader, alınyazıları böyle olduğu için' cevabını vermiş. Burada da yine çalışmayla orantılı olarak kişinin yoksullaşması ya da zenginleşmesi arasında bağlantı kuruluyor.” Star Gazetesi.

İngiltere'de Avam Kamarası, tıbbi araştırmalar için insan-hayvan hücrelerinden oluşan embriyolar üretilmesine olanak sağlayan yasayı onayladı.

Güney Afrika’da başta başkent Johannesburg olmak üzere çeşitli kentlerde göçmenlere yönelik şiddet eylemlerinde 22 işçi, birçoğu yakılarak öldürüldü. Çoğunluğu Zimbabweli göçmen işçilere yaklaşık altı bin kişi ‘İşlerimizi alıyorlar’ gerekçesiyle saldırdı.

Almanya’da artık sıradanlaşan ve haber değerini kaybeden Türklere yönelik saldırılar ve ev yakmalar. En son neresi yanmıştı gerçekten?

Ülkemizde turist kızlara yönelik taciz ve tecavüzler ve onları takip eden cinayetler. İş vaadi ile getirilen kızların köle yapılması ve erkeklere pazarlanması. Yazlık satışları içinde metresinde bonus olarak verilmesi. Yurttan cinsel taciz için kaçan kızın, yakalanarak aynı yurda gönderilmesi ve başına gelenler.

Sigara yasağı çekirdeğe yaradı. Satışlar bir anda katlandı.

Çavuşlu Köyü'nde oturan Hasan Doğan, hayvanlarını otlatırken kene ısırdı. Doğan, keneyi kendisi çıkarmasından bir süre sonra rahatsızlandı ve öldü.

Sonunda başı bağlı baş bayanlar Çankaya köşkünde buluştu. Uzun süre basını meşgul eden kırgınlık sonunda tatlıya bağlandı.

GeoHazards International, Birleşmiş Milletler'in de yardımıyla, Asya ve Amerika kıtalarındaki şehirlerle olabilecek 6.0 ya da üzeri bir depremde tahmin edilen ölü sayılarını araştırdı... Listede İstanbul ve İzmir’de deprem olacaklar şehirler arasında bulunuyor.

Suudi Arabistan’da evli oldukları 30 yıl boyunca karısının yüzünü hiç görmemiş bir adam, merakına yenilip karısı uykudayken peçesini kaldırıp yüzüne baktı. O esnada uykudan kalkan karısı ise, geleneklere karşı geldiği için kocasından boşanmaya karar verdi.

Hiç yorum yok: