5 Temmuz 2008 Cumartesi

Enişte beni neden öptü?

Enişte beni neden öptü?

Hükümet kapatma davası, Ergenekon soruşturması rüzgarları arasında aldığı kararlar ile de ilgiyi üzerine çekti. Yabancılara mülk satışı yasası yeniden kabul edildi. Bu sefer anayasa mahkemesinin önceden iptal gerekçeleri göz önüne alınarak anayasaya uygun olarak çıkarıldığını belirttiler.

Bu yasa neden bu zaman dilimi içinde çıktı?

Durduk yere beni eniştem neden öptü gibi bir soru oldu sanırım, evet bu zaman diliminde neden bu yasa onaylandı? Acaba bu durumda kimler ne gibi faydalar gözetecek?

Ülkemizde yabancılara satılan topraklarımızı hep batılılar ve İsrailliler aldığı düşünülür. Bir de büyük Arap şeyhleri gökdelenler dikmek için İstanbul’un göbeğinde arsa tahsis edilir diye kafamızdan geçiririz. (Sadece geçmişte gazetelere verilen tam sayfa olarak anımsarız.) Fakat bu bilgilerin bir bölümü doğrulanırken, bir bölümü hep yalanlanmıştır. Yalanlanan haber İsraillilerin GAP bölgesinden arsa aldığıdır. Fakat bilinçaltında bir de Bayan Ecevit’in söylemleri ile bu kanı doğru olarak kabul edilir. Ülkemizden arsa alanların genelde deniz sahillerinde ev arsası olarak alındığını kabul ederiz. Genel kanı yerleşim amaçlı evler ve arsalardır.

Bu genel kanının dışında başka bir gerçek vardır ki göz önünde bulundurmayız. Üretim için alınan arsalar. GAP projesi içinde alınan ve satılan arsalar. Geleceğin vahası olarak düşünülen alana sadece batıdan, İsrail’den göz dikilmiyor, Arap dünyasından da oraya yönelik ilginin olduğunu dış basına verilen demeçlerden çıkarıyoruz. Birleşik Arap Emirlikleri, Katar gibi petrol zengini ülkeler başka ülkelerden tarım arazileri satın alıp kendi ülkeleri için gıda üretimi yaptıkları ve bu konuda daha da geniş alanları almak istedikleri bilinmektedir. Pakistan içinde böyle araziler alınıp, kendi ülkeleri için üretim yapan çiftliklerin kurulduğunu demeçlerden öğreniyoruz. Aynı şekilde geleceğin vahası olarak gösterilen GAP bölgesinden de kendi ülkeleri için araziler alınıp orada üretim yapılacağı konuşulmaktadır.

Bu haberler göz önüne alındığında çıkan son yasanın kimlerin yararına çıktığını anlamak zor olmasa gerek. En zor anlarında Araplar hükümetin yanında yer aldılar. Bir medya devinin satışı için dış destek verenler, şimdi hükümetten kendileri için bir şeyler istiyorlar. Günümüzde destek menfaatler ile ölçülür. Durduk yere Arap enişte öpmez!

Sözümüzün başına dönersek bu yasa neden bu zaman diliminde çıkmıştır yanıtını almış oluruz, çünkü kapatma davasının nasıl sonuçlanacağı henüz bilinmemektedir, fakat hükümet kendinden o kadar emin ki, kapatılsa dahi iktidarda kalacağını ya da emanetçinin kalacağını kabul etmektedir. Yasayı hazırlarken bu mantığın olduğunu görebiliriz, çünkü geniş arazilerin ve stratejik olarak önemli noktalardaki satışlar için hükümetin onayı gerekmektedir.

Hükümet bu kararları alırken, Ergenekon soruşturması sırasında tutuklamalar ile kamuoyuna bir şeyler söylemektedir asında. Söz ağızdan çıkmaz her zaman, davranışı da söylenmesi gerekeni söyler.

Hiç yorum yok: