20 Ocak 2008 Pazar

Yerel seçimler yaklaşırken…

Yapılan bir kamuoyu araştırmasında Türkler 2008 yılına umutlu girmiş. Türkler; daha iyi, daha rahat ve daha ucuz bir yıl bekliyormuş. Türklerin yüzde 59.1’i, 2008’de daha mutlu olacağını düşünüyor.

Yukarıda aldığım haber ilk bakışta sıradan gibi gözükebilir, fakat benim tahminlerim eğer doğru çıkarsa, daha doğrusu gündemi okumam doğru olursa en geç mayıs ayı içinde yerel seçimler erkene alınmış şekilde gerçekleşmiş olacak. Çünkü AKP iktidarı elde etmiş olduğu zaferi taçlandırmak isteyecektir. 2009 Mart ayında normal koşullarda yerel seçimler olacaktır, o yıla kadar hükümet elbette yıpranacaktır. Yerel seçimlere iddialı girmeyi planlayan hükümet, oradan aldığı güvenoyu ile anayasayı değiştirmek isteyecektir. Halk desteğini aldığı zaman hükümetin eli daha rahat olacaktır. Bütün bunların gerçekleştirmesi için hükümet en geç mayıs ayında seçim yapmak zorundadır!

Neden Mayıs ayı? Çünkü o zaman belediyelerin önünde bir su sıkıntısı olmayacaktır. Kurak bir yaz beklenmektedir, geçen yazda olduğu gibi. Belediye hizmetlerinden kış ayı sürece yaşanacak olumsuzluklar o tarihe kadar unutulmuş olacaktır. Geçen yazda yaşanan su sıkıntısı düşünülmeyecektir!

Yaşanan sınır dışı operasyonlar gibi sorunlar o zaman ortadan kalkmış olacaktır, Diyarbakır gibi AKP için stratejik öncelikli olan ilde yerel yönetim geçen süre içinde yeteri kadar yıpranmış ve halk desteğinden yok olacağı tahmin edilmektedir. Bu durumda orada en güçlü parti konumda olan AKP adayının kazanma şansı çok yüksektir.

AKP için ikinci önemli yer olan İzmir’dir. Bu şehirde CHP yönetiminde olan Büyükşehir Belediyesi iç kavgalardan dolayı yıpranmış durumdadır, onların en büyük projesi Expo 2015 hükümet desteği ile olacak bir siyasi tercihidir. Bu tercihi AKP belediye başkanı ile yapmak isteyecektir. Şu anda eğer yerel seçim olsa, İzmir’de kazanma şansı en yüksek olan parti AKP konumdadır. DP iç kavgalar nedeniyle ege seçmeninden uzaktır, yeni başkanın çalışması orada eski gücü konusunda alternatif olabilir, fakat şu an içi DP ege seçmeninden uzaktır.

AKP kendisine rakip olarak CHP ve DTP’yi görmektedir. Çünkü göz diktiği belediye başkanlıkları bu iki partinin iktidarda oldukları yerlerdir.

Son seçimlerde CHP şansını iyi kullanamamıştır, son seçimde azalarak zafer ile çıkmıştır! Toplumun beklentisini göz önüne almayarak, sadece homojen bir toplum ideali içinde en uç noktalara siyasi mesajlar vererek seçime gitmiş ve tahmin ettikleri başarıya ulaşamamıştır. Meydanlar sandıkta kendisini gösterememiştir. Cephe politikası AKP’nin oyunun artırmasına yaramıştır! İzmir CHP’nin son kalesidir, orada ise gelecek bir seçimde şansları yoktur, eğer bu şekilde sorunlar devam ederse. CHP sağ politikaları ile yeni projeler ortaya çıkaramamaktadır, belediye hizmetleri açısından AKP belediyelerden farkı yoktur. Tabelalara büyük şehir belediyesi çalışıyor yazısı yazdırmak ile belediye çalıştığı doğrulanmıyor.

AKP yerel yönetimler seçimine tek alternatif olarak girmemelidir. CHP, AKP’nin alternatifi değil, kötü bir yansıma kopyası olabilir, o yüzden CHP’yi alternatif olarak görmüyorum. CHP siyasi tarihimizdeki yerini alarak, gündemimizden tamamı ile çıkmasını arzuluyorum. CHP laik Türkiye’nin bekçisi değil, 12 Eylül darbecilerinin bekçisi konumundadır. Darbecilerin tercihi ise ortadadır. Bu seçimlerde kötünün iyi olarak CHP’yi tercih etmemek için, adaylar ve çalışmalar şimdiden başlamalıdır.

Türklerin yüzde 59.1’i, 2008’de daha mutlu olacağını düşünüyor. Bu sonuca bakarak yerel yönetimlerin başarısı tahmin edilebilinir mi?

2.1.2008

Hiç yorum yok: