20 Temmuz 2010 Salı

Kandırmacıya devam…

Kandırmacıya devam…

“AKP zihniyetine hayır, referanduma evet” anlayışını söyleyen bir çok kesim ile karşılaşmak şaşırtıcı değildir, çünkü kafa karışıklığının dışa yansıması olarak görüyorum bu tip davranışları.

AKP zihniyeti, sanki bu anayasadaki değişikliği yapmamış, bu sloganı ortaya atanların katkısı olmuş gibi bir algı yaratmak isteyen cümle kurulmuş. Bu ancak çocukları ve aptalları kandırır, çünkü sol, gerçek anlamda duruşunu açıklamıştır. Açıkça hayır demektedir. Yeni bir anayasa için hayır! Kandırmacıya hayır demektedir ama bunlar sözde solcular ‘evet’i savunurken başka bir aldatmaca işine girmişler ve bir anlamda AKP zihniyetinin yarattığı ortama uyum sağlamışlardır.

AKP yapısı gereği kandırmak zorundadır, çünkü doğru yaptığı işler ortada değildir, oy almak için kömür dağıtarak kandırır. Kış günü buzdolabı dağıtır ama dağıttığı yerde elektrik yoktur. Belki bir gün elektrik gelir diyerek buzdolabı dağıtmıştır. Valisini kendi memuru görenler, onlara verdiği direktifleri açıkça uygulatmıştır ve suç işleyen devlet görevlilerinin yargılanmalarını ortadan kaldırmıştır. Çünkü onların yargılanması için bakan ya da müsteşar izin vermek zorundadır. Bugüne kadar, AKP lehine yapılan yanlışlara mahkeme koridorları açılmamış ve soruşturmalarına izin verilmemiştir. AKP iktidarı devlet görevlilerini bir anlamda suça teşvik ederken, bakan ve müsteşar düzeyinde karar verme yetkilerini kendi çıkarları yönünde kullanmayı ihmal etmemiştir.

AKP çıkarcıdır ve çıkarı için her türlü sözü söyleme hakkını kendinde bulur. Gereği gördüğünde gözyaşı döker, gereği gördüğünde ezilen rollüne girer, gereği gördüğünde ‘one minutes’ der. Gereği neyi gerektiriyorsa onu yapar. Bu günlerde 12 Eylül’de idam edilenleri gündeme getirmektedir. 12 Eylül rejimin kendilerini iktidara taşıdığını bir anlık unutarak.

İdam edilenler, bu değişikliğe hayır demekteler, işkence dahi görmeyenler ise evet!

İdam edilenler ve onların devamcıları bilirler ki, kandırılıyorlar. Kandırmaca değişikliğe hayır demekteler. Gerçek anlamda bir anayasa için hayır demekteler. Bu tip kandırmacalar ile 12 Eylül anayasası ortadan kalmadığını bilirler, çünkü daha öncede bir çok kez bu anaysa da maddeler değişti, sonuç ortadadır. 12 Eylül anayasası hala yürürlüktedir. Eğer değişiklik evet ile sonuçlansa da sonuç değişmeyecektir. 12 Eylül anayasası hala yürürlükte olmaya devam edecektir.

AKP zihniyetinin yarattığı açılım ve sonuçları ortadadır. Her adım oy alırım hesabı üzerinedir, seçime yöneliktir. Başbakan bunu bildiği için bu değişikliği meclise dayatmış ve hiç ara vermeden ve yeteri kadar kamuya anlatılmadan bir baskın değişiklik gerçekleşmiştir. Bu meclis bunu yapamaz diyen cumhurbaşkanı ise hemen onaylamıştır. Başbakan isterse her şey olur. Her kesime mavi boncuk dağıtmaktan çekinmez. Kim, neye ihtiyaç duyuyorsa onu verir, kimine kömür, kimine para, kimine buzdolabı. Kimine ise gel alacağım zaferden faydalan demektedir! Politika faydacıların işidir. Bu işten faydalanacaklar ona göre tavırlarını belirlerler… Dürüstlük yoktur, çıkar vardır.

AKP kendi hazırladığı anayasa değişikliğini savunmak zorundadır ve halkın genel eğilimi evet yönünde tercih koyacağını deneylerden bilmektedir, o yüzden evet tarafını kendisine seçmiştir. Kendisince göz açıklığı yapmıştır. Hayır demek bilinç işidir ve öyle kolay kolay hayır denemez!

Bu değişiklilkle12 Eylül anayasası ortadan kalkmayacaktır. 12 Eylül sorumlularını, zaman aşımından dolayı mahkemeye çıkaracak düzenleme yapmayan bu değişiklikler bir anlam ifade etmiyor. Eğer sonuç evet olursa, madde kalkmış ama zaman aşımı ile başka bir koruma zırhı içinde darbeciler korunmuş olacaklardır. Yani açıkça işkence yapanlar bu düzenleme ile koruma altında bulunmaya devam edeceklerdir. Ha madde kalkmış ha kalkmamış, çünkü bu işkencecileri ve anayasayı zorla değiştirenleri mahkeme önüne çıkaramayacak düzenlemedir.

“AKP zihniyetine hayır, değişikliğe evet” demek, seçmenini aptal olarak görmek anlamına gelir. Çünkü bu değişikliği AKP zihniyeti yapmıştır. O zaman sen doğal olarak hayır demek ile yükümlüsün. Ama hayır diyorlar, biz zihniyete hayır diyoruz ama zihniyetin ürünü olan değişikliğe evet! Bu durumu anlayan varsa gelsin anlatsın… Burada sonuç evet çıkacak beklentisi olanların çıkarcı davranışını görüyorsunuz!

Siyaset çıkar işidir, geniş kesim içinde yer al ve zafer kendinmiş gibi bayram yap! Zaten bu zihniyeti savunanlar mişli gibi yaşamaya alışmışlar, mişli gibi bir politik söylem geliştirmişler… AKP zihniyetine karşı olanlar, onların zihniyeti gibi davranmaya devam ediyorlar…

Son söz, solcu olduğunu söyleyenler de AKP’den öğrendiği şeyler olmuş, kandırmacıya devam. Bu kandırmaca ile AKP’nin sözde başarıları ile kendilerinin başarısı gibi övünmeye devam ederler!

İktidar hedefi olmayanlar, kafa karıştırmaya ve küçük ayak oyunları ile çevrelerine kitle toplamaya amaçlayan bu tip davranışlar, sanırım oy vereceklerden gerekli tepkiyi alıp, marjinal konumunda yaşamaya devam edeceklerdir.

Sol, AKP gibi davranma özgürlüğüne sahip değildir, kandırmaz, yalan söylemez! Onlar gibi davrananlara ise adları ne olursa olsun sol denemez…

Hiç yorum yok: