20 Ocak 2008 Pazar

Semboller

Semboller her toplumda aynı anlamda algılanır mı?

Bazı semboller evrenseldir, o sembolleri gördüğümüzde hemen ne anlatmak istediğini algılarız. Semboller üzerinden okuma yazma dahi bilmeyen insanlar ne anlatıldığını anlar ve ona göre davranışlarını düzeltirler. Semboller hayatı kolaylaştırmak amacıyla ortaya çıkmıştır, fakat zaman içinde hayatı belirlemeye başlamıştır. Semboller ile hayatını değiştirenler vardır günümüzde.

Türban bir semboldür, kimi temsil eder?

İslam dininin sembolü olmak yolunda emin adımlarla gidiyor, fakat İslam’ı sembolize eden başka şeklilerde vardı, onlar türban sembolünün gölgesine düşmüştür. Günümüzde global olarak türban radikal bir şekilde değişim isteyen İslam’ı temsil etmektedir. Onun evrensel örgütlenmesi, El Kaide örgütü şeklinde örgütlenmiştir. El Kaide’nin yükselmesi ile birlikte ılımlı İslam dalgasının etkisi ile bütün İslam ve batı ülkelerinde türban tartışılan bir sembol olmuştur.

Türban kimi temsil ediyor, her ülkede aynı anlamı taşıyor mu?

Siyasi bir sembol olduğu ve bu sembolün etkisine kapılan büyük bir kitleden bahsetmek yanlış olmasa gerek. Yükselen değer konumundadır.

1930’li yılların gamalı haçının Almanya’da yükselişi incelemek gereklidir, çünkü o sembol etkisi ve tek tip kıyafet ve davranış biçiminin büyük ekonomik ve siyasi kriz çıkış yolu olarak görülmüş ve seçim ile iktidara gelmiştir.

Türban ülkemizde seçim ile iktidara gelmiştir, toplumu nereye götüreceği belli değildir. Belirsizdir. Bu belirsizlik insanları tedirgin etmekte ve sadece onlara muhalif olmak için muhalefet gelişmiştir. Hedefi olmayan ve sadece onların iktidardan gitmesi için yapılan etkinlikler, onların daha da gelişmesine katkı sunmuştur.

Topluma verilen mesajlar önemlidir. Türban ‘huzur İslam’da!’ sloganını kullanarak gelişmiş ve tüm ülke sathına yayılırken, ekonomik güç olarak da büyümüştür. Türban karşıtlığı türbanın daha da geniş çevrelere ulaşmasına büyük katkısı olmuştur. İçe kapanık ve kapalı örgütlenme olarak gelişen İslami hareket daha geniş bir kesim ile kucaklaşmasını sağlayan sanal olarak yapılan darbelerin etkisi büyüktür! İktidar hedefi olmayan, sadece onlar gitsin diyerek meydanı dolduran muhalif hareket bir çıkmazın içindedir, çünkü hedefi içinde yapacakları ve gelecek projesi yoktur. Türban takanların kocaları ise devletin en önemli yerlerine büyük bir destek görerek taşınmıştır.

Sembolleri taşıyanlar değil, sembolleri kullananlar iktidara gelmiştir. Sembolleri kullananlar, sembollerini hep yanlarında taşımaktalar. Bütün dünya da bu değişimi izlemektedir.

Bu sene turizm için yapılan grafik çalışmalarına baktım, yaşananlar ile hiç alakası yok gibidir. Ülke yönetimi farklı, yaşam farklı gibi durmaktadır. Turizm için farklı semboller kullanılırken, yaşam içinde iktidara gelenler yanarlından siyasi sembollerini kamusal alanın her alanında kullanmaktan çekinmemekteler.

İktidar hedefi olmayan ve gelecek konusunda projeleri olmayanların yaptığı muhalif hareketler sadece sembol taşıyanların iktidar yürüyüşüne katkı sunmaktan öte bir anlam ifade etmemektedir.

Siyasi semboller her dönem yaşamımızın içinde olacaktır. Bir zaman şapka olacak, bir zaman türban, bir zaman gamalı haç. Her dönem içinde semboller yaşamın içinde yerini alacak ve zamanı gelince silinip gidecektir. Fakat arkalarından bıraktıkları izler, geleceği ne kadar etkileyeceği sorun olarak duracaktır.

17.1.2008

Hiç yorum yok: