18 Nisan 2008 Cuma

TMSF özelleştirilmelidir!

TMSF özelleştirilmelidir!

Tasarruf Sigortası Mevduat Fonu (TMSF) özelleştirilmelidir, sözünü önce söyleyerek konuya adım atayım dedim! Türkiye’nin en çok kar getiren kurumu haline getirildi. Bir anda fonun elinde medya, bankalar, otobüs firması, artık bizim de bilmediğimiz mal varlıkları ile ekonominin dinamosu görevini görür oldu. TMSF hükmeden Türkiye’nin gündemine hükmeder.

Özelleştirme adına kar eden bütün devlet kurumları tek tek açık ihalelerle elden çıkarıldı. Açık olması ihalenin, ihalenin önceden kimlere verileceği tahmin etmeyi ortadan kaldırmaz. Elbette her şey şeffaf olur ama o şeffaflığı yazmak mahkeme kapılarına düşmek anlamına gelebilir. İhale alan ve Türkiye’nin kritik noktaları dış güçlerin denetimine girdi desek, bu sefer bir şeye hakaret etmiş mi oluruz?

Zarar eden şirketleri devlet adına el konulup, kar yapar hale getirilerek daha uygun bir müşteri arayan kurumdur. Zararı kara dönüştürmeye çalışır, bu sayede alacakların en azından %10’unu kurtarmaya çalışır. Zararın neresinden dönersen kar kurumu işlevini görür.

Devleti yönetenlerin en büyük görevi kar eden kurumların elden çıkarılmasıdır. Bütçe açığının geçici olarak kapanmasıdır. İktidarda kaldığı süre içinde bütçenin açıklarının görsel olarak kapatılarak geçici bir refahın oluşmasını sağlamaktır. Gelecek olanların fırtına biçeceği önemli değildir. Gelecek olanı şimdiden saf dışı yaparak bir lale devri yaşatmaktır.

Her lale devri ilerleme ve zevk olarak görülür ve o şekilde övülür. Altın boynuzda yapılan yalılar ve kayık sefaları içinde genç kızlar, yakışıklı ve hazineden geçinen erkekler ile buluştuğu dönem, birbirinden güzel şarkılar eşliğinde anlatılır. Sonraki dönemi ise kimse anlatmak istemediğinden hep karanlıkta kalır. Bugünlerde kaldırımlarda lalelere bakarken neler düşünür insan?

Özelleştirmenin de sınırı varır, elde satılacak bir şey kalmadığında sanırım su ve hava’da dış güçlere yani dıştan gelecek sıcak para karşılığında elimizden de çıkacaktır. Bizim ekonomimiz sıcak paraya bağımlı olarak yaşamaya alışıktır, çünkü sorunumuz kronikleşmiştir.

Kronikleşmiş deyince aklıma ilaçların durumu geldi, bizde kullanılan ve üretilen ilaçlar Avrupa’da kullanılan ilaçların etkisinden daha az olduğunu duydum. Biz iyileşmek için aldığımız ilaçlar sayesinde belki hastalığımız kronikleşmiş olabilir. Dikkat etmek lazım, ilaçlar bazen iyileştirir, bazen de kronik hastalığın yolunu açabilir! (Elbette duyduklarım doğruysa)

Türkiye’nin en büyük kurumu olan TMSF özelleştirilmedir, çünkü kar getiren kurum bütçe açıklarını gidermek için iyi bir gelir kapısı olabilir. Lale devrini yaşayabilmek için sıcak paraya ihtiyacımız var!

Hiç yorum yok: